Lättare börja spara på börsen än sluta
Bakgrundsbild: Colourbox
Ekonomi & Pension | Ekonomiexperten

Lättare börja spara på börsen än sluta

Ylva Yngveson är Seniorens ekonomiexpert. Hon är privatekonomisk analytiker och har under många år arbetat för Swedbank och Sparbankerna. Nu driver hon egen verksamhet.

Ylva Yngveson
Publicerad 2018-11-01

Hur ska jag göra med mitt aktiesparande? Har just fyllt 80 år och undrar hur jag ska tänka.
Den frågan fick jag av en kvinna häromdagen. Hon hade sina aktier inom ramen för Investeringssparkontot (ISK) så det var inget hon köpt på det glada 60-talet och som legat orört sedan dess. En erfaren person förmögen att fatta kloka beslut själv, men ändå nyfiken på ett svar.
Det är säkert många som känner sig villrådiga efter en lång börsuppgång. Och man behöver inte vara stor aktiesparare för att undra. Även ett mindre belopp i en aktiefond är värt att måna om.

Det beror vad du vill ha pengarna till.

Mitt korta svar var: ”Det beror vad du vill ha pengarna till.” För så är det. Tiden styr mest. Pengar som ska användas snart, till resan, takrenoveringen eller tandläkarräkningen, ska vara säkrade på ett bankkonto. För sådana ändamål är det bra att sälja av aktier och aktiefonder nu. Trots att det är trist om en del går bort i skatt på vinsten.
Pengar som utgör en reserv framöver kan behöva viktas om. Av aktier eller aktiefonder som stigit bra under en längre tid kan man sälja en del, till exempel hälften eller värdestegringen de senaste fem åren, och behålla resten. Uppgången har ju pågått i tio år med bara ett par svackor.
Sedan 2009 har svenska börsen stigit med 150 procent och världsindex med närmare 190 procent. Men en dag kommer en nedgång. När det sker vet vi inte, med reservation för att detta skrivs nästan en månad innan du läser det.

Med osäkerhet om vad som ska hända är det smart att ha en del sparande kvar på aktiemarknaden för att ändå hänga med. Samtidigt säkerställer man en del av vinsten. Det är ett bra sätt att minska sin risk. När sparandet vuxit har den del som utgör ett mer riskfyllt sparande, läs aktier, ökat och blivit till en större andel av det totala sparandet än man kanske tänkt sig från början. Längre fram, efter ett börsfall, kan man öka på innehaven igen. Att vikta om lite mer aktivt så här kan ge en hävstång på avkastningen.

Det är också dags att se över sparande som förvaltas över lång tid, till nästa generation eller för egen nytta och nöje. Den som sitter stilla i båten med sitt sparande får oftast en god avkastning över tid. Efter ett börsfall kommer normalt en uppgång igen inom ett antal år. Men det beror också på vilken typ av aktie eller fond det är. Ju mer begränsat eller smalt ett sparande är, till exempel om man bara har en enstaka aktie som H&M eller Ericsson, en skogsfond eller östeuropafond, desto större anledning att fundera på om det är bäst placering nu.

Har du inte tillräcklig egen kunskap kan du ta hjälp av rådgivare.

Har värdet tragglat en längre tid kan det vara läget även framöver. Har värdet stigit exceptionellt bra är det inte självklart att det fortsätter så. Har du inte tillräcklig egen kunskap kan du ta hjälp av rådgivare. Eller läsa på mer själv om vad man tror om olika aktiers och marknaders utveckling.
Den som vill bli mer kunnig kan med fördel gå med i Aktiespararna. För medlemmarna finns kurser och träffar som fördjupar kunskapen. Det blir till en hobby som ger allmänbildning och förmodligen bättre avkastning. I tidningar, specialtidskrifter och på webben och sociala medier finns också råd och information att ta del av, till exempel i Privata Affärer.

Ofta sägs att man ska sätta in pengar successivt i en sparform på börsen. Då riskerar man inte att ha satt in allt just när börsen toppar och sedan sjunker. Samma resonemang kan man ha när man ska gå ur en placering. Det vill säga att sälja av i mindre andelar under en längre period för att inte helt missa dagar med stark uppgång.
Eftersom det är mycket lättare att börja spara än att bestämma sig för när man ska sälja, är detta ett smart sätt. Ett annat är att sätta upp mål för vid vilken värdestegring eller värdeminskning man ska sälja och sedan agera efter det.
Våra hjärnor är inte så rationella som vi vill tro. Vi vill gärna ha lite mer om det gått bra och se en återhämtning om det gått sämre. Och väntar kanske för länge.
Det gäller nog att vara tillräckligt nöjd och ta hem den värdestegring man faktiskt fått. I tid. För det är först när vinsten är realiserad som man faktiskt har den.

Ylva Yngveson
Publicerad 2018-11-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas