Som senior gäller det att undvika vissa sjukdomar. Här är en snabb guide till vilka vaccinationer du bör ta och när de behöver förnyas.
Vaccinationerna som alla bör ha
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla bör ha ett skydd mot difteri, stelkramp, polio, mässling, påssjuka och röda hund.
Difteri och stelkramp
- Grundvaccination mot difteri och stelkramp består av tre doser. För att ha ett gott skydd rekommenderas påfyllnadsdoser vart 20:e år.
Mässling, påssjuka och röda hund
- Folkhälsomyndigheten rekommenderar att samtliga i befolkningen har ett skydd mot mässling, påssjuka och röda hund. Du får skydd genom vaccination eller för varje sjukdom genom att ha haft den.
- Den som misstänks sakna skydd mot någon av sjukdomarna rekommenderas kompletterande kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin). Det finns idag bara kombinationsvacciner tillgängliga i Sverige.
- För fullgott, bestående skydd mot mässling bör man ha fått två doser vaccin mot sjukdomen.
- Om du inte har kvar ditt vaccinationskort och inte minns om du har vaccinerats, eller har haft sjukdomen så kan du vaccineras utan föregående immunitetskontroll.
Polio
- En grundvaccination mot polio består av två primärdoser (med minst sex veckors intervall) och en påfyllnadsdos minst sex månader efter den sista primärdosen.
- En komplett vaccinationsserie består av minst fyra doser poliovaccin, varav två ska vara påfyllnadsdoser. Mellan första och andra påfyllnadsdosen ska det helst vara minst tre år, men det går bra med ett längre intervall.
- Det är särskilt viktigt att se över sitt vaccinationsskydd inför resor till länder där poliovirus förekommer.
- Om det har gått tio år eller mer sedan den senaste dosen poliovaccin kan det vara aktuellt att fylla på skyddet med en femte dos av poliovaccin om du ska resa till ett land där poliovirus förekommer.
- Inför resor till länder där det förekommer poliovirus av vildtyp eller vaccinderiverade poliostammar bör du alltid ta en påfyllnadsdos.
Viktiga vaccin för dig över 65
Den som är 65 år och äldre rekommenderas även vaccination mot covid-19, influensa, pneumokockinfektion och bältros.
Covid-19
- Folkhälsomyndigheten rekommenderar årlig vaccination mot covid-19, inför höst- och vintersäsong, till alla som är 65 år och äldre. Personer som är 80 år och äldre rekommenderas två doser per år.
Influensa
- Influensavirus förändras ständigt genom mutationer. Det finns också flera olika sorters influensa. Du kan på så vis drabbas av influensa många gånger under livet. Därför måste du vaccinera dig varje år för att få ett skydd.
- Vaccinationsinsats mot influensa äger rum en gång per år. Nästa insats är hösten 2025.
Pneumokockinfektion
- Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner som lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. De allvarligaste sjukdomarna orsakade av pneumokocker kan ge hjärnhinneinflammation och blodförgiftning.
- Vaccination mot pneumokocker rekommenderas till alla personer som är 65 år och äldre. Det ska erbjudas till alla det år de fyller 75 år.
- Bältros
- 30 procent av svenskar får bältros minst en gång i sitt liv och upp till fem–sex procent av dessa drabbas ytterligare en eller flera gånger senare i livet. Cirka
- 33 000 personer uppsöker årligen primärvården och runt 1 200 personer behöver sjukhusvård på grund av bältros.
- Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination mot bältros för personer 65 år och äldre. Andra generationens bältrosvaccin erbjuder ett långsiktigt skydd.
- Vid vaccination i en tidigare ålder än myndighetens rekommendation kan en eller flera påfyllnadsdoser behövas för skydd genom hela livet.
Och en till vid 75…
Från 75 års ålder rekommenderas även vaccination mot RS-virus.
RS-virus
- RSV-vaccination rekommenderas till personer som är 75 år och äldre. Detta baseras på en högre risk för allvarlig luftvägsinfektion orsakad av RS-virus.
Det är inte (alltid) gratis
Vaccinationer som inte ingår i ett nationellt vaccinationsprogram bekostas som regel av den enskilda patienten. Detta gäller även vaccinationer som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Regionerna kan besluta om att subventionera vissa vaccinationer till vissa grupper, eller att erbjuda dem helt kostnadsfritt.
– Vi har länge krävt ett vaccinationsprogram för äldre i likhet med det vi har för barn. Det är viktigt att vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensa, men även mot pneumokocker och bältros. Och det varierar idag hur regionerna valt att ta betalt för dessa. Det ser vi som ojämlikt och vill se att samtliga erbjuds kostnadsfritt inom ett äldre vaccinationsprogram, säger Thony Björk som är SPF Seniorernas sakkunnig läkemedelsfrågor.