Att skaffa hörapparat gjorde stor skillnad i livet och för relationerna, berättar Doris Vesterlund. Nu kan hon vara med i samtalen runt lunchbordet och svarar inte längre fel på frågor. Text: Maria Gerlofson
Doris har hört sämre på vänster öra hela sitt liv. Hon har vant sig vid att inte alltid höra vad andra säger och haft förmågan att slå dövörat till, som hon uttrycker det.
– Man anpassar sig och finner sig i det. Eftersom jag bara hörde att folk pratade, men inte vad de sa, blev det ansträngande. Det gjorde att jag slog dövörat till, säger Doris Vesterlund, 64 år. Till vardags är hon projektledare för appen Mötesglädje på SPF Seniorerna.
Ju äldre hon blivit desto sämre har hon hört hon när det är mycket folk. Hon klarar inte heller alla frekvenser som folk pratar i. De som har mörkare röst hörs lättare medan ljusare röster är svårare att höra, särskilt när det är många som talar samtidigt.
Hösten 2021 bestämde hon sig för att ta kontakt med en hörselmottagning. Då konstaterade de att hon behövde hörapparat på båda öronen.
– I början kändes det ovant att ha något i örat men nu har jag vant mig. Jag hör bättre, förr hörde jag bruset och sorlet, men inte detaljerna.
Det har blivit stor skillnad. Hennes relationer fungerar bättre. Hon kan också följa med i samtalen runt lunchbordet lättare.
– Förr var jag en person som ofta sa ”va?” och ”vad sa du?”. Ibland svarade jag goddag yxskaft på frågor eftersom jag inte hört vad någon sa utan chansade. Det var mycket för andras skull jag skaffade hörapparat, så de skulle slippa höra mina ”Va, vad sa du?” hela tiden.
En audionom hjälpte henne att välja hörapparat. Hon valde bort region Stockholms förslag eftersom hon tyckte att den kändes klumpig och stor. Hon köpte i stället en som prismässigt var på en mellannivå för 8 000 kr. För det fick hon bidrag från regionen. Vid ett återbesök ställde de in ljudet och justerade den åt henne.
– Jag kan höja och sänka ljudnivån. Jag använder den också när jag pratar i telefon och för att lyssna på musik och ljudböcker. Den går att koppla till Bluetooth. Jag valde några som laddas på natten och inte behöver batterier. Det kostar ju att byta batterier hela tiden.
Det är många fler som skulle behöva hörapparat, menar Doris. Man går inte omkring utan att se bra, det fixar man direkt och går till en optiker. Hörsel får inte samma uppmärksamhet. Att höra dåligt är mindre påtagligt.
– Vi är en generation som gått på konserter och vrålat. Vi märker av tinnitus, men att få en hörselskada noterar vi inte på samma sätt. Vi kanske bara tror att det är för att vi är äldre och att det är en del av åldrandet. Hörseln borde testas på alla hälsokontroller. Du kan ta initiativ till det själv och få bättre livskvalitet, säger Doris Vesterlund.