Allt fler i Sverige har rätt till pension från olika länder. Samtidigt får även fler pensioner utbetalade i andra länder.
Vi börjar med den allmänna pensionen. Den som vill bosätta sig i ett annat land kan ta med sig all allmän pension utom garantipensionen. Den räknas som en förmån och betalas därför bara ut i Sverige. Däremot kan du vara berättigad till ett motsvarande stöd i det nya hemlandet. Tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar följer med den som flyttar ut från Sverige.
Utflyttning till ett annat land ska anmälas till Skatteverket som bedömer om det är en skattemässig utflyttning. Vanligtvis beskattas då alla utbetalningar med 25 procent i Sverige (så kallad SINK-skatt) och den skatten jämkas med skatten som betalas i nya landet. Den som får ut svenska pensioner i ett annat land kan regelbundet behöva skicka ett levnadsintyg (elektroniskt via pensionsmyndigheten.se eller genom besök hos ambassader). De allra flesta svenska pensionsbolag hämtar uppgifter automatiskt från Pensionsmyndigheten. På motsvarande sätt kan den som bor i Sverige och får pension från andra länder behöva skicka levnadsintyg dit.
När det gäller att få hem pensioner från andra länder till Sverige kan det ta lite tid, framför allt när det gäller tjänstepensioner.
Pensionsmyndigheten hjälper till med den allmänna pensionen från en rad länder. Först och främst EU-länderna och länder inom EES samt Schweiz som uppges på den vanliga ansökan om pension. Dessutom kan myndigheten hjälpa till med allmän pension från Bosnien-Hercegovina, Chile, Indien, Israel, Kanada, Kap Verde, Filippinerna, Marocko, Quebec (Kanada-konventionen), Serbien, Storbritannien, Sydkorea, Turkiet, USA, Japan. Tänk på att det kan ta lång tid att få ut pension från andra länder.
Tjänstepensionerna är knutna till olika anställningar och har oftast inget med respektive stater att göra. Vanligtvis är det olika försäkringsbolag som hanterar pensionerna men det kan också vara enskilda företag. Gamla försäkringsbesked kan vara guld värda när det gäller att hitta kontaktuppgifter. Utan eget agerande är det lätt att pensionen aldrig betalas ut.
Ibland kan det vara värt att flytta hela tjänstepensionen till ett svenskt försäkringsbolag för att minska valutarisken, slippa transaktionsavgifter och få enklare beskattning. Men ofta kan det vara bättre att låta den ligga kvar. Rör det sig om stora belopp och länders olika sätt att beskatta kan det vara värt att betala för rådgivning hos en bank eller revisionsföretag med internationella kontakter.
Oavsett varifrån pensioner kommer ska de tas upp i deklarationen. Sedan kan det ske en jämkning med den skatt som betalas i ett annat land enligt de dubbelbeskattningsavtal Sverige har med en rad länder.
Månadens fråga
Kan man i efterhand riva upp fördelningen av ett arv? Vi var två kvarvarande syskon och min syster såg till att hon fick två miljoner och jag fick 20 000 kronor. Min mor skrev ett testamente, kan jag på något sätt bestrida vad det står i det?
/Förfördelad
Annika svarar:
Ja, men du måste agera snabbt. Din mor kan genom testamente ge högst 75 procent till din syster. Resten, 25 procent, har du rätt till enligt lag. Får du mindre kan du ”påkalla jämkning” men det måste ske inom sex månader annars förlorar du din rätt. Vill din syster inte dela med sig får du gå vidare till tingsrätten. Mitt råd är att du då tar hjälp av en jurist för att driva processen.
Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist.