Träna på att ta dig upp!
Hälsa | Må bra med Madelein

Träna på att ta dig upp!

Madelein Månsson är Seniorens Må bra-expert. Här ger hon tips på hur du tränar att ta dig upp.

Madelein Månsson
Publicerad 2021-09-07

1 Börja med att du ligger på rygg, helst på golvet eller i sängen. Armarna raka en liten bit från kroppens sidor. Raka ben. Blunda, andas lugnt och känn efter, gör det ont någonstans? Vi låtsas i den här övningen att vänster sida känns lite friskare och piggare än höger sida. Det betyder att jag vill rulla över min kropp till vänster och ligga på den sida av kroppen som inte gör ont.

2 Böj höger ben försiktigt och sätt höger fot i golvet. Tryck ner höger fot så hårt du kan och vrid samtidigt hela din kropp åt vänster. Sätt översta armens hand i golvet (din högra handflata) i brösthöjd.

3 Tryck ner handflatan i golvet samtidigt som du lyfter upp överkroppen.

4 Försök att ställa dig på knäna. Finns det en stadig möbel i närheten, en stol, soffa eller liknande? Kryp eller hasa dig till stolen.

5 Med hjälp av stolen är det lättare att ta dig upp och vända dig så att du kan sätta dig på den. Gör nu samma övning åt andra hållet. Öva flera gånger så att du minns övningen.

Här hittar du samlingssidan med 14 av Madelein Månssons övningar som tv-klipp

Visste du att…
fallolyckor är den olyckstyp som leder till att flest människor dör, läggs in på sjukhus och besöker akutmottagningar? Fallskador bland äldre är ett växande folkhälsoproblem. Kvinnor drabbas värst då de har högre grad av benskörhet.
Idag vet vi att de flesta fallolyckor sker i hemmet. Balansera INTE på en stol för att byta en glödlampa eller tvätta fönster! Städa undan skor, sladdar och mattfransar.
Går du på toa mitt i natten? Yr i huvudet av medicin? Res dig upp långsamt. Tänd en lampa.

För att klara ett fall bättre
Ät klokt, motionera och ha koll på dina mediciner. Promenera, gå i trappor, stå upp i stället för att sitta. Balansförmågan går att träna upp, men för att balansen ska förbättras måste träningen upplevas som utmanande.
Utgå från din nuvarande förmåga och öka svårighetsgraden stegvis. För att musklerna ska bli starkare är det viktigt att du tar i så att musklerna blir trötta. Öka belastningen och ansträngningen successivt för att minska risken för skador.
Om träningen ska ge god effekt är det bra att träna balans och styrka minst två gånger per vecka. För otränade personer är även den kortaste promenaden eller den allra enklaste övningen bättre än ingen träning alls.

MUSIKTIPSET
MILES DAVIS: STELLA BY STARLIGHT.
En underbartvacker låt.

Dölj faktaruta
Madelein Månsson
Publicerad 2021-09-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas