Skräddarsy din pension
Foto: Getty Images
Ekonomi | Ekonomi & Pension | annika om pengar

Skräddarsy din pension

Alla vet inte att man kan ändra uttaget av inkomstpensionen och premiepensionen hur ofta som helst. Och att det finns flera olika nivåer att välja mellan. Det är många som kan tjäna på att göra det. Det skriver bland annat Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer om nedan.

Annika Creutzer
Publicerad 2022-06-15

Inkomstpensionen och premiepensionen är mer flexibla än alla andra pensioner. Vi kan välja hur mycket vi vill ta ut av pensionerna och när. Och vi kan dessutom ändra oss när vi vill.
För att förklara möjligheterna brukar jag likna det vid en elvisp med två vispar. Dessutom går det att köra de olika visparna i olika takt. Både inkomstpensionen och premiepensionen kan tas ut i 100, 75, 50, 25 och 0 procent. Fem steg, precis som på en elvisp.
När det gäller tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar finns i stort sett bara startknapp och framför allt finns det ingen stoppknapp. (Inte ens en ångerknapp i två veckor som när vi köper något över telefonen.)

Det finns tillfällen i livet som vi inte alltid kan förutse när vi går i pension. Ta som exempel kvinnan som tagit ut sina pensioner, så dog maken och hon fick även hans rejäla tjänstepension under ett par år. ”Det gick bort massor i skatt”, berättade hon för mig.
Ingen hade talat om för henne att hon hade kunnat dra ner på sin egen pension och därmed komma under gränsen för statlig skatt. När hon inte längre fick makens höga pension hade hon kunnat dra på full fart med den egna pensionen som dessutom hade växt under tiden.
Många blir även återvändare och hoppar in i det gamla yrket som vikarie. När det blir lön några månader kan det finnas anledning att dra ner på pensionen.
I dag blir det också vanligare att gå ner i deltid några år kring pensioneringen och då bara ta ut en del pension.

Inkomstpension som skjuts upp växer med cirka 6-7 procent på ett år. Det är ren matematik eftersom det blir färre år som den betalas ut på. Däri ligger också nackdelen. Den som är sjuk och vet att livet blir kort har ingen anledning att skjuta upp uttagen. Detsamma gäller om en stor del av pensionen är i form av garantipension. Den blir inte större om uttaget skjuts upp.
Ytterligare en grupp som inte tjänar på att skjuta upp sin pension är de som har ”ATP-garantin”. De är födda 1946 eller tidigare och hade senast 1994 uppnått kraven för full ATP.

Läs också: Vad är en fattig pensionär?

Det är enkelt att ändra farten på ”vispen”. På Mina sidor på Pensionsmyndighetens hemsida finns en e-tjänst, efter ungefär en månad är ändringen genomförd. Du kan även ändra nivån på pensionsuttagen så ofta du vill.

GGarantipension vs inkomstpension

Priserna stiger snabbt och inflationen var i april 6,4 procent mätt som konsumentprisindex, KPI. Hur stort KPI blir för juni i år är värt att hålla koll på. Den siffran visar hur mycket garantipensionen kommer att höjas med från och med 2023. SCB redovisar siffran i mitten av juli och i september fastställer regeringen hur stor höjningen blir. Inkomstpensionen höjs däremot utifrån ett inkomstindex som baseras på löneökningarna som, enligt min bedömning, troligen inte ens kommer upp till hälften av prisökningarna.

Dölj faktaruta

Månadens fråga

När vi hade sedelbyte för några år sedan passade jag på att lägga undan ett antal äldre oskadade sedlar. Tänkte ge någon sedel då och då till barnbarnen i gåva, med hopp om att det ger dem mer i framtiden. Hur är värdeutvecklingen på äldre sedlar? /Samlare
annika svarar: Tyvärr tror jag att det dröjer längre än två generationer innan dagens sedlar blir samlarobjekt. En 60 år gammal femkronorssedeln har ett värde på cirka 40 kronor hos en mynt- och sedelhandlare. Samtidigt motsvarar, med inflationen, de fem kronorna ungefär 70 kronor i dag. En hundralapp från 70-talet är i dag värd ungefär 350 kronor, vilket är ungefär hälften av vad 100 kronor är värda i dag.
Mitt råd är att ge bort sedlarna som ett tidsdokument utan större framtida värde.

Dölj faktaruta
Annika Creutzer
Publicerad 2022-06-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas