Alla kan odla
Bild: Getty Images
Gör det själv | Växtkraft

Alla kan odla

Börjar det klia i dina gröna fingrar – men du lider av brist på odlingsyta? Här är guiden till dig som enkelt vill odla ätbart på liten yta.

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-04-07

Att stoppa händerna i jorden och så grönsaksfrön ger glädje, hopp och smaksensationer. Och inte behövs det enorma ytor eller stora kraftansträngningar för att odla. En pallkrage på gården, några krukor på balkongen eller en inomhusodling på fönsterbrädan kan absolut räcka för att få odlingsfröjd.
För att få ut så mycket som möjligt ur en liten yta är det smart att odla sådant som växer på höjden. Som störbönor, högväxande tomat och slingrande malabarspenat. Rankbildande växter som pumpa och squash är också perfekta för små ytor.

Rankor och fruktämnen kan allteftersom läggas på hyllor eller en stege. Lägg sedan till några kärl med örter och en låda sallat så är sommarskörden fixad. Inomhus går det till exempel fint att odla busktomat, en gurkgardin och mängder av örter.

Många odlare har förra årets invasion av mördarsniglar i färskt minne. Att odla på liten yta är faktiskt ett bra sätt att komma runt snigelplågan eftersom den lilla ytan ger möjlighet att få syn på och hinna haffa sniglarna innan de tar sig in och börjar mumsa på växterna. Dessutom försvårar höga krukor och dubbla pallkragar för odjuren att ta sig upp och in bland plantorna.
De flesta frön går att så direkt i krukor och kärl medan en del behöver förodlas tidigt inomhus för att hinna ge skörd innan säsongen är slut. Till dem hör tomat, squash och pumpa.
Liksom i alla odlingar krävs skötsel i form av regelbunden vattning, hellre mycket och sällan, samt att rensa undan eventuellt ogräs. De flesta grönsaksväxter kräver också tilläggsgödsel någon gång i veckan.

Enklast är att köpa flytande gödsel från växtbutiken eller, billigare och mer miljösnällt, att blanda guldvatten av en del urin och nio delar vatten. Att täckodla funkar fint också i den lilla odlingen.
Gräsklipp är perfekt, det bidrar med väl avvägd och kontinuerlig näring samt hindrar också fukten i jorden från att dunsta.
Odlingssäsongen är här – och även om du har en liten odlingsyta kan du få både stora och goda skördar.

Enkla och goda grönsaker

Gurka

Gurka går fint att odla både ute i pallkrage eller i stora kärl på balkongen men tänk på att det krävs växtstöd. Vissa sorter trivs inomhus i form av en slingrande gurkgardin. Förodlas inne från mitten av mars och sätts ut när risken för frost är över. Inomhus vill plantan stå i ett söderfönster i en minst tio liter stor kruka. Spänn också snören till gardinstången så att rankorna har något att klättra på.

Sorttips:

  • ”Pony” är en tidig och bördig krukgurka som ger 12–14 centimeter långa smakrika gurkor. Trivs på solig balkong men också inomhus. Gurkan är självbefruktande och behöver inte hjälp av pollinatörer för befruktning.

Malabarspenat

Malabarspenat är ett fint alternativ till vanlig spenat. Den slingrar sig upp till tre meter och ger mycket mat på liten yta. Den vill ha mycket sol och kräver stöd, oavsett var den växer. Finns som både röd och grön och kan också odlas inomhus som krukväxt på vintern.

Sorttips:

  • Röd Malabarspenat ”Rubra” har glänsande mörkgröna blad, vinröda stjälkar och nerver samt rosa blommor.

Mangold

Mangold direktsås i maj till juli i pallkrage eller kruka. Ett enda frö ger upphov till en maffig planta som skördas blad för blad. Med flera plantor kan hela ruggar skäras av efter hand.

Sorttips:

  • ”Fireworks” är en lättodlad mangold i allt från vitt och gult till orange, rött och purpur. Olika smak för varje färg.

Pumpa och vintersquash

Pumpa och vintersquash växer i regel rankande och om fruktämnena läggs upp på hyllor eller stege tar växten bara plats på höjden. Förodlas inne från maj och sätts ut i stora krukor eller pallkrage när risken för frost är över. Plantan kräver mycket vatten och näring. Pumpa och vintersquash skördas under sensommaren eller hösten och lagras bra i rumstemperatur.

Sorttips:

  • ”Guatemalan Blue” är en vintersquash som ger stora goda bananformade frukter. Rankorna blir upp till tre meter långa.
  • ”Uchiki Kuri” är en rikgivande Hubbardpumpa med lätt nötaktig smak. Rankorna kan bli fem meter långa, frukterna är runda till päronformade och väger mellan 1 och 3 kilo.

Sallat

Sallat odlas lätt och snabbt. Redan några veckor efter sådd är det dags att skörda. Satsa på flera sorter för variation och peta ner nya frön en gång i veckan för att alltid ha sallat på gång.
Odlas bra i pallkrage utomhus likväl som i lådor på balkongen. Direktsås i fuktig jord. Gror inte i temperaturer över 20 grader.

Sorttips:

  • ”Salad Bowl” är en grönröd, lättodlad ekbladssallat som inte så lätt går i blom.
  • ”Little Gem” är en snabb och god cossallat med cirka 15 centimeter höga huvuden vars yttre blad är ljusgröna medan knytets inre är gult.
  • ”Amerikanischer Brauner” får mörkgröna blad som tonar över i mörkrött. Lättodlad med mild och fin smak.

Lättodlade örter

Basilika

Basilika doftar fantastiskt och kan odlas både på balkong och inomhus. Älskar sol och vill stå skyddat. Är känslig för temperaturväxlingar. Bäst odlas basilika därför i kruka som kan bäras in om temperaturen går under 10–15 grader. Basilika klarar sig inomhus hela året om den får extraljus från en växtlampa när det är som mörkast. Sås i krukor och kärl från februari, skördeklar efter 2–3 månader.

Sorttips:

  • ”Amethyst improved” får mörkt purpurfärgade nästan midnattssvarta blad och lila blommor. Passar till pasta och grytor samt som blad i sallad.
  • ”Genovese” är en klassisk och frisk basilikasort som ger stora och saftiga blad med fyllig smak och doft av krydd­nejlika. Förgrenar sig fint när den skördas. Trivs bra i ljust fönster inomhus.

Perenna örter

Oregano, citronmeliss och gräslök är tre lättodlade örter som återkommer år efter år. Kan sås från frö men enklast är att köpa färdiga plantor. Vill stå soligt och kan odlas i pallkrage, men också i kruka. Vattnas rikligt, men jorden bör torka ut mellan vattningarna. Örterna kan övervintras inne, ta in och ställ krukan ljust och svalt så överlever de till nästa år.

Squash

Squash växer oftast i buskform och kan odlas i stora krukor eller direkt i jordsäcken på en varm balkong, eller i pallkrage på mark. Förodlas inne från maj och sätts ut när risken för frost är över. Växtplatsen måste ha många soltimmar per dag och plantan vill ha mycket vatten och näring. Dessutom krävs plats runt krukan så att plantan kan bre ut sig. Ju mer du skördar desto fler frukter bildar plantan.

Sorttips:

  • ”Cocozelle” är en lättodlad italiensk busksquash med långa och slanka frukter med mörkgrönt skal och ljusare åsar. Fast kött med fin zucchinismak.

Störbönor

Störbönor kan odlas i kruka, jordsäck eller pallkrage. Poängen med störbönor är att de ger hög avkastning och växer sig höga, vilket innebär att de behöver rejäla växtstöd. Skördas allt eftersom bönorna mognar, plantan sätter nytt ju mer den plockas.

Sorttips:

  • ”Blauhilde” är en störbrytböna med långa, purpurfärgade och mycket goda baljor som blir gröna vid kokning.
  • ”Neckargold” är en högavkastande störvaxböna med gula, helt trådfria baljor.

Tomater

Tomater förodlas inomhus från mars och sätts ut i pallkrage eller stor kruka när risken för frost är över. Kan också odlas inomhus, helst under extrabelysning men annars i ett fönster med mycket ljus.
Högväxande tomatplantor trivs bra i stora krukor och jordsäckar på balkongen eller i pallkragar utomhus. Busktomat kan klara sig fint i stora krukor inomhus.

Sorttips:

  • ”Vilma” är en kompakt och upprättväxande kruktomat som kan odlas inomhus. Ger små röda, söta frukter.
  • ”Sibirjak” är en snabb och tålig busktomat som ger stora, goda frukter. Klarar svalt klimat och går bra att odla utomhus. Blir meterhög och behöver stöd och tjuvning.
  • ”Sungold” blir 150 centimeter hög och ger söta, gyllenorange körsbärstomater. Vill stå soligt och varmt. Behöver bindas upp och tjuvas.

Pallkrage – perfekt liten utomhusodling

En pallkrage mäter 120 x 80 centimeter och har en ramhöjd på 20 centimeter. Med den begränsade jordvolym som får plats kan odlingen snabbt torka ut. Med två pallkragar på varandra blir jorddjupet och fukthållningen bättre. Dessutom blir det en bra arbetsställning med odlingar en bit upp från marken. Fyll pallkrageodlingen med hälften jord och hälften kompost eller komposterad stallgödsel. Två pallkragar rymmer nära 400 liter jord eller kompost, alltså tio stycken 40-literssäckar. Välj helst torvfri jord så slipper du belasta klimatet.

Balkongodling – mysigt och varmt

För odling på balkong eller terrass krävs kärl som rymmer ordentligt med jord, helst ska de vara lika breda som djupa. Bottna kärlen med grus, krukskärvor eller lecakulor och fyll på med hälften jord och hälften kompost eller komposterad stallgödsel. Kärlen bör stå på fat så att vatten inte rinner ner till grannen.

Här är en grundrekommendation på krukornas jorddjup:

  • Fleråriga örter som oregano, timjan och mynta – minst 15 centimeters jorddjup.
  • Basilika, plocksallat och spenat – minst 20 centimeters jorddjup.
  • Busktomat, bönor och mangold – minst 30 centimeters jorddjup.
  • Tomat, squash och pumpa – minst 40 centimeters jorddjup.

Ett alternativ till krukor är att odla direkt i säcken med köpt planteringsjord. Gör hål i säckens botten och klipp kryss i ovandelen där plantorna sätts ner. Lägg säcken på ett underlag som gör att överflödigt vatten inte läcker ner till grannen.

Odla inomhus

Om du odlar inomhus är det viktigt att tänka på ljuset. Helst ska krukor och kärl stå i ett söderfönster, men även öst och väst kan funka. Vid dåligt med ljus krävs extrabelysning i form av en växtlampa.
Krukorna bör vara rejäla. Då får jorden bäst förutsättningar att hålla fukt. Bottna krukorna med dränerande grus, krukskärvor eller lecakulor och fyll på med plantjord.

Text: Bella Linde

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-04-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas