Den gula blanketten är ett av många vårtecken. Ofta räcker det att göra en snabbkoll, signera och gå vidare. Men ibland krävs mer arbete och eftertanke. Här har Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer samlat flera av de viktigaste deklarationstipsen.
Plus eller minus?
Många pensionärer får kvarskatt av den enkla anledningen att det är flera utbetalare som betalar ut och drar skatt. Men de tar inte hänsyn till att skatten på den sammanlagda inkomsten är högre än vad de tillsammans betalat in. Ett enkelt sätt att slippa kvarskatt är att be någon dra lite mer skatt. På Pensionsmyndighetens hemsida går det att logga in och förändra vilken högre procentsats som ska gälla. Enligt lagen måste alla dra minst 30 procent. Ett alternativ är att själv spara och betala in mellanskillnaden. Helst före mitten av februari då skuldränta på belopp över 30 000 kronor börjar tas ut – i år med 3,75 procent.
Från 4 maj blir det skuldränta på hela kvarskatten. Räntan är inte avdragsgill och motsvarar därför en vanlig låneränta på 5,4 procent. Om kvarskatten inte betalas in i tid, i år i september för de flesta, stiger skuldräntan till 18,75 procent – vilket motsvarar en avdragsgill skuldränta på 26,8 procent.
Har du gått plus och ska få tillbaka på skatten kan du glädja dig åt räntehöjningen. Räntan är nu 1,6875 procent. Den motsvarar en skattepliktig bankränta på 2,41 procent. Ett överskott på skattekontot är med andra ord i nivå med bra sparräntor hos bankerna.
Uppskov vid bostadsförsäljning
Har du gjort en vinst på din bostad kan du få uppskov med att betala skatt på vinsten. Kolla noga att du uppfyller kraven för uppskov. Det högsta uppskovsbeloppet är för närvarande 3 miljoner kronor (äldre uppskov kan ha högre belopp). Uppskovsskatten är numera borta vilket innebär att du lånar gratis av staten till den dag bostaden säljs och vinstskatten kanske måste betalas. Notera att det är vinsten som skjuts upp och skattesatsen på vinsten, i dag 22 procent, kan ändras under tiden.
Har du sålt din bostad under åren 2017-2020 och betalat vinstskatten, trots att du hade rätt till uppskov, kan du göra om deklarationerna. Genom att ändra och begära uppskov får du betala uppskovsskatten till 2020 men du får tillbaka den vinstskatt du betalat. Därmed har även du ett skattefritt lån hos staten.
Ränteavdrag
Ränteavdraget är förtryckt på blanketten. Men är ni två som delar på lånet kan det kan vara idé att se över hur räntorna är fördelade mellan er. Räntor upp till 100 000 kronor är avdragsgilla med 30 procent och på belopp över 100 000 kronor är det 21 procent. Vid stora lån och höga räntor kan det vara värt att fördela lånet så att ingen får det lägre avdraget. Det kan också vara idé att låta den ena inkomsttagaren ta en större del av lånet i det fall den andra inte betalar tillräckligt med skatt för att dra nytta av ränteavdraget. Ändra på bådas blanketter och skriv en förklaring under Övriga upplysningar.
Avbryter du ett lån i förtid får du betala en ränteskillnadsersättning till banken. Denna avgift är avdragsgill på samma sätt som skuldräntor.
Hyrt ut bostad
Har du hyresinkomster från din eller dina bostäder? Då får du göra schablonavdraget på 40 000 kronor per bostad. Dessutom får du dra av 20 procent av hyresintäkten om du hyr ut ett fritidshus, villa eller ägarlägenhet. Hyr du ut en hyreslägenhet eller bostadsrätt får du istället göra avdrag med den hyra eller avgift som gäller för den aktuella tiden. Är ni två som hyr ut ett fritidshus får ni göra avdrag med hälften var. På resterande vinst är det kapitalskatt med 30 procent. På Skatteverkets hemsida finns beräkningshjälp för att räkna ut vilket belopp du ska deklarera och själv fylla i.
Deklarera dödsbo
Även dödsbon kan vara skyldiga att deklarera. Det är dödsbodelägarnas ansvar att göra det och samtliga ska underteckna deklarationen. Ett sätt att förenkla är att utse en i gruppen till deklarationsombud. En ansökan om deklarationsombud ska undertecknas av samtliga. Blankett finns på skatteverket.se. Behörigheten börjar gälla 14 dagar efter att Skatteverket godkänt ansökan.
Rut och Rot
I dag är skattereduktionen för rot och rut förtryckt på deklarationen. Kontrollera att det stämmer för det är i deklarationen du godkänner ditt avdrag. Maxbeloppet är 75 000 kronor för rut och för rot max 50 000. Tillsammans får de vara på högst 75 000 kronor.
Har du en låg pension betalar du inte tillräckligt med skatt för att du ska kunna maximera skattereduktionen. Använd beräkningstjänsten Räkna ut rot- och rutavdrag om du vill du veta hur mycket rot- och rutavdrag du kan ha rätt till. Om du köpt tjänster för mer än du kan få reduktion för blir du återbetalningsskyldig i form av kvarskatt.
Är ni två som köpt rottjänster, och den ena riskerar kvarskatt, kan ni fördela om skattereduktionen. Förklara på bådas deklarationer under Övriga upplysningar hur ni vill ha det. Notera att båda måste vara ägare till bostaden, även om andelarna inte behöver vara lika, för att få rotavdrag.
Du kan också få skattereduktion för grön teknik med upp till 50 000 kronor per person. Även denna uppgift är förtryckt i deklarationen.
Sålt värdepapper
Aktieförsäljningar är ett område där många av oss gör fel. För den som haft en aktie länge och varit med om splittar, emissioner och liknande kan det vara svårt att räkna fram det rätta omkostnadsbeloppet. Ta gärna hjälp av Aktiehistorik på Skatteverkets hemsida om du vill följa vad som hänt med en viss aktie. Går du bet på att få fram omkostnadsbeloppet på aktier du haft länge, ärvt eller fått i gåva kan du använda schablonmetoden och räkna omkostnadsbeloppet som 20 procent av försäljningspriset. Det kan också vara fördelaktigt om du har sålt en aktie som stigit mycket kraftigt i värde.
Har du sålt bitcoin eller annan kryptovaluta ska det deklareras på samma sätt som värdepapper på K4-blanketten. Dock kan du bara ange heltal så avrunda först och skriv det exakta beloppet under övriga upplysningar. Har du ägnat dig åt mining av kryptovaluta ska det vanligtvis deklareras som inkomst av hobby. Då kan du också dra av för elkostnaderna.
Gåva
Skattereduktion för gåva är förtryckt på blanketten. Taket för gåva som ger reduktion ligger på 12 000 kronor. Det ger sänkt skatt med 25 procent, d v s som högst 3 000 kronor. På Skatteverkets hemsida finns lista över vilka mottagare som är godkända gåvomottagare.
Pensioner från andra länder
Alla svenska utbetalade pensioner är förtryckta på din deklaration men har du utländska pensioner måste du själv hålla ordning på dem. Det sker ett allt större utbyte av pensionsuppgifter mellan olika länder. Skatteverket arbetar också på att underlätta för alla som får pension från andra länder. I år kan du som får pension från Finland logga in på Mina sidor hos Skatteverket och se hur mycket du har fått. Uppgifter om pensioner från Danmark och Norge är på gång att läggas in.
Tjänsten ”Räkna om utländska tjänsteinkomster” kan hjälpa dig med hur du ska deklarera pension från andra länder. Det viktiga är att ange inkomsten under Övriga upplysningar och att ändra den totala inkomsten på deklarationen i ruta 1.3 (allmän och tjänstepension) eller 1.4 (privat pension). Dras det skatt i det land din pension kommer ifrån kvittas den mot den svenska av Skatteverket. Ibland är pensionen skattefri i Sverige enligt övergångsregler.
Sålt bostad
Att deklarera en bostadsförsäljning är inte lätt och ofta blir det fel framför allt när det gäller vilka renoveringar och förbättringar som får dras av vid en försäljning.
Skatteverket rekommenderar att du gör deklarationen elektroniskt, där vissa uträkningar sker automatiskt, och inte på pappersblanketten.
För att underlätta finns ett antal beräkningshjälper på verkets hemsida. En är Räkna ut avdrag för renoveringar och nybyggnation. Många renoveringar räknas bara som underhåll och då kan de endast dras av om de utförts under de senaste fem åren. Andra åtgärder är så kallade grundförbättringar och då finns det ingen tidsgräns. Dessutom finns möjligheten att göra avdrag för kostnader i samband med försäljningen som styling, mäklararvode och annonsering. Säljer du en bostadsrätt är kapitaltillskottet (din del av betalda lån m m) också avdragsgillt och föreningen ska ha rapporterat in ditt avdrag till Skatteverket. Skatten på vinsten är 30 procent.
Har du gjort en förlust på din bostadsförsäljning är får du dra av 50 procent av förlusten. Med detta menas att ditt avdrag blir 50 000 kronor om din förlust är 100 000 kronor (100 000 × 50 procent). Du får skattereduktion med 30 procent av det avdragsgilla beloppet 50 000 kronor, alltså 15 000 kronor.
Sålt antikviteter m m
Har du sålt antikviteter och andra begagnade föremål på nätet, auktioner eller liknande ska du skatta för den årliga, sammanlagda vinsten med 30 procent. Men du får först dra av för inköpskostnaderna samt 50 000 kronor. Resterande belopp ska du själv fylla i på punkt 7.5. Skatteverket gör då och då granskningar av auktionshusens försäljningar.
Reseavdrag
Har du styrelseuppdrag i företag och föreningar och mötena är på en annan ort än där du bor? Om du inte får någon ersättning för resor, men ersättning för arbetet, kan du yrka avdrag för tjänsteresor. Din bostad räknas då som ditt tjänsteställe. Reseavdraget gäller för kostnader över 11 000 kronor. Avdraget för egen bil är 18:50 per mil.
Avgångsvederlag m m
Fick du under 2022 ett avgångsvederlag, retroaktiv pension eller annan större ersättning som avser flera år? Då kan du begära ackumulerad inkomst och sprida ut inkomsten över dessa år och därmed sänka den totala skatten. Du måste, inklusive engångsbeloppet, ha en beskattningsbar årsinkomst 2022 på minst 554 900 kr och engångsbeloppet måste vara minst 50 000 kronor. Skriv under Övriga upplysningar att du vill ha ackumulerad inkomst på en viss inkomst och hur många år det gäller. Skatteverket räknar sedan ut det åt dig.
Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist. Mejla din fråga till experten@senioren.se
Viktiga datum
3 april: Skattebesked till dem som godkände deklaration utan ändring före 30 mars
6 april: Skatteåterbäring till dem som godkände deklaration utan ändring före 30 mars
2 maj: Deklarationen ska vara inlämnad
4 maj: Den lägre skuldräntan börjar löpa på hela kvarskatten fram till datum för betalning
5 juni: Skattebesked för de flesta
9 juni: Skatteåterbäring för de flesta
7 augusti: Skattebesked för de flesta resterande
11 augusti: Skatteåterbäring för de flesta resterande
12 september: De som fick skattebesked i juni ska ha betalt sin kvarskatt
Övriga ska ha betalt sin kvarskatt inom tre månader från skattebesked.