Är du rädd om din syn bör du läsa Kristina Falks berättelse. Precis som hon var jag (o-)lyckligt ovetande om vad en näthinneavlossning är och hur den ger sig tillkänna. Läs Seniorens reporter Jan Arleijs berättelse om när han drabbades av näthinneavlossning.
För mig slog blixtarna ner i januari 2017. Det var sent på kvällen, jag hade just släckt lampan för att sova. Då kom de – märkvärdigt tydliga och ändå suggestiva och alldeles omöjliga att förstå sig på. Till en början gick jag till fönstret för att se om det möjligen rådde ett åskoväder utanför. Men efter ytterligare ”nyårsraketer” under vänster men inte höger ögonlock fanns ingen tvekan. Ingen smärta, inga komplikationer – och så helt tvärt upphörde blixtrandet.
Först när jag nästa dag ringde sjukvårdsupplysningen på 1177 fick jag upp spåret. Sök vård! Du behöver inte åka blåljus, men åk direkt till S:t Eriks ögonsjukhus.
När jag ibland berättar för min omgivning om hur en akut operation därefter räddade min syn märker jag att det skrämmer. Detaljer om hur den kollapsade glaskroppen sugs ut och ersätts med gas är inget för den äckelmagade. Det obehagliga bidrar till att vi undermedvetet tänker att det inte kan hända oss, eller hur?
När näthinnan lossnar
- Det börjar med en så kallad glaskroppsavlossning som orsakar hål på näthinnan. Hålen kan vara knappnålsstora upp till några millimeter.
- Vätska inifrån ögat tar sig sedan genom hålet i näthinnan och tränger sig in mellan näthinnan och åderhinnan som syresätter näthinnan. Om näthinnan släpper helt från gula fläcken, där synnerven går in i hjärnan blir man blind.
- För att hejda processen krävs snabb behandling
1 av 7 500 drabbas – alltså cirka 1 500 personer varje år i Sverige.
Sedan mitten på 80-talet har man kunnat behandla de flesta typer av avlossning med hjälp av glaskroppskirurgi, så kallad vitrektomi.
Cirka 85 procent av alla avlossningar klaras med en operation.
Efter någon vecka drabbades jag av en komplikation, ännu ett litet hål hade gått upp, något som krävde laserbehandling – en lika fantastisk som otrevlig upplevelse. Att få hundratals laserstrålar skjutna rakt in i pupillen går bra till en början, men blir snabbt alltmer krävande, för att till slut kännas som slag efter slag rakt in i huvudet. Ändå tar jag, och säkert alla med mig, en sådan omgång sju dagar i veckan om det är synen som står på spel.
Uppsidan av att drabbas av näthinneavlossning var i mitt fall, precis som för Kristina Falk, en underbar upplevelse av mötet med professionell, avancerad och effektiv vård. Tacksamheten över att det finns kirurger som gillar att sticka och skära och få fast näthinnor i folks ögon är oändlig.
Men med tanke på hur allvarlig åkomman är och hur bråttom det är att komma under behandling är den utbredda okunskapen förbryllande. Precis som Kristina Falk hade jag ingen aning om vad som hände när den svarta rullgardinen började gå ner. Det hade inte heller min olyckssyster på kliniken som hade prioriterat att utföra en arbetsuppgift under ett par dagar, trots symtom, i tron att det inte kunde vara hela världen att vänta två dagar. Näthinnan hann lossna alltför mycket, operationen kunde inte rädda synen på det drabbade ögat.
Så vad ni gör håll utkik efter blixtar och skuggor, och sök hellre vård en gång för mycket. Lite extra vaksam ska också den vara som har åkomman i släkten. Har man fått ett slag mot ögat, i mitt fall en vinande innebandyboll, ökar risken för en kommande näthinneavlossning. Är man, också det som i mitt fall, rejält närsynt ökar risken ytterligare.
Och så en sak till: har man haft det på ena ögat är risken mellan 10 och 20 procent större att man får en näthinneavlossning också på det andra. Skulle det hända vet jag i alla fall vad jag måste göra. Och det snabbt som ögat