Även 60-plussare vill kunna umgås på lokal. Nu efterfrågas listor över seniorvänliga restauranger. Dags att agera mot krogarnas ljudmiljö.
Att umgås på restaurang med nära och kära borde vara något positivt. Men för många äldre är det tvärtom förenat med obehag. Uppsalabon Lena Chirico var tillsammans med fyra vänner på besök i Stockholm för att gå på teater.
– Vi hade avsatt tid för att kunna umgås i lugn och ro innan föreställningen. Jag hade också skrivit till restaurangen och förklarat att några i sällskapet hade nedsatt hörsel och att vi gärna ville sitta i ett lugnt hörn.
Men när de väl kom dit väntade ett bord mitt i lokalen, där det spelades hög musik. Och i takt med att allt fler gäster anlände ökade även ljudnivån.
– Till slut var vi helt omringade av pratglada sällskap. Vårt bord var brett och det blev allt svårare att höra varandra. En av våra vänner hörde inte någonting. Dessutom hade restaurangen ett öppet kök så det skramlade hela tiden. De verkade helt enkelt ha noll koll på hur man kan dämpa ljud.
Likt många restauranger bad även denna om en elektronisk utvärdering efteråt.
– Jag skrev då att vi var väldigt besvikna. Speciellt eftersom vi hade bett om ett lugnt bord. Nu gick vi så fort vi ätit upp i stället för att sitta kvar och umgås. Om vi hade vetat att de inte kunnat erbjuda ett lugnt hörn hade vi valt ett annat ställe att äta på. Jag fick inget svar.
Lena Chirico tycker att det är dags för seniororganisationer att bli mer aktiva i denna fråga. Hon menar att de skulle kunna hjälpa restauranger att förstå hur de kan åstadkomma en bättre ljudnivå. Men även lyfta positiva exempel.
– En organisation som SPF Seniorerna skulle ju kunna upprätta lokala listor över seniorvänliga restauranger. Bland mina vänner har vi redan börjat samla namn på bra ställen i Uppsala.
Hon har förståelse för att restauranger kan olika målgrupper.
– Men det kan vara gynnsamt för restauranger att satsa mer på seniorer eftersom vi blir allt fler. Dessutom har de flesta av oss bättre hälsa och bättre ställt än tidigare generationer, vilket innebär att vi kan unna oss att gå på restaurang ibland. Om ljudnivån dessutom är bra stannar vi ju längre och kommer antagligen tillbaka.

Professor Kerstin Persson Waye vid Göteborgs universitet har forskat länge kring ljudmiljö och har full förståelse för klagomålen från äldre kring restaurangbesök.
– Du behöver inte vara senior för att uppleva restaurangmiljöer där det är svårt att kommunicera. Men över 55 år försämras oftast möjligheten att höra tal i bakgrundssorl. Har du dessutom en begynnande hörselnedsättning, som många äldre har, så blir det ännu svårare.
Hon berättar att det finns amerikansk forskning som visar hur ljudmiljön på restauranger påverkar gäster över 60 år.
– Den studien visar att ljudnivån har betydelse på flera sätt. Den påverkar hur mycket folk betalar och om de ens kliver in i lokalen. Det finns exempel där äldre vänder i dörren på grund av ljudnivån. Det är ju intressant, inte minst för den som äger restaurangen.
Slutsatsen av denna studie var att en lagom ljudnivå på restaurang bör ligga på ett mått runt 50 decibel (dBa).
– Det motsvarar nivån på ett avslappnat samtal med en person som sitter en meter bort. Då kan även den med begynnande hörselnedsättning höra större delen av en konversation. Gästerna slipper då dessutom att skrika, få ont i stämbanden och skrovliga röster. Men tyvärr ligger de allra flesta restauranger högt över denna nivå, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt ska det kanske inte vara helt tyst på en restaurang. Du ska kunna prata privat med ditt sällskap utan att hela lokalen hör vad du säger. Det går oftast att skapa en bra ljudmiljö om medvetenhet och vilja finns med i planeringen av lokalen. Det handlar om materialval, hur lokalen är möblerad och om det skapats rum i rummet. Det finns lösningar som både sprider och absorberar ljud.
Hon välkomnar att fler svenska restaurangbesökare börjar engagera sig i ljudmiljön.
– Washington Post började sätta betyg på ljudnivåer i sina krogrecensioner redan för 15 år sedan. Det är dessutom visat att även smaken påverkas av ljud. Att inte skapa en bra ljudmiljö är därför ett onödigt förbiseende av krögaren.
Ahmet Özdemir har 25 års erfarenhet från restaurangbranschen och driver sedan 14 år den populära puben Kloster på Hornsgatan i Stockholm. Nyligen öppnade bakfickan Uven i en intilliggande lokal. En pub där åldersgränsen är 55 år och uppåt.
– Vi fick lyxen att pröva ett nytt koncept och valde att satsa på de äldre, berättar han.
I lokalen spelas bakgrundsmusik. Har ljudmiljön ingått i planerna för att nå en äldre publik?
– Hela vårt koncept bygger på en lagom ljudnivå. Ingen hög musik, inget dunka-dunka. Om sällskap blir högljudda får man sänka musiken, det hänger oftast ihop. Sedan kan ljudnivåer öka på grund av energier i olika sällskap och även i samband med nivåer av alkoholintag.
Ahmet Özdemir påpekar att mycket handlar om akustik och pekar på de ljuddämpande plattor som sitter i taket.
Vid ett bord sitter Gerd Andersson, Marianne Johansson och Ewa Eklind. Det är första gången de besöker Uven och kan ännu inte bedöma hur ljudmiljön är. Men det är en mycket viktig fråga för dem.
– Man får verkligen leta efter ställen där man kan höra något, säger Gerd Andersson.
– Och det finns ställen där middagen blivit helt förstörd på grund av ljudmiljön. Det är viktigt att personalen är lyhörd så man kan säga till, fyller Ewa Eklind i.
Anders Eriksson som sitter vid ett annat bord håller med.
– På många ställen vägrar de sänka musiken. Så är det inte här.
Han har hängt på Kloster i många år och flyttade gärna in i den nya delen för femtifemplussare.
– Även om jag passerade den gränsen redan för 20 år sedan. Här slipper man de högröstade pojkgängen. Det är skönt.
Anders Eriksson är gammal musiker och lider sedan länge av tinnitus. Han skulle gärna slopa bakgrundsmusiken på krogen helt.
– Den behövs överhuvudtaget inte.
12 tips för bättre ljudmiljö
- Akustiktak som dämpar i hela rummet.
- Frihängande takabsorbent över serverings-/beställningsdisken.
- Väggabsorbenter som täcker så stora ytor som möjligt.
- Kraftiga gardiner.
- Tysta möbler med stadiga ben och tassar.
- Dukar och glasunderlägg.
- Avskärmad kaffemaskin och kyldisk.
- Dämpande golv/mattor.
- Avstånd mellan borden.
- Ventilation med lågt och jämnt ljud.
- Ljudisolering.
- Dämpa vid köksingången.
Källa: Hörselskadades riksförbund