Kolla dina fläckar i tid!
Tveka inte att gå till vårdcentralen och visa upp fläckar som antingen är nya eller har börjat förändras. Det är alltid lättare att behandla i ett tidigt skede. Foto: Getty Images
Hälsa | hud

Kolla dina fläckar i tid!

Hudtumörer är den cancerform som ökar mest i Sverige just nu. Ju fler gånger man bränt sig i solen genom åren desto högre blir risken. Men många hudförändringar är lätta att ta bort om man söker vård i ett tidigt skede. Problemet är att många väntar för länge.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-03-07
Inkeri Schultz.

Inkeri Schultz är överläkare och plastikkirurg på Karolinska sjukhuset i Stockholm och processledare för hudtumörprocessen i Region Stockholm Gotland. Inom hennes verksamhet ser man en stor ökning av äldre patienter med stora hudtumörer som väntat alltför länge med att gå till läkare.
– Det är mycket bättre att behandla medan tumörerna är små och enkelt kan opereras bort under lokalbedövning. Man ska inte tänka att ”det inte är någon idé” och vänta, då kan det bli mycket mer komplicerat, menar hon.
Hon tror att det är vanligt att man tänker att ”nu när jag är så gammal är det ingen idé att söka vård.” Och kanske att även anhöriga och till och med ibland läkare resonerar så. Men det är helt fel sätt att tänka.

– Ser man något märke som är nytt eller som börjar förändras, som kanske kliar eller gör ont, då ska man absolut gå och kolla det hos doktorn direkt, säger Inkeri. Vi har sett många fall av hudtumörer som börjat som en mycket liten tumör men där man inte sökt vård i tid och den sedan har växt snabbt. Då kan det bli svårt att hitta ett bra behandlingsalternativ, jämfört med om patienten sökt vård i ett tidigare skede.
Så när ska man reagera och söka vård?
– Man ska reagera när det är sårigheter av oklart slag, när sår inte vill läka eller när fläckar börjar förändras. Skivepitelcancer ökar mycket. De kan vara små och diskreta först men sedan växer de till sig i ganska rask takt.

– Basalcellscancer är en annan oerhört vanligt hudtumör som börjar som en liten oskyldig knopp. Alla hudförändringar som är nytillkomna ska man söka för.
Inkeri Schultz är oroad över att antalet äldre med hudcancer ökar och att så många kommer in för sent för att få hjälp på bästa sätt.
– Redan innan pandemin såg vi att antalet allvarliga hudcancerfall bland äldre ökade och sedan dess har det fortsatt. När tumörer växer sig stora kan de orsaka smärta och lukta illa vilket gör att en del drar sig undan från andra. Det är ett helt onödigt lidande. När tumörer utvecklar sig till stora bölder med öppna sår är de svårare att behandla och kan oftast inte längre avlägsnas i lokalbedövning. Strålbehandling är inte heller alltid ett alternativ eftersom många äldre är för sköra för den typen av behandling.

När det gäller äldre som har hemtjänst eller bor på omsorgsboende menar Inkeri att det är en utmaning för personalen och ibland även närstående att man hjälper patienten till vården i tid.
Det är inte alltid lätt för den äldre själv att se att det uppkommit fläckar eller små bölder.
– Och som sagt, argumentet att det ”inte är någon idé” håller inte. Kommer man in i tid är det ofta ganska lätt åtgärdat, men låter man tumören växa till sig kan det bli fråga om större ingrepp som kräver nedsövning.

Den största riskfaktorn för hudtumörer är solen. Ju mer solljus man utsatts för under livet och ju fler gånger man bränt sig desto större är risken att drabbas.
– Vi är ju ute mycket i solen, vi sven-skar. Av dem som är gamla idag är det många som varit ute mycket i solen under sitt liv.
Själv skulle Inkeri aldrig lägga sig på en strand och bara sola i timmar.
– Nej, jag tycker inte att det är roligt att sola. Jag skulle aldrig åka på en ren solsemester. Men om man gör det bör man i alla fall tänka på att undvika solen när den är som starkast mellan 11–15. Och naturligtvis att skydda sig med solkräm och kläder. Det är enkla knep som har effekt.

Tre vanliga former av hudcancer

Ytlig basalcellscancer.

Basalcellscancer
Kallas också basaliom och är den allra vanligaste formen av hudcancer. Den är inte livshotande, men det är ändå viktigt att få behandling. Risken att drabbas är liten före 40 års ålder men ökar när man blir äldre. Symtomen är en ny förändring i huden som kan vara en knuta eller en liten fläck. Den kan ha samma färg som huden, eller vara röd, rosa, vit, brun eller nästan genomskinlig. Den kan påminna om eksem men blir inte bättre hur mycket du än smörjer. Det kan också vara ett sår som inte läker eller som kommer tillbaka.
Sök vård på vårdcentralen om du tror att du har basalcellscancer. De kan antingen se direkt om det är det, eller ta ett prov som kallas hudbiopsi. Det är viktigt att man tar bort basalcellscancer så att inte huden runt omkring skadas. Det finns flera olika behandlingsmetoder beroende på hur långt det gått. Den kan frysas bort med en sprej med flytande kväve eller skrapas eller brännas bort under lokalbedövning. Efter en sådan behandling tar det cirka 4–6 veckor för såret att läka helt. Man kan även operera bort basalcellscancer och sy ihop såret. Det finns också en form av ljusbehandling och en immunstärkande kräm. Skulle inget av detta fungera kan man få strålbehandling.

Skivepitelcancer.

Skivepitelcancer
Är den form av hudcancer som ökar mest. Det vanligaste symptomet på skivepitelcancer är en fläck eller knuta i ansiktet, på halsen, hjässan eller ovansidan av händerna. Det vill säga på ställen som varit mycket exponerade för sol.
Fläcken kan ha samma färg som huden eller vara blekröd. Den kan också vara täckt av hårda fjäll. I vissa fall är den även öm och sårig.
Det finns ett förstadium till skivepitelcancer, en förändring som växer på hudens yta och kallas skivepitelcancer in situ eller Bowens sjukdom.
Så småningom kan förändringen börja växa ner i huden och bli till invasiv skivepitelcancer. Är den invasiv kan man behöva operera eftersom den kan sprida sig.
Om det inte är alltför stort kan såret enkelt sys ihop, är det större kan man ibland behöva transplantera hud från andra delar av kroppen. Men enklare fall av skivepitelcancer går att behandla precis som basalcellscancer, med frysning, skrapning eller bränning.

Malignt melanom.

Malignt melanom
Är den allvarligaste formen av hudcancer. De flesta som får melanom har bränt sig många gånger i solen, men nästan alla som får behandling tidigt blir av med sjukdomen.
Det vanligaste symtomet på melanom är en helt ny fläck eller knuta som vuxit eller ändrat utseende. Det kan också vara ett födelsemärke du haft sedan tidigare som börjar förändras.
Melanom kan vara olika, men alla kan börja växa ner i huden och sprida
sig till andra delar av kroppen. Läkaren opererar bort hudförändringen, är den liten räcker det med lokalbedövning och man kan gå hem direkt efteråt. Sedan skickas hudförändringen till ett laboratorium för att ta reda på om det är melanom.
Om det visar sig att det är melanom får man ofta göra ännu en operation för att ta bort mer vävnad runt ärret och undvika att det sprider sig vidare.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2024-03-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas