Att få barnbarn är något de flesta nog innerst inne önskar sig. Vissa får, andra inte. En del får vara nära sina barnbarn, andra inte. Det finns lika många relationer mellan far- och morföräldrar och deras barnbarn som det finns barnbarn.
När eller om den dagen kommer när din son eller dotter får barn blir du plötsligt en annan – också. Nu är du inte bara någons mamma eller pappa, du är också en far- eller morförälder. En stor omställning för alla, plötsligt är man tre generationer med nya roller och allt vad det innebär. Och visst vill man vara med. Men får man?
Går via föräldrarna
– Vill man ha en bra relation till den här ljuvliga lilla ungen finns det inga genvägar. Det går alltid via föräldrarna. Så det handlar egentligen inte så mycket om vad man kan ”få”, utan mer om ens relation till sitt vuxna barn och dess partner, säger barnpsykolog Malin Bergström.
Hitta rätt sätt att umgås
Det allra viktigaste menar hon är lyhördhet. Att man hittar ett sätt att umgås på och vara som passar just det här lilla barnet och dess föräldrar. Men hon tror heller inte att man ska vara alltför rädd att visa att man gärna vill vara med.
Det är ingen idé att ställa upp på saker man egentligen tycker känns fel.
De yngre längtar också
– Jag har varit tagen som psykolog över hur stor roll man faktiskt kan spela som far- och morförälder. Ibland tror den äldre generationen att de unga har så fullt upp och de vill nog inte och hinner nog inte. Men det finns en enorm längtan hos de yngre att få kärlek och uppmärksamhet från den äldre generationen. Visst kan det också handla om att man vill ha avlastning ibland. Men det största är ändå att se när ens egna föräldrar och ens barn möts och har fina stunder ihop. Att få till sådana njutningsfulla ögonblick är vad det mest handlar om, särskilt i början.
Finns förväntningar?
När barnen blir lite större kan man hamna i situationer där man inte riktigt vet vad som förväntas av en som mormor eller farfar. Förväntas det att man ska hämta på förskolan vissa bestämda dagar, att man alltid ska finnas tillgänglig? Men vill jag det och orkar jag?
Öppenhet bäst
– Här gäller det nog att man är tydlig med vad man själv vill. Det är ingen idé att ställa upp på saker man egentligen tycker känns fel. Det odlar bara irritation och är inte bra för relationen i längden. Bättre då att vara öppen och säga att man kanske inte vill hämta varje vecka men gärna gör det ibland, eller hur man nu känner, säger Malin Bergström.
En chans att ta igen
Perioden när ens egna barn får barn kan vara en gyllene tid att hela relationer och läka det som känts lite trasigt.
Att få chansen att vara nära och ge ömhet i en tid när man själv kanske inte är lika pressad över andra saker i livet.
– Jag vet inte hur många intervjuer jag läst med manliga direktörer som är ledsna i efterhand för att de missade så mycket av sina barns uppväxt men är så glada att de nu får en chans att vara nära barnbarnen.
Var försiktig med för mycket goda råd eller var i alla fall noga med att lägga fram dem på ett bra sätt.
Extra ömtåliga
Barnbarnstiden är egentligen som livet är mest – fyllt av både glädje och kanske också en del knöligheter.
– Man får tänka på att nyblivna föräldrar är lite extra känslosamma och ömtåliga. Tiden med små barn är en tid då man behöver vara lite extra ömsint. Var försiktig med för mycket goda råd eller var i alla fall noga med att lägga fram dem på ett bra sätt. Man kan till exempel fråga: ”Vill du att jag berättar hur jag brukade göra?”, säger Malin Bergström.
Visa att ni vill vara med
Ös på med kärlek och ni kommer att få massor tillbaka. Visa att ni vill vara med, men var samtidigt lyhörda.
Visst kan det låta lite motstridigt, men så är det väl med det mesta i livet?