Vad innebär det att vara jobbonär? Lär dig mer om fördelarna med att kombinera pension och arbetsinkomst och hur det påverkar din ekonomi.
Vi får allt fler jobbonärer – människor som både tar ut pension och har arbetsinkomst. Inkomsterna kan se olika ut. Arbetar du vidare på ditt gamla jobb, kanske på deltid, är mycket som tidigare. Förutom att du blivit mer attraktiv för arbetsgivaren, för från det år du fyllt 67 år sjunker arbetsgivaravgiften från drygt 32 procent till drygt 10.
Ett vanligt jobbonärsjobb är att tillhöra en förmedlare som Veteranpoolen, Veterankraft eller liknande. Då hyr förmedlaren ut och du får lön. Förmedlingen betalar arbetsgivaravgiften och sköter inbetalningen av din skatt som om du var anställd.
Den hjälpen får du också om du tar egna uppdrag och väljer att skicka räkning genom ett fakturaföretag som Frilans Finans eller Cool Company. Då betraktas du som anställd hos fakturaföretaget den tid du hade uppdraget och fakturaföretaget agerar tillfällig arbetsgivare mot en provision på vanligtvis sex procent av det du fakturerar.
Det är också populärt att bli egenföretagare på äldre dar. En del tar uppdrag från tidigare arbetsgivare, andra satsar på en annan bransch eller utvecklar en hobby. För dig som aldrig drivit företag kan det vara mycket att tänka på. På sajten verksamt.se finns många goda råd. Sajten drivs i ett samarbete mellan ett antal myndigheter.
För en yngre pensionär kan ett aktiebolag ha fördelen att det går att skjuta upp löneutbetalningen till den dag arbetsgivaravgiften är lägre. En annan fördel är att det går att ta ut en lägre beskattad utdelning från bolaget. Nackdelen är det lagkrav som ställs på bokföring och skattedeklarationer.
Oavsett i vilken form arbetsinkomsten tas ut kan det vara bra att ha koll på hur stor den totala inkomsten blir. Risken finns att inkomst ovanpå pension ger högre skatt. Ett tips är att dra ner på pensioner och flytta dem framåt. Då jämnas också pensionen över åren ut. I dag går det att dra ner på eller helt stänga av både inkomstpensionen och premiepensionen som betalas ut av Pensionsmyndigheten. Det görs enklast med e-legitimation på hemsidan. Vid årsskiftet införs också möjligheten att pausa tjänstepensioner. Under de första fem åren av utbetalning blir det möjligt att stoppa utbetalningen eller att förlänga utbetalningstiden.
Det lönar sig dock inte att skjuta upp pensionen för den som har en stor del av pensionen i form av garantipension eftersom den inte kan fyllas på.
All beskattad arbetsinkomst ger också mer pension i form av inkomstpension och premiepension. Med tjänstepensionerna kan det finnas olika åldersgränser i kollektivavtalen. Förhandla gärna om fortsatt inbetalning eller en individuell lösning.
Du som har bostadstillägg kanske tvekar inför att jobba med risk för att därmed få längre bidrag. Men i dag går det att ha arbetsinkomster upp till 24 000 kronor per år utan att bidraget påverkas. Denna gräns har aldrig höjts sedan den infördes för många år sedan. Kanske är det på tiden?
Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert och privatekonomisk journalist.
Månadens fråga
Måste jag betala lånet?
För många år sedan, när jag fortfarande arbetade, skrev jag på en borgensförbindelse för min far. Han behövde låna en större summa och banken krävde borgen. Nu visar det sig att han bara betalat räntorna och inte betalat av
i stort sett något på det stora lånet. Han är gammal och lever nog inte så länge till. Jag har förstått att ett dödsbo inte kan gå minus men hur blir det med lånet?
”Borgen”
Annika svarar:
Gå i borgen – gå i sorgen, är ett klokt gammalt talesätt. När din far dör har banken rätt att få lånet betalt med andra tillgångar i boet. Om dödsboet saknar tillräckligt med tillgångar blir det du som borgensman som får ta över skulden. Utan borgensman hade skulden skrivits av och banken gjort en förlust. Som borgensman kan du bli krävd på hela skulden med en gång men du bör kunna förhandla om en avbetalningsplan med banken.