Förförd – och lurad
illustration Li Rosén Zobec
Relationer | romansbedrägerier

Förförd – och lurad

De söker upp sina offer via sociala medier eller dejtingappar och är vänliga och kärleksfulla. Kontakten pågår i månader, ibland år. Sedan lyckas många av dessa bedragare lura av sina offer stora summor pengar.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-07-06

En dag sitter Elsa som vanligt på biblioteket. Hon brukar gå hit mest varje dag för att ha något att göra. Hon är deprimerad, känner sig tom och äktenskapet därhemma är allt annat än bra.
– Allt kändes dött i mitt liv. Det var en enorm tristess.
Så plingade det till i telefonen. En vänförfrågan från en general Dave Hogan. Hon trycker på ”bekräfta” och genast kommer ett svar. ”Hello, how are you my love?” Elsa svarade, lite tveksamt först, men svaren fortsatte att komma. Hon blev kallad ”beautiful”, ”wonderful” och en massa annat fint som ingen någonsin sagt till henne, i alla fall inte på väldigt länge.

General Dave Hogan började berätta sin historia för henne. Han var amerikansk general placerad i Damaskus. Det var helvetet på jorden, han ville verkligen därifrån. Skulle hon kunna hjälpa honom? Hemma i Boston hade han en villa, där skulle de kunna ses så småningom.
– Han blev som en vän, vi hade kontakt varje dag. Det var så fantastiskt att ha någon som skickade snälla meddelanden. Vi planerade att träffas i Stockholm och sedan åka till Boston. Plötsligt hade ingenting i mitt verkliga liv någon betydelse. Att sitta och chatta med min nya vän blev som en drog.

Många gånger om dagen bedyrade Dave Hogan sin kärlek för Elsa. Han ville så gärna träffa henne, men gång på gång dök det upp bekymmer. I tio månader pågick romansen. Elsa gick långa promenader för att få prata ostört i telefon. Det var på engelska, och så bra på engelska är hon inte, men det gick.
– En kväll hade jag packat min väska och förberett mig för att åka till Boston, jag hade ordnat med flyg och allt. Min man kom in när jag låg i sovrummet och ville veta vad fanken jag höll på med. Jag berättade att jag hade en annan man och att jag skulle åka iväg.

Samma kväll kom Elsas dotter hem, och allt blev kaos.
Dottern fick henne att berätta vad som försiggick och satte sig sedan och gjorde diverse sökningar på datorn. Hon lyckades få fram vem Elsa egentligen chattat med under all den här tiden. Inte någon general från USA, utan en ”scammer”, en bedragare som har som yrke att försöka förföra kvinnor via Facebook och dejtingappar.
– Jag skämdes, jag grät, allt gick sönder. Det var så fruktansvärt skamfyllt. Det blev krissamtal med familjen och jag lovade på heder och samvete att bryta kontakten med honom.

Jag var helt i klorna på en kriminell bedragare

Hon sjönk ner som i ett nattsvart hål. Depressionen blossade upp på nytt. Det gick så långt att hon hamnade på psyket efter ett självmordsförsök. Medicin och elchocker, bryta ned för att sedan bygga upp igen. Telefonen fick hon bara använda under uppsikt.
– Men jag kunde ändå inte glömma, jag längtade tillbaka till den känslan han gett mig.
En kväll kom han tillbaka, på mejl. Och trots att hon nu visste att det handlade om en bedragare svarade Elsa.
– Jag ville vara lycklig igen. Det hade blivit ett beroende. Kärleksorden var som sammet som fick mig att må lite bättre.
Hon lyckades dupera alla i sin omgivning. Till familjen sa hon att hon blockerat mannen och att allt det där var förbi. Vid några tillfällen skickade hon pengar till honom. Hur mycket det handlar om vill hon inte berätta.
– Jag vill inte fokusera på det, utan på att det här är ett övergrepp man blir utsatt för. Mitt liv blev trasigt. Jag var helt i klorna på en kriminell bedragare.

Bedragaren visste exakt vilka punkter han skulle trycka på. Han hade gjort det förut och kommer att göra det igen, Elsa är bara en i raden av alla som drabbats av det som kallas romansbedrägeri.
– Jag skulle hjälpa honom med än det ena, än det andra, för att han skulle kunna ta sig ur krångliga situationer. Han hotade att ta livet av sig och vid ett tillfälle skrev han: ”Nu gör jag det!” och bara försvann.
Elsa bröt ihop, igen. Tillbaka till psyket, elchocker och medicin. Den här gången tog de ifrån henne telefonen.
– Jag var så trasig, förvirrad, och mina anhöriga så arga. Det kändes som att mitt liv var slut.
Hon kom hem till slut. Försökte leva som vanligt igen. Gå upp, äta frukost, gå ut, laga mat. Med sitt förnuft förstod hon att hon blivit grovt bedragen, men känslorna ville egentligen fortfarande tillbaka till det där varma, sköna. Till kärleksorden och gemenskapen med någon annan.
En gång till återuppstod Dave Hogan. Han hade inte dött. Han hade gjort ett självmordsförsök och blivit skickad till Indien för en njurtransplantation. Njurarna blev helt förstörda och operationen hade kostat mycket. Han ville till Sverige nu, till Elsa. Och ta med sin femtonårige son som var kvar i USA.
– Jag ringde Migrationsverket och frågade hur man gör med ett barn som är femton år, vilka regler som gäller. Kvinnan i luren läxade upp mig. ”Det finns inget barn, ingen man heller! Jag får femton såna här samtal varje dag, du måste blockera honom. Du har blivit grundlurad!”
Elsa tryckte bort samtalet. Grät, medicinerade, började gå på samtal.
– Äntligen bestämde jag mig i alla fall för att inte skicka mer pengar.
Men då blev Dave Hogan arg. Kärleksorden förbyttes till hot. Hans sista ord till Elsa blev: ”Jag ska skjuta dig i bitar!”

Undan för undan lyckades Elsa sedan jobba sig fram till en insikt om vad hon blivit utsatt för.
– Jag såg filmen Lurad på kärlek och miljoner på SVT och läste boken Scamstory av Eva-Maria Hedin. Jag läste allt jag kom över, alla berättelser liknade min. Jag pratade med psykolog, läkare, präst, vänner. Jag gick med i en grupp på Facebook som heter Scamstory. Vi har bildat en stödgrupp också, som heter Stoppa romansbedrägerier. Numera är jag stödperson åt andra.
Att prata om det hjälper, att försöka hjälpa andra känns också bra, tycker Elsa. Men fortfarande är hon trasig inombords.
– Men nu har jag har kommit till insikt om att jag är ett brottsoffer, inget annat. Jag känner ingen skam längre. Jag är utsatt för en kriminell organisation där jag tappade bort mig helt för att jag inte mådde bra från början.
Hon känner att hon har ett viktigt uppdrag i att informera och se till att inte fler hamnar i bedragarnas händer.
– Jag håller som bäst på att försöka övertyga en kvinna i 80-årsåldern att hon är utsatt för samma sak som jag. Men hon vill inte riktigt tro mig. Det tar tid innan man vill inse att man faktiskt är utsatt.

Varningssignaler för romansbedrägerier

* Bedragaren utger sig ofta för att vara engelsktalande som befinner sig utomlands, som militär i Afghanistan eller läkare i Syrien.
* Efter en tids chattande och ringande där kärlek bedyras kommer frågan om pengar upp. Ofta beskrivs en akut situation där hjälp behövs direkt. Först mindre summor, sedan allt större.
* Ibland kan man i efterhand bli kontaktad av någon som vill hjälpa en att få tillbaka sina pengar – även detta ligger bedragare bakom.

Dölj faktaruta

Tips!

* På SVT Play kan du se dokumentärserien Lurad på kärlek och miljoner
* Eva-Maria Hedin, själv utsatt för romansbedrägeri, har skrivit boken Scam story. Hon är idag aktiv i stödföreningen Stoppa romansbedrägerier.
www.stoppa-romansbedragerier.org
* Vill du prata med någon i föreningen, mejla violet@stoppa-romansbedragerier.org eller ring 070-628 62 82.

Dölj faktaruta

Om du blir utsatt

* Kontakta din bank direkt, om transaktionen nyss genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
* Anmäl till polisen.
* Ta hjälp av personer i din omgivning, du kan även kontakta Brottsofferjouren. Ring 116 006 eller mejla fraga@boj.se
* Avbryt all kontakt med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-07-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas