Undvik att falla!
En stadig stege gör det säkrare när du behöver klättra upp för att byta en glödlampa. Madeleins kläder kommer från Daily Sport. Halkskydd på sockorna minskar risken för att halka. Foto Kristian Pohl.
Hälsa | Må bra | Må bra med Madelein

Undvik att falla!

Fallolyckor är tyvärr vanliga. Men med bara några enkla förändringar i din livsstil kan du minska fallrisken rejält.

Madelein Månsson
Publicerad 2020-01-21

Först och främst – bli medveten om riskerna! Både du och jag är i riskzonen. De flesta av oss 65-plussare har förstått och accepterat att vårt närminne inte längre fungerar som tidigare. Det är ingen katastrof, utan helt naturligt. Det ingår i åldrandeprocessen.

Var medveten om riskerna

Samma sak händer nu med vår balans och vår syn. De åldras, försämras och det smartaste vi kan göra förutom att träna balansen och bygga muskler är att höja medvetenheten om vilka fallriskerna kan vara. Forskning visar att det gör stor skillnad om man är medveten om riskerna.

Se över hemmiljön

De flesta fallolyckor inträffar i våra hem. I sovrummet, vardagsrummet och i hallen. Det är lätt att snubbla över skor som står i vägen om du behöver gå på toa på natten. En toffel med täckt tå gör att du inte fastnar i mattfransar. Löst fladdrande morgonrock kan fastna i dörrhandtag. Tar du sömnmedel? Det kan göra dig yr, mitt i natten.

Musiktipset

Foto Colourbox

James Taylor, How sweet it is to be loved by you, en gammal underbar och soft låt från 1975. Tröttnar aldrig.

 

 

Dölj faktaruta

Kolla synen

Undvik skor med hala sulor, flip-flop-sandaler, hala mattor, halt badkar, dålig belysning och så vidare. Tänk efter vilka risker som finns i ditt hem. Kolla också din syn regelbundet. Dålig syn och en fall-olycka kan vara ett faktum.

Tur i oturen

Det kan ta tid att förstå och erkänna att kroppen åldras och vad det betyder. För mig hände det för några veckor sedan på Rhodos. Plötsligt låg jag där på marken. Förstod ingenting. Det var kväll och belysningen var dålig.

Jag köpte en stadig stege med en överdel man kan hålla i och trappsteg som är halkfria. Och ett par sockor med halkskydd.

Efter en lång flygresa gick jag runt och letade efter mitt hotellrum. Det var ett gigantiskt område. Ett trappsteg som inte var markerat dök upp i min väg och där låg jag. Inget mer hände. Jag reste mig upp. Fick inte ens ett blåmärke, men efteråt tänkte jag att det hade kunnat gå värre. Och statistiken visar oss att det händer mycket värre saker. Ju äldre du är som ramlar desto större blir konsekvenserna av en fallolycka.

Bok jag läst

Balansera med mera. Lindy Clemenson och Megan Swann-Williams. Bra tips, men texten – hallå! Vi är rock,n roll-generationen! Det blir inte tydligare för att samma sak sägs om och om igen. Det är provocerande.

Dölj faktaruta

Ta åldern på allvar

Nyligen var jag tvungen att byta min trasiga taklampa. Använde som vanligt en stol. Det gick bra, men var det så klokt? Jag bestämde mig, och nu hoppas jag att jag kan inspirera dig också. Vi måste ta vår ålder på allvar. Jag köpte en stadig stege med en överdel man kan hålla i. Med trappsteg som är halkfria, och ett par sockor med halkskydd.

För mig har det tagit tid och det här är för mig helt nya tankar. Varje år faller tiotusentals personer så illa att de måste uppsöka sjukvård. Av dessa dör runt 1000 varje år. De flesta som ramlar är 65+are.

Madelein Månsson
Publicerad 2020-01-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas