Maret Pääsuke har fyllt 96 år och yogar fortfarande varje morgon. Alla kan yoga, menar hon.
Det händer att Maret Pääsuke frågar personer hon ser på stan som går framåtböjda om de har ont i ryggen.
– Jag frågade en äldre man häromdagen. Han sa att han inte hade ont. I så fall borde han inte gå så krokigt, tyckte jag. Det är så viktigt att man sträcker på sig, annars trycker man ihop andningsvägarna, säger hon med lite bekymrad ton.
Hon är liten och nätt och kan stå med raka ben och böja sig framåt och nudda golvet med händerna. Det är det inte alla som kan. Särskilt inte vid 96 år fyllda.
– Men jag är förstås inte så smidig som jag var tidigare, hävdar hon. En äldre kropp måste man ta hand om. Har jag inte yogat en dag märker jag det dagen därpå. Man stelnar till fort, man måste stretcha och röra på sig lite hela tiden.
För ungefär 20 år sedan började hon träna yoga. Hon läste en liten notis i tidningen om kundalin-yoga och ville prova. I dag heter kursen medicinsk yoga.
– Det var Göran Boll som ledde kursen och han förklarade hur varje rörelse påverkade kroppen och varför. Det kändes så naturligt från första början. Och man får ett starkt immunförsvar. Jag har inte varit förkyld sedan jag började.
Mjukare i kroppen blir man också, hävdar Maret, vilket gör att man ändrar sitt rörelsemönster instinktivt.
– Om jag ska ta upp något från golvet står jag med raka ben och böjer överkroppen framåt för att få till lite stretch i baksidan av låren.
Hon visar hur hon gör, böjer sig framåt med ben raka som spiror. Smidig som en katt, så gott som.
– Nja, det är jag inte. Inte längre. Men yogan gör definitivt att man blir mer elastisk. Men det är färskvara, hoppar jag över en dag är jag stelare nästa.
Varje morgon går hon upp och gör ett kortare yogaprogram i vardagsrummet. Ibland tjugo minuter, ibland bara tio. Det beror på hur hon känner sig.
– Göran säger alltid att två minuter är bättre än ingenting. En gång i veckan är jag med på hans yogapass på 75 minuter. Det är så skönt. Man kopplar ifrån vardagen när man yogar. Man går in i sig själv och det är bra både för kropp och själ.
– På passet är det en fullständig genomgång av kroppen och det är så skönt. När jag går hem därifrån har jag märkt att jag går med lite längre steg, lite fnissigt på något vis.
Yogarörelser ska göras långsamt så att man hinner känna exakt vad som händer i kroppen, berättar Maret.
– Jag har lärt mig så mycket om människokroppen tack vare yogan. Det har varit en riktig ögonöppnare för mig. När det går långsamt känner du vad som händer i musklerna. Det ger dig en kännedom om din egen kropp. Man ska absolut inte göra rörelserna snabbt eller ryckigt, då kan man få bristningar i musklerna.
Alla kan yoga, menar Maret.
– Även om man är orörlig och sitter i rullstol kan man kanske lyfta på armen eller foten långsamt och metodiskt. Eller vrida huvudet. Man gör de rörelser man kan och gör man dem regelbundet, helst varje dag, kommer man att märka att det går bättre och bättre.
Bara att sitta på knä med armarna rakt över huvudet, tätt intill öronen och försöka hålla dem så i några minuter är riktigt jobbigt.
– Och muskelstärkande! Det är tack vare yogan jag fungerar så bra fortfarande. Det är jag övertygad om. Jag tycker att alla borde yoga. Det behövs bara en liten stund varje dag. Så får man vara frisk längre och må så mycket bättre.
Fem övningar Maret gör på morgonen:
Mirakelböj
- Stå med raka ben, benen lätt isär för balansens skull. Sträck armarna uppåt och sedan bakåt över huvudet. Följ med blicken, så att du böjer även ryggraden bakåt. Ryggraden mjukas upp.
Vrid överkroppen
- Sitt i skräddarställning på matta (eller sitt på en stol om du inte kan sitta så). Blunda och placera händerna på axlarna med fingrarna framåt. Överarmarna ska vara parallella med golvet, i axelhöjd. Andas in medan du vrider överkroppen åt höger, andas ut åt vänster. Långsamma, djupa andetag. Låt huvudet följa med passivt. Bra för hela överkroppen, mjukar upp och stärker andningssystemet.
Andning
- Sitt på knä (eller på en stol) med armarna rakt uppåt, tätt intill öronen. Knäpp händerna. Sträck pekfingrarna rakt uppåt. Vänster lillfinger ska vara längst ned för kvinnor, höger för män. Andas in och säg ”Sat!” Andas ut och säg ”Nam!” (Det betyder ”Jag är” på sanskrit). Börja med två minuter. Så småningom kan du öka när du orkar lite längre. Man kan göra det så länge det känns bra.
Katt och ko
- Stå på alla fyra med knäna under höfterna och armarna axelbrett isär. Låt tårna mötas. Svanka med ryggen och titta uppåt (kon). Krumma med ryggen uppåt och dra ner huvudet mellan armarna (katten). Andas in genom näsan som ko, ut genom näsan som katt. Håll armarna raka under hela övningen.
Vila
- Avsluta med vila. Ligg alldeles stilla, utsträckt på rygg med armarna längs sidorna och handflatorna nedåt. Slappna av i hela kroppen, känn att du sjunker ner i underlaget. Andas med magen, djupa och långa andetag in och ut genom näsan. 5–10 minuter.