Lars-Olof Johansson trodde att han drabbats av sviter från borrelia. Det visade sig vara Alzheimer. – Tack vare att läkaren var envis fick jag bromsmedicin tidigt, säger han.
Det förra kommunalrådet för centern i Marks kommun, mellan Varberg och Borås, drabbades av borrelia när han jobbade i skogen.
– Jag blev så till den milda grad trött. Det värkte i vänster arm. Normalt går jag inte till doktorn i första taget men nu förstod jag att jag måste, säger han.
Språket har alltid varit ett viktigt verktyg för Lars-Olof Johansson, ett redskap för att kunna övertyga andra och för att hitta politiska kompromisser.
Nu hittade han inte alltid de ord han behövde. Och ibland upprepade han sig.
– Jag trodde att borrelian legat där latent och att den var orsaken.
Läkaren på neurologen i Borås såg till att Lars-Olof undersöktes ordentligt. För att snabba på blev det remiss till Alingsås för hjärnröntgen.
– Om det inte varit för honom så hade det förmodligen rullat på, då hade den här obotliga sjukdomen troligen inte upptäckts så tidigt. Jag hade en rackans tur.
Bromsmedicin
Sedan 2010 tar Lars-Olof bromsmedicin två gånger om dagen.
– Helt säker kan jag förstås inte vara men jag tycker inte att jag blivit sämre sedan dess.
De politiska uppdragen har avlöst varandra allt sedan Lars-Olof Johansson som 14-åring blev ordförande i SLU, Centerns dåvarande ungdomsförbund, hemma i Hajom. Som kommunens mäktigaste man i två decennier, fram till 2007, blev han en känd profil för gemene man.
– Mötena förberedde jag i bilen på väg dit.
Då kunde han tala i en halvtimma utan manus. Han har fortfarande kvar några uppdrag.
– När jag inte hittar ett ord så är det alltid någon som hjälper mig att fylla i. Orden finns där men inte alltid när jag behöver dem, säger Lars-Olof som berättar att han fyllde 69 i …
–… november, säger hustrun Gunnel, som kärleksfullt berättar om honom som en osedvanligt positiv person.
– Han har aldrig några humörsvängningar.
Inget att skämmas för
Redan från början var Lars-Olof noga med att berätta för alla att han fått besked om att han bär på sjukdomen. Han har gått ut med det offentligt.
– Det hade varit idiotiskt att mörka. Då hade jag riskerat att alla jag mött frågat sig ”vad är det med honom” och att de ställt en egen amatörmässig diagnos. Alla har stöttat mig. Prognosen ändrar inget, jag är samma person som tidigare. Detta är inget att skämmas för.
Att ägna sig åt motion har aldrig varit något intresse. Men han fortsätter försöka lösa sudoku.
– Synonymer för ord är svårt, siffror går bra.
Annars är det fotboll för hela slanten. Hajoms IF, IF Elfsborg och FC Barcelona.
– Brukar även kolla Zlatan, gillar honom som fotbollsspelare.
Avslöja obehagliga sanningar
Att vara öppen lärde den oftast leende kommunpolitikern tidigt.
– I de dagliga kontakterna med media funderade jag någon enstaka gång på om jag skulle säga som det var. Men det enda raka var att avslöja även obehagliga sanningar, då är det lättare komma ihåg vad man sagt.
Läkarens besked kom inte som någon chock, Lars-Olof var knappt förvånad:
– Min pappa och hans två systrar fick problem med minnet, de blev osäkra och röriga, när de var något äldre än vad jag är nu. De bodde hemma hela tiden. Då visste man inte så mycket om demens, man talade om åderförkalkning.
Någon prognos går inte att ställa. Lars-Olof Johansson kommer att bo kvar hemma och sköta både fåraveln och skogen som vanligt.
– Men troligen kommer vår son Pontus att ta över skogen.
Lars-Olof och Gunnel gifte sig 1966. Efter så många år räcker ibland kroppsspråket för att de ska förstå varandra.
Nu är de även ett team under en större del av dygnet. Lars-Olof gav Gunnel ett stort och tungt paket i julklapp. En motorsåg – med mormors-start.
Så nu får han med sig henne ut i skogen, antingen utrustade med motorsåg eller korgen att plocka svamp i när den tiden infaller.
Clas-Göran Sandblom
redaktionen@veteranen.se
Detta är Alzheimer
Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens. Den är obotlig, degenerativ och dödlig.
Nervcellerna i ett eller flera områden av hjärnan, oftast där minnet finns, förtvinar.
Minnesfunktionen störs samtidigt som personen får nedsatt uppmärksamhetsförmåga och språkförståelse, svårare att uttrycka sig, sämre lokalsinne och svårare att utföra vissa kroppsrörelser.
Symtomen kan lindras och sjukdomens utveckling kan bromsas med läkemedel.
Det är okänt vad som orsakar Alzheimer men några kända riskfaktorer är hög ålder, högt blodtryck, höga blodfetter, övervikt, upprepade skallskador – som exempelvis orsakas av boxning.
I allmänhet insjuknar människor över 65 år, även om sjukdomen kan uppträda mycket tidigare.
2009 var antalet människor i världen med alzheimerdiagnos mer än 35 miljoner, varav cirka 70 000 i Sverige. Förekomsten av sjukdomen antas nå omkring 107 miljoner människor år 2050.
Källor Wikipedia, Vårdguiden