Har du fyllt 70 ska du vara rädd om dina kilon. Förlorad vikt betyder ofta förlorad muskelmassa. I en lättsam film tipsar bland andra Sven Melander om hur du motverkar ofrivillig viktnedgång.
Jag googlar på ordet ”vikt”, och samtliga träffar på första sidan handlar om hur man minskar i vikt, (utom en från wikipedia som förklarar viktbegreppet). Vi är, kort sagt, fixerade vid att gå ner i vikt.
Och det är inte så lätt att ändra inställning bara för att man blir äldre. Men det ska man, enligt Jeanette Sjölander. Hon är dietist på Skånes universitetssjukhus i Lund och projektledare för projektet Den viktiga maten, som ska minska undervikten hos äldre.
– Vi vill lyfta viktnedgångens negativa konsekvenser säger hon.
Sven Melander pratar mat
Genom att spela in en lättsam och informativ film, där bland annat skådespelaren Sven Melander, programledaren Jesper Aspegren och tv-kocken Tareq Taylor medverkar, vill man sprida kunskapen om att många mellanmål och kaloririk mat som smör och vispgrädde faktiskt kan vara att föredra för den som inte känner samma aptit som tidigare.
– Har man dålig aptit och inte är riktigt frisk så är det viktigt att tänka om. Mat som är bra för friska är inte alltid samma sak som mat för en sjuk, säger Jeanette Sjölander.
Viktminskning betyder ofta minskad muskelmassa
– Det finns en utbredd föreställning att det är bra att gå ner i vikt, säger Jeanette Sjölander.
Ibland gäller föreställningen oavsett vad viktminskningen beror på, också den som förlorar i vikt på grund av sjukdom kan se det som något positivt. Men problemet är att det är muskelmassan som försvinner.
Och ju äldre du blir, desto svårare är det att bygga upp muskelmassan igen.
Högre BMI för 70+
Ett hälsosamt BMI för en sjuttio-plussare är högre än för yngre personer. Har du fyllt 70 ska du helst ha ett BMI någonstans mellan 22 och 27. För yngre personer gäller BMI mellan 20 och 25.
Och är du inte överviktig så ska du inte gå ner i vikt. Tvärtom bör du hålla koll på att din vikt håller sig stabil.
Ät mellanmål
I filmen tipsas tittaren om att han eller hon ska äta många mellanmål, gärna feta ostar, unna sig majonnäs, efterrätter och andra godsaker för att hålla vikten. Men filmen riktar sig till personer med minskad aptit.
Är det inte risk att även friska och välnärda anammar de här ”trevliga” reglerna?
– Det är en risk vi har diskuterat jättemycket.
– Så länge man är pigg och frisk och har ett rikt liv så ska man äta varierat, varken för mycket eller för lite. Det är bra att äta allsidigt, säger Jeanette .
– Men ju äldre du blir, desto viktigare är det att motverka viktnedgång.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se
Den viktiga maten
Den viktiga maten är ett samverkansprojekt mellan Skånes universitetssjukhus och Malmö stad, finansierat med statliga stimulansmedel. Just samverkan mellan kommun och landsting var en viktig del i projektet, då många patienter rör sig mellan hemsjukvården och slutenvården.
I projektet har man fokuserat på tre områden för att motverka undernäring hos äldre:
Hälsosam vikt
Vad och när man ska äta
Måltidsmiljöns betydelse för aptiten
Under 2012 fortsätter Lunds universitet med att sprida materialet från projektet med hjälp av nya stimulanspengar.
Vill du ladda ner informationsbroschyren finns den här:
http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Skanes-universitetssjukhus/Organisation-A-O/Den-viktiga-maten/Nyheter/
Mer om Den viktiga maten hittar du här: www.denviktigamaten.se
BMI, body mass index, är ett värde som du får fram genom att dividera din vikt i kilo med din längd i meter i kvadrat: Exempel: 75 / (1,65×1,65) = BMI 27,5