”Jag levde upp igen”
Lars Göran Ekman Foto: Sofia Sabel
Relationer | Vänskap

”Jag levde upp igen”

När sambon gick bort blev livet ensamt. För Lars Göran Ekman blev träffarna med SPF Seniorerna vägen tillbaka till livet och till nya vänner.

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-03-29

I slutet av juni 2023 hittade Lars Göran Ekman sin sambo Kristina livlös hemma i deras lägenhet nära Järntorget i Göteborg.
– Jag minns att jag sa: ”Lägg dig att vila en stund”. När jag kom in i sovrummet för att titta till henne var hon död.
Nu sitter Lars Göran vid ett fönsterbord på Café Linné i Göteborg ett och ett halvt år senare. Och mår faktiskt bra.
Personalen bakom disken har nyss hälsat igenkännande och serverat kaffe i hög mugg, som vanligt. Han är stamgäst här. För här har SPF Seniorerna Linné två av veckans oanmälda träffar året runt. Sofforna längst in är då vikta för dem och ofta fyllda. Onsdagar är det 11-kaffe och torsdagar vid 17 mat och pub för den som önskar.

Foto Sofia Sabel

– På torsdagarna är jag värd. Jag hör till de få i föreningen som går på alla träffarna, förklarar Lars Göran och ser nöjd ut.
Något kvarter åt ena hållet erbjuds pub på Snyt pilsnercafé på tisdagskvällar. Några kvarter åt andra hållet erbjuder föreningen after work på fredagar kl 14, på Olivens Kafé och Skafferi.
Lars Göran kan knappt minnas tiden efter sambons död. Efter fyra år av dygnet runt-omvårdnad i hemmet var han inte längre sig själv.
– Det var en så tuff period att jag har väldigt svårt att komma ihåg hur det kändes. Men det var alldeles för ensamt. Det var usch, säger han snabbt.
De vuxna barnen som bor i Stockholm och Uganda träffar han inte så ofta. Gamla vänner har tappats bort. Men att möta grannarna i huset har varit viktigt. Där kom hösten 2023 även tipset att gå med i SPF Seniorerna Linné.

Lars Göran Ekman

Gör och bakgrund: Pensionär, leg läkare med fyra specialiteter. Sista 15 åren akutöverläkare på gamla Karolinska i Stockholm.
Bor: Nära Järntorget i Göteborg.
Familj: Tre döttrar från tidigare äktenskap.

Dölj faktaruta

Han som alltid jobbat mycket och pendlade till Stockholm de femton sista åren av yrkeslivet hade sina fördomar.
– Pensionär? Så gammal? Men jag är ju lika gammal själv och har blivit så väldigt glatt överraskad. Jag har träffat så positiva, fantastiska och oerhört aktiva människor. Människor med andra yrken som jag aldrig träffat innan. Jag är så glad att jag har gått med här, säger han.
Genom träffarna, där majoriteten är kvinnor, har han fått nya vänner, fått en särborelation som övergått till vänskap och umgås nu ofta med en ny gästmedlem.
– Det är så trevligt att ha någon att prata och umgås med. De här träffarna tänker jag inte släppa, säger Lars Göran.
Med alla månadsmöten, resor, teaterkvällar och utflykter som dessutom erbjuds är schemat och livet nu späckat. Lars Görans råd till andra är givet:
– Gå med i en seniorförening!

”Att vara lite orädd lönar sig!”

Psykoterapeuten Lennarts fru brukar säga att han är duktig på att hålla kontakt med vänner. Både gamla och nya.
– Jag tror och känner personligen att ju äldre jag blir, desto viktigare blir det att försöka komma i kontakt med att jag faktiskt levt ett liv som ung också. Ungdomsåren fram till 30 blir väldigt viktiga.
På senare år har han rest tillbaka till platser där han bott, tagit kontakt med vänner från förr och försökt återuppleva.
– Jag jobbar även på att ta kontakt med sådana jag inte haft kontakt med på länge.
Att mötas igen har blivit väldigt positivt, förklarar han från sitt kontor i centrala Göteborg. Här tar han fortsatt emot patienter och handleder på deltid.

Lennart Björklund

Själv tror Lennart Björklund, med bakgrund som socionom och diakon, att de flesta av oss skulle vilja ha mer kontakt med vänner.
Att det inte blir av kan bero på ren lättja.
Men inte minst i pensionsåldern finns i dag bättre förutsättningar att odla vänskap än någonsin.
– De som går i pension i dag är i mycket bättre psykisk och fysisk kondition än tidigare. De har större möjlighet att både bevara vänskap och skaffa ny än någonsin förr.
Ett första steg är att fundera på vilka vänner du haft och värdesatt men missat efter hand. Med internet går det lätt att hitta adresser och kanske även telefonnummer.
Personligen skriver han gammaldags brev till dem han inte träffat på länge med kontaktuppgifter. Efter några veckor provar han att ringa om den andre inte hörts av.
– En del har ”ringa upp-skräck” så det gäller att vara lite orädd och våga ta kontakt, säger han och ler.

Lennarts bästa råd:

  • För att behålla vänskap: Hör av dig regelbundet via sms och telefon. Om ni bor nära: Hitta mötestillfällen ihop – som att äta lunch ute eller hos varandra.
  • För att hitta nygamla vänner: Sök på Skatteverket efter adress, leta telefonnummer. Starta gärna med brev med dina kontaktuppgifter.
  • I alla sammanhang: Tveka inte att ta kontakt! Att sitta och vänta är ingen idé. Oftast blir det bra!

Dölj faktaruta

De flesta av oss minns med glädje någon barndomsvän, ungdomsvän eller arbetskamrat. Att höra av dig – även om ni bor en bit bort ifrån varandra – kan betyda mycket för båda, menar Lennart. Även att närma dig nya vänner – om du själv inte vill vara ensam – handlar om mod.
Bra kontaktytor kan vara seniorföreningar, idrottsföreningar, grannar, resor och studieförbund. Att börja prata med någon och kanske föreslå att ses för lunch, promenad eller fika ute kan ge mycket.
Att vara orädd lönar sig.
– I alla sammanhang där det är någon du tycker är trevlig, någon som är lagom lik dig själv ska du ta kontakt, råder Lennart.

Text: Karin Tufvesson

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-03-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas