Caroline Karlsson, doktorand i Livsmedelshygien vid Lunds Tekniska Högskola, har konstaterat att råttor som fick i sig mjölksyrabakterien ”Lactobacillus plantarum HEAL19” under hela livet gick upp betydligt mindre i vikt än andra råttor, trots att de åt samma energirika kost.
Hon konstaterade även att de råttor som åt laktobaciller hade en bättre tarmflora.
– En dålig tarmflora tycks alltså trigga fetma hos råttor. På samma sätt kan en bra tarmflora dämpa risken, säger Caroline Karlsson i ett pressmeddelande.
– Viss mat, t ex oliver, yoghurt och ost, innehåller naturligt laktobaciller som är den bakterietyp som ofta används som probiotika (bakterier med hälsobringande effekt, reds anm.)
– Sådana bakterier var vanligare förr då maten syrades, alltså jäste, för att hålla längre. Idag, när vi har kylskåp och värmebehandlingen av mat tar kål på både skadliga och positiva bakterier, får vi i oss för lite av dessa ”snälla” bakterier, säger Göran Molin, professor i Industriell näringslära och livsmedelskemi.
Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se
Veteranen har tidigare skrivit om vikt och hälsa:
En sammanfattning av Caroline Karlssons avhandling The Gut Bacterial Flora – Focus on Early Life and Physiological Traits, hittar du här: