Signaturen David skriver att deras underbara valp på sju månader nafsar och biter på fruns händer utan anledning och undrar om det beror på rang eller något annat. Läs hela frågan och hundpsykologen Charlotte Swansteins svar nedan.
Hej!
Testar att mejla dig för en fråga.
Vi har en underbar valp som nu är 7 månader, en Bostonterrier-tik.
Hon lyssnar främst till mig (husse) men är mysig mot alla fyra i familjen.
Dock på kvällstid oftast kan hon inte låta bli att nafsa och bita på min frus händer, även om hon sitter still i soffan och inte uppmanar till tex. lek.
Kan det vara någon uppmärksamhet eller är det någon form av rang hon uttrycker?
Misstänker att det är vanligt att hunden ser sina familjemedlemmar på olika sätt, men detta har börjat bli besvärligt för oss och har i dagsläget ingen direkt lösning på hur göra.
Tacksam för svar
Mvh David
Hej David m. familj!
Vi börjar med att be er ta bort tanken om Rang, det finns överhuvudtaget inte hos våra hundar men är en seglivad åsikt som florerar när hunden gör något som inte passar oss.
Detta beteende har med övertrött och stress att göra, plus att man får kontakt genom att vi människor som är ömhudade reagerar. Reaktion är en typ av kontakt. Som valp använder man munnen genom att undersöka. precis som människobarn gör – sedan går de över till händerna som undersökningsverktyg, och hos hund brukar bitande/nafsande vara över generellt för hunden i denna åldern, men som sagt kan vara ”kontaktsökande”. För att undvika detta tänk över stämningen – mycket glatt och lek i hemmet då eller är klockan sent och unghunden borde sova.
Det är inte ovanligt att unghundar (som er hund nu är) får ”lite spel” på kvällskvisten och bita är ju kul som jag beskrev ovan – det ger kontakt.
Se över er kvällsaktivitet och lugna ner den, om unghunden är bitig, busig gå ifrån den – lämna soffan och återkom minuter senare. Inget NEJ, hårda tag eller så – det triggar alternativ visar att ni inte är att lita på och det kommer att visa sig negativt för relationen framgent.
Alltså belöna rätt beteende (på dagtid) med aktivering/inlärning och fel beteende med avslutande av kontakt/stimulering – några minuter och sedan kom tillbaks och se att det lugnat ner sig. På den senare timman, jag uppfattar du beskriver gå ut en kort kissväng och lägg sedan unghunden på sin plats, där den brukar sova.
Unghundar är av naturen envisa och lustfyllda så det kan ta ett tag innan ni märker en förändring men det kommer att ske. Ni måste ha tålamod, vara konsekventa.
Om ni behöver mer hjälp sök min DogTalk funktion på nätet och eller låna min bok ”Unghunden” – där finns mycket bra information om denna ålder.
Lycka till!
Charlotte
Vill du också ställa frågor till Charlotte på Seniorens hemsida? Maila då till hund@senioren.se
Läs också: Problem med hundar som skäller
Läs också: ”Morrar, visar tänderna och försöker hugga”
Läs också: ”Jag kan inte lämna min hund ensam ens en kort stund”
Läs också: ”Jag är så otroligt ledsen för dig och din pudel”
Läs också: ”Varför morrar vår snälla och kärleksfulla hund”?
Läs också: ”Har min tik börjat löpa”?
Läs också: ”Min hund växlar mellan fyra nivåer – vad ska jag göra”?
Läs också: ”Jag blir tokig på att vår hund alltid ska jaga katter”
Läs också: ”Vår hund visar tråkigt beteende sedan vi fick barn”
Läs också: Hundpsykologen: Hundar samtalar genom att skälla
Läs också: ”Hjälp – jag har svårt att klara av min hund”
Läs också: ”Hur ska jag göra för att min hund inte ska springa iväg”?
Läs också: ”Hur kan vi berömma vår hund”?
Läs också: ”Jag är rädd att mina hundar ska skada varandra”
Läs också: ”Hur får vi två tikar att fungera tillsammans”?
Läs också: ”Hur ska jag göra för att vår terrier ska sluta skälla”