Motionera dig trött
Foto Colourbox
Hälsa

Motionera dig trött

– För den som tycker sig få för litet sömn, och är trött dagtid, är det en bra idé att vara fysiskt och mentalt aktiv, säger sömnforskaren och professorn Torbjörn Åkerstedt. Båda förbättrar sömnen.

Publicerad 2012-02-06

En daglig promenad eller annan motion, gärna så att man blir behagligt trött efteråt kan göra underverk för sömnen. Umgänge med vänner, någon hobby, föreningsliv – allt som gör att man håller sig igång både kropp och själ.
En annan viktig faktor är dagsljus – att vara ute varje dag och att inte stänga ute dagsljus i bostaden hjälper den biologiska klockan och bidrar till att man känner sig piggare och får bättre sömn.

 

Pröva dig fram till rätt längd på tuppluren
Att sova middag är vanligare med ökad ålder och det är ett effektivt sätt att ersätta ett eventuellt sömnunderskott (20 minuters lur kan ersätta 1–1.5 timmars förlorad nattsömn). Men då minskar förstås sömnbehovet i motsvarande utsträckning och nästa nattsömn kan komma att bli litet mer svårstartad.
Sover man middag bör man alltså försöka pröva sig fram till en längd på tuppluren som inte stör nattsömnen.
Skilj på trötthet och sömnighet
Marie Söderström, sömnforskare och KBT-terapeut, brukar lära sina patienter med sömnproblem att skilja mellan trötthet och sömnighet.
Med sömnighet menas att man nästan får kämpa för att hålla sig vaken. Trött kan man vara på många olika sätt utan att för den skull vara mogen för att sova.
– Om man känner sig trött i kroppen och huvudet – men inte håller på att falla i sömn –  redan vid halvniotiden på kvällen, ska man inte klä av sig och gå till sängs. Vänta tills den riktiga sömnigheten infinner sig!
– Under tiden kan man ägna sig åt någon lugn aktivitet, läsa en bra bok, prata med en god vän, se något intressant på tv.
– Många äldre får en tidigare dygnsrytm, de somnar tidigare och vaknar ofta i gryningen. Det är väldigt vanligt, säger Marie Söderberg Söderström.
– Om man av någon orsak vill hålla sig vaken längre och sova längre på morgnarna kan man försöka sysselsätta sig med något trevligt på kvällen.

Text: Susanna Hauffman

Sovit dåligt?

Två och en halv miljon svenskar lider av sömnstörningar. Sömnproblemen har mer än fördubblats under 1990-talet.
Mer än en halv miljon tar receptbelagda sömnmedel, försäljningen har ökat med 40 procent på tio år.
Kvinnor sover sämre än män: 23 procent får sin sömn störd jämfört med 14 procent av männen.
Bland 60-75-åringarna anser 30 procent att de har sömnsvårigheter.
Storstadsbor sover sämre än invånare i mindre städer.
Människor som lider av ut-
brändhet och depression sover mycket dåligt, de kan vakna upp till 90 gånger per natt och kommer aldrig ner i den viktiga djupsömnen.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas