”Jag skäms för min böjelse”
Foto: Colourbox
Relationer | Malena Ivarsson svarar

”Jag skäms för min böjelse”

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-09-19

I höstas satte jag in en kontaktannons i Mitt i-tidningen under ”Vän söker vän”. Till dem som svarade förklarade jag att jag bara sökte en vän. En 72-årig Hässelbykvinna tyckte att jag lät trevlig – trots mina preferenser – så vi träffas ganska ofta. Hon är konstnärligt lagd, och vi besöker ofta konstgallerier. Så småningom ska vi göra någon resa tillsammans. Men det blir bara en ytlig samvaro. När hon inte kunde följa med på Stockholms Kulturnatt senast, fick jag i stället sällskap av en Kallhällskvinna. Jag berättade det för min första bekantskap och sa skämtsamt, att hon fick sätta koppel på mig i fortsättningen. ”Nej, nej!”« sa hon, ”utnyttja de möjligheter som bjuds!”
Kallhällsdamen är intresserad av skogsluffande som jag, så jag hoppas på sällskap i blåbärsskogen. Men om hon vill veta intimare saker om mig, måste jag berätta om min ”mörka sida” och då blir det kanske inget sällskap mer. Jag tänder nämligen på dominanta kvinnor och bondage. Skamkänslor kring min läggning har gjort att jag fortfarande är oskuld. Nu vill jag uppleva en sexdebut innan det är för sent.
Men hur sannolikt är det att en kvinna i min ålder skulle känna positiv stimulans av att lekfullt till exempel binda fast mig i sängen?
”Svennis”

Malena svarar: Sannolikheten finns, men först vill jag säga några saker om det du upplever hindrar dig – dvs ditt behov att bli dominerad. Det finns inom sexologin något som kallas tändningsmönster. Det är det som triggar vår lust och det är inget vi själva väljer. Men det vi kan påverka och styra är vår attityd till det som tänder oss. Om vi dömer det som något skamfyllt påverkar det vår självkänsla negativt. Därmed inte sagt att vi ska leva ut tändningsmönster som är destruktiva och som kan skada andra.
Undersökningar visar att omkring tio procent kan tänka sig att delta i sexuell dominans och underkastelselekar. Och det är en mycket vanlig sexuell fantasi. Något som succén med den sadomasochistiska bestsellern Femtio nyanser av honom visar.
Sadomasochism som utövas med en samtyckande partner anses idag inte vara en psykisk störning om det inte orsakar en själv eller någon annan lidande.
Så jag tänker att det du behöver mest just nu är att själv visa empati för din läggning istället för att skämmas för den. När du accepterar att du tänder på att bli dominerad kommer du att signalera det på ett naturligt sätt så att det inte skrämmer bort en blivande partner, utan tvärtom kan väcka nyfikenhet och lust.

Malena

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-09-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas