De är gubbar som går
Den här måndagsmorgonen blev det ett ganska stort gäng som slöt upp för att först promenera och sen fika ihop. Efteråt känner de sig gladare! Foto: Maria Rosenlöf.
Hälsa | Hälsa

De är gubbar som går

Varje måndag morgon ses de vid Slussen i Stockholm för att promenera i en timme och avsluta med frågesport och leverpastejmacka.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-11-21

Det blåser snålt i Stockholm den här måndagen, kallare än många trodde när de tittade ut och såg solen i morse. Nu yr det till och med små snökorn i luften.
Men det här gänget har varit med om värre väder än så. I tio års tid har de promenerat tillsammans på måndagar, i ur och skur.
Oftast är de runt tio-femton stycken, ibland lite fler. Någon enstaka gång har det hänt att de bara varit två.
– Men det var när det regnade från sidan, säger Jan Mosander.

Tassa tillsammans

Det var han tillsammans med de tidigare kollegorna Jörgen Widsell och Thorbjörn Larsson som startade det hela för tio år sedan. De satt på en middag med sina respektive hemma hos Jörgen och insåg att de alla, fast var och en på sitt håll, brukade ta en promenad på morgonen.
– Så vi tänkte att om vi ändå ska ut och tassa kan vi väl lika gärna göra det tillsammans. Vi stämde träff vid Hornstull en morgon och gick Långholmen runt, säger Jan.

Jag räknade ut att vi måste ha gått runt 1000 mil hittills.

Stan och landet

Sedan dess har fler tillkommit och startplatsen har bytts till Slussen, eftersom det är en bra knutpunkt dit många lätt tar sig. Oftast håller de sig inne i stan på sina turer, men på våren när det blir varmt och skönt händer det att de också söker sig lite längre ut. Till Skogskyrkogården, Ulriksdal eller Djurgården. Många promenadstråk har provats under åren, många fik likaså.
– Jag räknade ut att vi måste ha gått runt 1000 mil hittills, säger Jörgen Widsell. Det blir ett fjärdedels varv runt jorden och då är det nog ändå taget lite i underkant.

Skrev en bok

När de var inne på åttonde året och insåg att det här nog faktiskt var en vana som kommit för att stanna, tyckte de att det var ”lika bra att de skrev en bok om det”. Så blir det lätt i ett gäng där många tidigare arbetat som journalister. De gör det i samarbete med Cancerfonden.
– Främst tänker jag att man vill inspirera andra att dra ihop några kompisar och gå ut och gå. All forskning, ja, det låter ju lite pretentiöst när man säger så, men faktum är att all forskning faktiskt visar att en halvtimmes promenad om dagen gör väldigt mycket gott för hälsan. Man blir på gott humör av det, säger Jörgen.

Promenera mera

I presentationen av boken Promenera mera står bland annat så här: ”Boken handlar om vad som händer i kropp och själ när 5-15 äldre herrar i maklig takt förflyttar sig några kilometer en vanlig måndag förmiddag. Vad vi diskuterar, vad någon funderar över och vad andra frågar sig.”
Många av deltagarna i gruppen har skrivit ett personligt stycke om att gå och boken innehåller också en manual om hur man bäst går tillväga om man vill starta en egen promenadgrupp.

Inget krångel

– Viktigast av allt är att inte krångla till det så mycket. Samla ihop några stycken, bestäm tid och plats och sedan är det bara att köra. Vi har alltid samma tid och samma plats, oavsett väder. Och den som kommer kommer, man behöver inte anmäla sig i förväg. Vi brukar vänta fyra minuter innan vi traskar iväg ifall någon skulle vara lite sen, säger Jörgen.
Och nu har de alltså traskat runt på Stockholms gator i ett helt decennium. En del studiebesök har de också gjort, som Riddarhuset, Aftonbladet, Stadion, Sveriges Radio och en kompassfirma vid namn Silva i Sollentuna. Men mest har det varit promenader.

Gamla gubbar som behöver lätta sitt hjärta.

Vi är i den åldern

Otaliga är de ämnen som dryftats medan skosulorna långsamt nötts. Från början sades det att sjukdomar var ett ämne som var tabu, men det höll inte länge.
– Vi är ju i den åldern när folk åker in och ut lite på sjukhus och det händer en hel del med hälsan. Så det är oundvikligt att vi pratar om det. Men även om det ibland liknar en vandrande sjukstuga så är det i alla fall ingen som dött än, säger Jörgen och ler lite cyniskt.

Gubbar emellan

Att det bara är män i gruppen är ett medvetet drag. Det blir liksom lite annat prat när det bara är ”gubbar emellan” och dessutom tror Jörgen att det mest är ”gamla gubbar som behöver lätta sitt hjärta”.
– Kvinnor sköter det där mycket bättre, säger han.

Pratar gamla minnen

Att de också har en någorlunda liknande bakgrund och har jobbat med ungefär samma saker tror de är bra för gruppen. Man pratar gamla minnen, man har gemensamma bekanta. Det blir både högt och lågt, såväl skvaller som dagsaktuella ämnen. Och en del hälsotips slinker in också. Häromsistens var det en ganska nytillkommen deltagare som upplyste om rödbetsjuicens positiva inverkan på hälsan. Detta har sedan upprepats vid flera promenadtillfällen, av samme deltagare.
– Jag köpte en flaska efter hans första predikan, erkänner Jan Mosander.
– Det gjorde jag med! Jag dricker på inrådan en deciliter varje morgon numera. Om inte annat så tänker jag att några vitaminer får man väl i sig i alla fall, säger Jörgen.

Fika och frågesport

De är ett ganska stort gäng idag, som går från Slussen bort mot Ringvägen. Här, i närheten av Södersjukhuset, finns ett av deras absoluta favoritfik. På Café Biscuit kan man få saftiga leverpastejmackor, varmt kaffe och dessutom – här finns plats för ett stort gäng som vill sitta ner och språka och ha frågesport. En trappa ned finns både långbord, stolar och färskbryggt kaffe.

Tre teman

Det är Lasse Sandlin som håller i frågesporten. Idag har han tre teman på frågorna, Stockholms gator, 1900-tal och nöjesspridare. Man får fem ledtrådar i varje ämne, och färre poäng ju fler ledtrådar man behöver.
Koncentrationen sänker sig över rummet när Lasse läser upp den första frågan.
– Inte så långt härifrån finns en gata som heter Hjalmar Cederströms gata. Min fråga är vilket yrke Hjalmar Cederström hade?
Mummel och lite raspande med pennor. Några ger sig på att gissa redan nu, på fempoängaren. Man säger inte sitt svar högt, bara vid vilken poäng man vill gissa så noteras det till genomgången sedan.

Högt humör

Alla ledtrådar gås igenom och vid ettpoängaren – då man får veta att det handlar om samma yrke som Ragnar Östberg hade – vet alla att det var arkitekt han var, Hjalmar Cederström.
Ytterligare några frågor och kaffekoppar senare börjar några dra på sig jackorna för att bege sig hemåt. Kanhända är benen lite trötta. Men humöret är det inget fel på efter den här sessionen.

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-11-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas