För tillfället gäller social distans, men det kommer ett efter. Birgit Eklöf, 82, i Göteborg har funnit nya vänner och bekanta med hjälp av nyfikenhet och SPF Seniorerna. Och hon tycker telefon är ett bra sätt att hålla kontakt.
Från köksfönstret kan hon enkelt heja på alla som passerar. När vädret tillåter ger uteplatser i två väderstreck även god möjlighet att blixtinbjuda grannar på kaffe.
– Det är idealiskt att bo så här, tycker Birgit.
Orden kom med åldern
För några år sedan bjöd hon in hela gården på glöggparty för att lära känna alla. Hon är en sprudlande uppenbarelse, som talar både snabbt och entusiastiskt. Men så har det inte alltid varit. Som yngre var hon både tyst och blyg. Det är med åldern det talade ordet kommit allt mer.
– Jag pratar för mycket nu, det vet jag. Men utöver det är jag nog snäll intill dumhet. Och så är jag ”möljig”, som min mamma brukade säga.
I uppväxtorten Åkers Styckebruk på sörmländska landsbygden betydde det dialektala ordet ungefär ”långsam och lite oklar”.
Kände inte en enda
När Birgit flyttade hit till Backatorp hade hon inte bott i Göteborg på 40 år. Hon var nyseparerad efter 13 år, hade sålt huset utanför Kungälv och valde att bosätta sig här för att yngsta dottern Sara bor nära. Men utöver dottern med familj kände hon inte en enda. Idag, sex år senare, har hon vunnit så många nya bekantskaper och vänner att de inte låter sig räknas.
Jag har alltid uppskattat att träffa människor.
Fick tidningen på Bokmässan
Allt började med SPFs medlemstidning, som då hette Veteranen.
– Jag var på Bokmässan samma år som jag flyttat in och fick tag i tidningen som jag tyckte var väldigt bra. Där fanns en talong jag skickade in. I SPF Backa, som var närmaste förening, erbjöds bland annat line dance vid Selma Lagerlöfs torg. Birgit gick dit, trivdes med de trevliga kvinnorna och hörde i förbifarten ”Ska du på kören i eftermiddag?”.
– Det var kyrkans pensionärskör de talade om. Så jag gick med även där.
Finns mycket att söka upp
I dag har hon hittat mycket annat och lämnat kyrkokören. I stället har hon sedan 2018 varit ordförande i SPF Backa Kärra där det ofta är möten på torsdagar och diverse arbete hemifrån. Hon är också aktiv i en hel del som bjuds i den kommunala seniorverksamheten, som teatergruppen Livslust. Fredagar är det rehab-träning som gäller just nu.
– Jag har väl lite för mycket för mig egentligen men här finns så mycket att söka upp. Det är ett sådant privilegium att vara i en storstad. Att lära sig nytt hela tiden är viktigt, resonerar hon, som ofta brukar få höra att hon ser så glad ut. ”Du måste vara en väldigt lycklig människa”, som en tidigare kollega sa.
– Men det var jag ju inte. Jag har upplevt väldigt stora sorger. Men jag har alltid uppskattat att träffa människor.
Det är så det känns i bra vänskap, att man accepterar varandra som man är.
Lätt till skratt
I den egna vänkretsen har på senare år tillkommit ”en väldig massa nya bekanta” men också nya vänner. Som Barbro Adolfsson som bor i närheten och även är med i teatergruppen.
– Vi skrattar väldigt lätt, skojar och man kan känna sig avslappnad. Det är så det känns i bra vänskap, att man accepterar varandra som man är.
Även om åldern är ett hot finns också ett antal nära vänner kvar, som forna arbetskamrater och före detta grannar, någon hon mött på en resa.
– En av mina riktigt nära vänner gick bort i våras. Jag saknar henne, med henne kunde jag prata om vad som helst.
Kan njuta av en ledig dag
Vänskap är fortsatt livsviktigt, tycker hon, även om hon idag också kan njuta av en ledig dag, bara för sig själv där hemma.
– Jag kan peppa mig med att mina vänner finns där. Om jag känner mig ledsen kan jag ringa någon och då blir jag glad igen. Det betyder så mycket att få höra en mänsklig röst. Vi är ju flock- djur, som psykiatrikern Anders Hansen säger, konstaterar hon.
Telefonsamtal och sms
För henne är telefonsamtal nästan det bästa, men sms är också ett bra sätt att hålla kontakt med vänner. Hon har en Ipad, även om datorer inte är någon stark sida. Det gäller att använda de hjälpmedel som finns, resonerar hon och nya väninnan Barbro både i verkliga livet – och i teaterkabarén.
»Du måste följa med din tid«, säger Barbro från scenen i den aktuella föreställningen. Och det gör de bägge i sin vardag. ”Idag går jag till teatern”, kan Barbro skriva i ett sms. ”Jag med”, svarar Birgit. Svårare behöver det inte vara.
Expertens råd
Ju äldre du blir desto mer betyder det här med vänner. Det intygar Lennart Björklund, 79, som föreläser om vänskap.
Genom hela sitt yrkesliv har han mött människor i allt mellan sorg och glädje. Numera är Lennart Björklund både pensionär och deltidsarbetar.
Någon gång per månad föreläser han inför publik, ofta föreningar, i ämnen som intresserar människor. Att vänskap är ett sådant och livsviktigt, särskilt för äldre, är han övertygad om.
– Forskningen är rätt entydig där. Det gäller sociala kontakter över huvud taget, inte bara vänskap. Men den som har en nära vän har rent statistiskt en längre livslängd, minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom, mindre känslomässiga problem vid åldrandet och mindre risk för depression inte minst, förklarar han.
Med en vän är du mer mån om att sköta mediciner och dig själv, eftersom du vill vara pigg när ni ses. Av vänner kan vi lära och få hjälp att våga både tillsammans – och våga själva. Ibland kan en partner vara din bästa vän. Men även den som lever i ett långt förhållande kan ibland ha den riktigt djupa vänskapen med någon helt annan.
Att kvinnor generellt sett är bättre på att hitta vänner är ett mönster Lennart Björklund ser.
– Kvinnor har i regel mycket lättare att vara personliga, de är inte så rädda för att göra bort sig. De har närmare till att berätta om svårigheter för varandra.
Lennart själv har en rätt stabil vänkrets, med bland annat fyra par som ses regelbundet, men gläds även åt några riktigt nära manliga vänner.
Att anstränga sig för att hålla kontakten och prioritera tid med din vän är A och O för dig som vill behålla närheten. Att hitta nya nära vänner kan vara litet svårare, men alls inte omöjligt.
– Främst fordras att du vågar ta kontakt, bjuder lite på dig själv och att du visar intresse för den andre. Bland de värsta fallgroparna ryms ”att bara prata om sig själv”.
Att lyssna dubbelt så mycket som du pratar är ett gammalt råd som enligt Lennart i allra högsta grad gäller även här.
Text Karin Tufvesson
Foto Stefan Edetoft