Märta har varit sociolog tidigare och har ett intresse för människor och deras livsöden. Så när hon blev kontaktad på Messenger av en person som var soldat i Afghanistan tyckte hon att det var intressant att börja konversera med honom.
– På utbildningen för länge sedan läste vi en bok som hette The American soldier, det var mina referenser. Jag hade ingen aning om att det ens fanns bedragare ute på sociala medier då för sex år sedan. Nu låter min historia banal, men då var det helt nytt för mig.
I Märtas fall var det aldrig fråga om romans. Hon gjorde klart för mannen att hon var gift. Men hon blev genuint intresserad av hans situation, fast i Afghanistan och med en dotter kvar i USA på internatskola. Vid ett tillfälle ringde den här ”dottern” och grät och bad Märta hjälpa henne att få träffa sin pappa.
– Det hela pågick i tre år och jag drogs längre och längre in i det. Att hela tiden hjälpa till att lösa knepiga och akuta situationer, alltid med pengar. Det kändes inte bra, men jag tyckte att jag behövde göra något när jag lärt känna den här mannen. Jag satt fast.
Hon blev bra på att bluffa. Banken började ifrågasätta de många överföringar som gjordes från hennes konto till utlandet. Men Märta intygade att det handlade om bra saker, som ett läger för kvinnor hon ville stödja eller något annat hon kom på i stunden.
Allt sprack till slut när det började gå upp för en av Märtas döttrar vad hennes mamma höll på med. Märta visste inte längre vad hon skulle ta sig till men hennes dotter hade hört om andra som drabbats och kunde berätta vad det hela handlade om.
– Det var fruktansvärt, jag var ett vrak. Trots att min familj stöttat mig fullt ut och hela tiden säger att jag ska komma ihåg att jag är ett brottsoffer och trots att jag gått i samtalsgrupper, känner jag skam. Hur kunde jag?
Det polisanmäldes, även poliserna var oerhört vänliga och hjälpsamma. De kom civilklädda och gick igenom vad som hänt.
Märta fick till och med den enas privata nummer ifall hon skulle behöva prata. Anmälan upprättades, men efter ett tag kom ett meddelande att ärendet tyvärr lades ner. De hade ingenting att gå på, alla spår var utplånade.
– Jag skulle så gärna vilja få träffa den här personen, se honom i ögonen och få honom att förstå vad det här gjorde med mig. Jag var 72 när det började, jag är 78 nu och lever fortfarande med sviterna av det här. Det gör så ont.
Varningssignaler för romansbedrägerier
* Bedragaren utger sig ofta för att vara engelsktalande som befinner sig utomlands, som militär i Afghanistan eller läkare i Syrien.
* Efter en tids chattande och ringande där kärlek bedyras kommer frågan om pengar upp. Ofta beskrivs en akut situation där hjälp behövs direkt. Först mindre summor, sedan allt större.
* Ibland kan man i efterhand bli kontaktad av någon som vill hjälpa en att få tillbaka sina pengar – även detta ligger bedragare bakom.
Tips!
* På SVT Play kan du se dokumentärserien Lurad på kärlek och miljoner
* Eva-Maria Hedin, själv utsatt för romansbedrägeri, har skrivit boken Scam story. Hon är idag aktiv i stödföreningen Stoppa romansbedrägerier.
www.stoppa-romansbedragerier.org
* Vill du prata med någon i föreningen, mejla violet@stoppa-romansbedragerier.org eller ring 070-628 62 82.
Om du blir utsatt
* Kontakta din bank direkt, om transaktionen nyss genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
* Anmäl till polisen.
* Ta hjälp av personer i din omgivning, du kan även kontakta Brottsofferjouren. Ring 116 006 eller mejla fraga@boj.se
* Avbryt all kontakt med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.