Svårt med hundmöten? Är din hund skällig? Nu kan du ställa frågor till hundpsykologen Charlotte Swanstein på Seniorens hemsida. Maila till hund@senioren.se
Hej hundpsykologen!
Vi har en hanhund som snart är fem år gammal, Bichon Havanais.
Han är svår att berömma när han gjort något bra. Äter inte godis, har provat med allt. Vi är tacksam för alla tips vi kan få. Vi vill så gärna försöka träna honom, som det är nu går det bara inte.
Familjen Lundquist
Charlotte svarar:
Hej Familjen! Det måste finnas något som attraherar er hund! Detta något kan användas som belöning. Se till er själva, så att det inte är så att er hund är artig och försiktig vid godisgiva, för att ni kanske är för mycket på/intresserade. Blir han inte glad/uppmärksam om ni med ljusare röst säger, exempelvis; Duktig kille, vad du kan! Skulle tro det då uppmuntra gillar de flesta av oss.
Jag funderar på när er hund får mat, vilken mat och om det är så att det alltid finns mat att tillgå för hunden – d.v.s. att det står mat framme hela tiden? Många framförallt småhundsägare, har ofta mat stående framme alltid, som en slags artighet åt hunden. Detta är inte bra av flera skäl; maten skall vara färsk, maten skall ätas upp då den serveras och om hunden har ständig tillgång till mat vet man inte hur mycket och när hunden ätit. Dessutom kan detta var ett skäl till att hundgodis inte är intressant för belöning eftersom hunden ständigt är mätt. En hund skall helst inte ha mat i magen vid promenader och aktivitet, men just så kan man belöna hunden med en godbit som oftast smakar ” mera”.
Jag har skrivit en bok om hur man bakar eget hundgodis. Den kan du låna på biblioteket och prova ut därifrån vad som triggar er Bichonkille. På köpet vet ni att ni ger bra godis till honom.
Belöning är alls inte bara godis utan närhet, olika verbala uttryck, en stunds lek och bus, och inte minst aktivt liv är lika mycket belöning för en hund.
Om verkligen inget får er hund att ”höja på ögonbrynen/ta kontakt med er”, gör ett veterinärbesök. Er hund kan vara sjuk, ont i ett öra, magen, tassen, tonsillit, analsäcksinflammation med fler olika åkommor/smärtor som kan bekymra en hund.
Du kan också fråga hundpsykologen
Charlotte Swanstein är utbildad hundpsykolog och har skrivit tio hundböcker om allt från hur man väljer rätt hund till sorgen efter ett kärt husdjurs bortgång.
Hon har även haft artiklar i flera tidskrifter och pratat om hund i radio regelbundet och är dessutom medlem i SPF Seniorerna där hon sitter i styrelsen för Kärnan i Helsingborg.
Charlotte Swanstein kommer framöver att svara på frågor om allt som gäller hundar på Seniorens hemsida.
– Det är många som har hundar där ute som undrar över saker. Nu kan de ställa alla sina frågor till mig, säger Charlotte Swanstein.
Vill du också ställa frågor till Charlotte? Maila då till hund@senioren.se