D-vitamin bluff eller undermedel?
Solen är en viktig D-vitaminkälla. Foto Colourbox
Hälsa | Må bra

D-vitamin bluff eller undermedel?

Nu är D-vitamin hett och sägs hjälpa mot mycket. Är D-vitamintillskott en bluff eller ett undermedel? Det råder det delade meningar om bland experterna.

Publicerad 2011-10-19

D-vitamin är viktigt för vår hälsa. Allra mest D-vitamin får vi av att vara ute i solen, då det bildas och lagras i kroppen. 80–85 procent av behovet anses komma från solen. På våra nordliga breddgrader riskerar vi att få alltför låga nivåer under vinterhalvåret när kroppens lager börjar ta slut.
Det går exempelvis, enligt en ny svensk vetenskaplig studie, att se i blodprover på våren vilka som har varit på vintersemester i solen och vilka som inte har varit det.

Vi får även i oss D-vitamin via maten, främst från fet fisk och berikade mejeriprodukter som margarin och mini-, lätt- och mellanmjölk. Men det är svårt att ersätta solen med mat. Hos äldre är dessutom tarmen sämre på att ta upp vitaminet från maten.

Extra tillskott har länge använts som läkemedel mot benskörhet. Bevisen för att D-vitaminbrist ökar risken för cancer, MS och diabetes blir allt fler. På senare tid har forskarna även kunnat koppla låga nivåer av vitaminet till bland annat depression, hjärt- och kärlsjukdom, sämre muskelfunktion och demensutveckling. En ny svensk vetenskaplig studie visar att D-vitaminbrist ger förhöjt blodtryck.
D-vitamin har delat den svenska expertisen i två läger. Det ena förespråkar tillskott till alla under vinterhalvåret. Andra, med Livsmedelsverket i spetsen, är mer restriktiva och menar att det finns för många frågetecken och för lite forskning om D-vitamin.

Mitt i alla larmrapporter står vi och undrar vad vi ska göra.
Är D-vitamintillskott en bluff eller ett undermedel?
– Det är varken det ena eller det andra. D-vitamin är viktigt, men botar inte allt, säger Tommy Cederholm, som är läkare och professor i klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet.
Hans eget förhållningssätt är att man ska behandla individer, inte alla.
– Tiden är inte mogen för att ge generella råd. Det behövs mer forskning. Vi vet att många har låga D-vitaminnivåer. Men äldre som bor hemma, äter en bra och balanserad kost och ofta är utomhus behöver med all sannolikhet inte kosttillskott.
– Men om man vet med sig att man tillhör en riskgrupp ska man be att husläkaren tar blodprov och så ska det följas upp, säger Tommy Cederholm, och tror att det inom fem år kommer att vara standard med D-vitaminprover på samma sätt som blodtryck och kolesterolvärden kontrolleras i dag.

Äldre människor som sällan är ute i solen tillhör dem som har störst risk att drabbas av D-vitaminbrist och Livsmedelsverket rekommenderar i dag tillskott på 10 mikrogram per dag till personer över 60 år som vistas lite i solen. Andra riskgrupper är mörkhyade, de som konsekvent använder UV-skyddande solkräm, småbarn, gravida, kvinnor med heltäckande kläder samt överviktiga.

Mats Humble, överläkare vid äldrepsykiatrin på Akademiska sjukhuset i Uppsala, anser att alla här uppe i norr bör ta tillskott under vinterhalvåret och riskgrupperna året om.
– D-vitamin, som vi ofta har brist på, är en av kroppens viktigaste substanser. Det är centralt för vår psykiska och fysiska hälsa, säger han.

Det är inte bara omdebatterat vilka som bör ha tillskott utan också oklart både vad som är en optimal nivå och vilken dos som är bäst att ge som tillskott.
– Alla vuxna kan ta kosttillskott på 50 mikrogram om dagen under lång tid utan kontroll, undantaget personer med bindvävssjukdomen sarkoidos och de som har en ökad aktivitet i bisköldkörtlarna, säger Mats Humble, och hänvisar till Europakonventionens fastställande av denna som en ofarlig dos.

Livsmedelsverket pekar på risker med en kraftig överdosering när fettlösligt D-vitamin ansamlas i kroppen. Alltför höga nivåer kan man varken sola eller äta sig till. Farhågorna handlar om att kombinera flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin så att 50 mikrogram per dag för vuxna överstigs, vilket är den gräns verket har satt som högsta dos utan risk för förgiftning. Livsmedelsverkets motsvarighet i USA har satt denna övre gräns för ett säkert intag dubbelt så hög.
Men Livsmedelsverket håller på att se över sina rekommendationer. I vinter blir verkets kartläggning av D-vitaminnivån i blodet hos vuxna klar. Denna, samt en nordisk undersökning av den vetenskapliga litteraturen inom området, kommer att ligga till grund för om Livsmedelsverket kommer att höja det rekommenderade intaget och om fler livsmedel kommer att berikas.

Text: Lillemor Lagerdahl
Foto (enkäter) Anki Almqvist

Vad tänker du om D-vitamin?

Gunnel Henriksson, 78
– Jag är medveten om att D-vitamin är viktigt för oss. Själv är jag i solen så mycket jag kan. Jag sitter i solen på balkongen och är ute och går i solen. Helst ligger jag på badstranden och solar. Men jag reser inte till solen på vintern.
– Däremot har jag inget behov av och funderar inte ens på att ta kosttillskott. Jag känner mig frisk och äter alltid ett lagat mål om dagen. Fyra-fem gånger i veckan äter jag ute. Det är bekvämt.

Brigitte Åsbrink, 72
– Nej, jag har inte hört att brist på D-vitamin kan öka risken att drabbas av olika sjukdomar. Jag är en människa som undviker solen. Men jag tänker på att få i mig alla vitaminer. Jag dricker dagligen en juice som innehåller samtliga vitaminer och jag försöker att äta en varierad kost med mycket sallad.
– Fet fisk som innehåller mycket D-vitamin? Jag tycker om inkokt lax och brukar äta det en gång i veckan.

Karl-Erik Berndtsson, 70
– D-vitamin är inget bekymmer för mig. Som barn åt jag fiskleverolja under vinterhalvåret. Nu får jag D-vitamin genom att vara lagom mycket i solen. Jag rör mig mycket utomhus och sommartid bär jag ofta korta byxor.
– Jag behöver inga kosttillskott. Jag mår bra och det visade också hälsoundersökningen nyligen. Jag äter allsidigt, två lagade mål om dagen. Oftast är det jag som lagar middagen hemma. Två gånger i veckan äter jag lunch på stan.

Gun Säfkvist, 70
– Jag vet att D-vitamin är viktigt för hälsan och att vi får det från framför allt solen. Ibland när jag känner mig hösttrött brukar jag ta kosttillskott. Men eftersom jag är mycket utomhus och dessutom brukar vistas utomlands i tre eller sex månader under vinterhalvåret, oroar jag mig inte för att få för lite D-vitamin.
– Jag ser mina vinterresor till bland annat Cypern, Mallorca och Oman som en investering i hälsa och i ett bra socialt liv.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas