Smått och gott om fondsparande
Colourbox
Ekonomi & juridik | Ylva om pengar

Smått och gott om fondsparande

Ylva Yngveson är Seniorens ekonomiexpert. Hon är privatekonomisk analytiker och har under många år arbetat för Swedbank och Sparbankerna. Nu driver hon egen verksamhet. Här skriver hon om fondsparande.

Ylva Yngveson
Publicerad 2021-06-22

Fondspara åt barnbarn
Ett barnbarn fick besked om att betala in skatt för sitt fondsparande. När värdet har passerat 50 000 kronor kommer årliga fondskatten att slå till. Då har schablonintäkten på 0,4 procent av värdet passerat 200 kronor, det gränsvärde som finns när man inte har annan inkomst.

Är ni, som vi, flera som sparar till era barnbarn kan det bli en fråga om hur skattekravet ska fördelas. I vårt fall ställde föräldrarna upp.

Skatten är sedan 30 procent. Men vem ska ansvara för att betala in skatten? Som mor- eller farförälder är det bra om man tar upp frågan på ett tidigt stadium. Är ni, som vi, flera som sparar till era barnbarn kan det bli en fråga om hur skattekravet ska fördelas. I vårt fall ställde föräldrarna upp.
Som tur är behöver ingen deklaration lämnas när det rör sig om enbart denna inkomst.

Spara hållbart
Sedan den 10 mars finns en märkning av fonder utifrån EU-regler. Den ska visa hur hållbar en fond är. De klassas enligt en färgskala: mörkgrön, ljusgrön, beige och orange. Längst når de mörkgröna som har hållbarhet som mål. Två procent av svenskregistrerade fonder når dit.
De flesta är ljusgröna, vilket betyder att de främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper. Redan nu eller snart kommer dessa färger att synas på olika fondlistor.

Sålde fond 2020 med vinst
Sålde du någon fond med rejäl vinst förra året? Då kan det vara bra att undersöka hur vinsten egentligen räknades fram. Var det med rätt metod? Fondbolagen redovisar vinsten genom att ta fram faktisk värdeökning. De vet ju inte om du också har ägt och sålt samma fond genom en annan aktör. Värdeökningen ska ju räknas som ett genomsnitt på alla sålda andelar. Har fonden gått så pass bra att värdet stigit mer än fem gånger, då är schablonmetoden bättre. Ingångsvärdet är enligt schablonen 20 procent av försålda värdet.
Går du tillbaka och ser att den metoden hade gett lägre vinst kan du logga in på Skatteverket och välja Inkomstdeklaration 1. Där kan du ändra uppgiften – ända fram till i december i år.

Ylva Yngveson
Publicerad 2021-06-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas