”Har min tik börjat löpa”?
Ställ dina frågor till Charlotte Swanstein.
Relationer | hundar

”Har min tik börjat löpa”?

Signaturen Tove undrar om hennes tik har börjat löpa. Läs hela frågan och hundpsykologen Charlotte Swansteins svar nedan.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-24

Hei Charlotte ! 

Så man kunne ställa en fråga til deg! Har en så underbar liten cocopoo , som jag er så takksam for🙏

Fråga: Kan hon ha börjat med løpetid ( det heter det på Norsk) Hon ble født 06. Februari i år!

Det var en liten blodflekk på lakenet i min seng i dag och hanhundar ( som vi kjenner ) bōrjade å nose henne bak i uken som er gått och hon markerer seg en del med å småtisse! Er det løpetid tror du!

Hon er lugn och snäll som alltid ! 

Takksam for svar ! 

Med vänligen hilsen 

Tove Tiedemann 

Hej Tove – tack för fråga från Norge, så kul!

Helt troligt är det löpet som kommit igång, än om det verkar vara sent för första löpet. Där är en del att känna till kring löp.

  • Tiken börjar nosa/dofta på marken mer än vanligt och kissa oftare ungefär veckan innan hon börjar blöda – förlöpet.
  • Under denna period börjar också vulvan svullna och hon kan slicka sig/ hålla sig mer ren.  Belöna gärna detta beteende med ett ”Braa” vilket kan leda till en tik som håller sig helt ren, mer eller mindre och kan slippa tikskydd inomhus – kanske bara värna de möbler hon brukar vara i med ett lakan.
  • När hon börjar blöda – löpet varar det mellan fyra till sju dagar som vanligast och avslutas med att vulvan är maxsvullen och det kan förekomma någon flytning, vid denna tidpunkt är hon redo för parning.
  • Höglöpet brukar vara cirka fyra dagar och sedan avtar intresset för andra hundar, kuddar, människoben och annat som hon kan ha förklarat sin kärlek under höglöpet.
  • Efter denna period återgår vulvan till normalt utseende och ingen flytning skall finnas. Från den dagen har det gått cirka 14 – 16 dagar från start av förlöpet – som vi människor inte riktigt hunnit med.
  • Från nu och 63 dygn framåt befinner tiken sig i skendräktighet, vilken brukar märkas som mest från 45:e dagen. Hon vill inte gå ut, är konstant hungrig och samlar på allt leksaker, tofflor, strumpor och liknande som hon tar till sin bädd och vaktar som om det vore valpar.
  • Mjölk kan uppstå i juvren strax innan 63 dygnet och sedan öka under dagar. Detta är en period som tiken ”tror” hon skall bli mamma och är starkt påverkad av hormonet Progesteron.
  • För att förminska och underlätta för tiken – så att inte processen med mycket mjölk och omvårdnad av sakerna ökar. Ge henne något mindre mat, mer motion och plocka undan allt som kan vara hennes valpar, så är hon strax tillbaks som om inget hade hänt.
  • Vissa tikar fäller mycket av sin päls under skendräktigheten, det är normalt, men kan se trist ut. Ny päls kommer igen.
  • Vissa tikar kan bli aggressiva på andra tikar under löpet och bör då hållas från dessa. Det är en stark nedärvd känsla som inte går att fya/neja bort.
  • Efter tiden och strax efter de sextiotre dygnen passerat är risken för Pyometra som störst livmoderinflammation vilket är ett livshotande tillstånd.
  • Mig veterligen är det inte vanligt på unga tikar utan mer uppåt sex sju års åldern och därefter. Pyometra utmärks av feber och mycket ökad törst och ibland även av flytningar från vulvan.
  • Detta innebär att du bör ha koll på när hon börjat löpa, när hon är i höglöpet och när det 63:e dygn inträder – på så sätt är du bättre förberedd och hjälper din tik OM olyckan är framme.
  • Markera i din almanacka dessa olika tidpunkter och du vet på ett ungefär då nästa löp är i antågande – oftast löper tikar två gånger per år.
  • Alla tikar får inte pyometra men jag tycker det är viktig kunskap att ha om sin tiks cykler och eventuella händelser.

Bästa hälsning

Charlotte

Vill du också ställa frågor till Charlotte på Seniorens hemsida? Maila då till hund@senioren.se.

Läs också: ”Min hund växlar mellan fyra nivåer – vad ska jag göra”?

Läs också: ”Jag blir tokig på att vår hund alltid ska jaga katter”

Läs också: ”Vår hund visar tråkigt beteende sedan vi fick barn”

Läs också: Hundpsykologen: Hundar samtalar genom att skälla

Läs också: ”Hjälp – jag har svårt att klara av min hund”

Läs också: ”Hur ska jag göra för att min hund inte ska springa iväg”?

Läs också: ”Hur kan vi berömma vår hund”?

Läs också: ”Jag är rädd att mina hundar ska skada varandra”

Läs också: ”Hur får vi två tikar att fungera tillsammans”?

Läs också: ”Hur ska jag göra för att vår terrier ska sluta skälla”

Läs också
Tidningen Senioren
Publicerad 2023-11-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas