Om du får försämrad hörsel blir ditt långtidsminne också sämre. Det visar forskning från Linköpings universitet.
Bara en del av vårt hörande kommer från själva ljudsignalerna. Det vi faktiskt uppfattar beror i stället på hur hjärnan behandlar, tolkar och tar hand om informationen. Detta att hjärnan har en stor del i hörseln kallas ”kognitivt hörande”, och i dagarna hålls i Linköping världens första konferens just om kognitivt hörande.
När du uppfattar vad som sägs, aktiveras långtidsminnet och det vi hör kopplas blixtsnabbt och automatiskt till sådant vi vet sedan tidigare.
Men om du inte hör direkt vad som sägs aktiveras i stället korttidsminnet, för att rekonstruera vad som sades. Om du hör dåligt får arbetsminnet arbeta för fullt hela tiden, och då kommer du inte att använda långtidsminnet lika ofta.
– Det episodiska långtidsminnet tas inte i bruk lika mycket när man hör dåligt och vi vet att funktioner som inte används förfaller, säger Jerker Rönnberg, som är chef för Linnécentrum HEAD vid Linköpings universitet.
Det episodiska långtidsminnet är det som utvecklas sist hos barn, och som försvinner först hos människor som drabbas av Alzheimer.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se