Även presidenter kan ha ont
Janet Travell håller presskonferens i Vita huset 1961 (Bild: Wikimedia Commons)
Hälsa | smärta

Även presidenter kan ha ont

Även 40-åriga presidenter kan lida av smärta och muskelvärk. Björn Bragee hyllar John F Kennedys läkare.

Björn Bragée
Publicerad 2024-08-28

”Vad det här landet behöver är en man med ungdom och kraft!”
Nej, det är inte någon aktuell slogan, utan en beskrivning av JF Kennedys vigör och hälsa inför presidentvalet 1960. Men sanningen var att han led av ständig rygg- och muskelvärk. Hans livläkare var den kända professorn Janet Travell. Hon konstaterade att denne 40-åring inte klarade sig utan käpp och inte kunde ta ett enda steg i trappan med höger fot eftersom musklerna värkte.

Muskelvärk efter skador och överansträngning kan förfölja oss hela livet och drabbar presidenter i form av ryggvärk efter krigsskador, kontorister som ”sekreterarnacke” efter ständig statisk böjning mot dataskärmen, vänsterhänta plåtslagare som kämpar med att banka alla falsar åt ”fel” håll som tennisarmbåge. Eller det kan vara den irriterande ömheten i axeln för dig med käpp. Och det som gör så ont är spänning och irritation, en ofarlig men jobbig variant av myalgi – muskelvärk.

Det visste professor Travell, som ordinerade varma bad och massage till sin berömde patient, utöver smärtblockader. Hon levde som hon lärde och föreläste ännu vid 95 års ålder och myntade begreppet myofasciell smärta då det var muskelns hinnor – myofasciorna – som värkte. 

Hon gav ut en bibel till alla i smärtbranschen, med närmare 1000 sidor om hur de enskilda musklerna kan drabbas och i vilka punkter behandling med nålar, bedövning eller massage är mest effektivt. Jag har slitit ut två upplagor i ivrigt bläddrande och överraskat många patienter med att trycka på punkter långt från smärtområdet och fråga – gör just detta värken värre? Och känns det inte bättre bakom ögat när jag mjukat upp den här muskeln i nacken?  Och att också få höra att man har en presidentsjuka kändes nog bra för den annars av vården misstrodde…

Denna muskelvärk kan botas eller lindras på många sätt. För det första bör den förebyggas genom att man inte överbelastar enskilda muskler. Man ska ta pauser och respektera smärtan som varningssignal.  För det andra ska man, om man ändå får ont, söka kunnig hjälp men man kan också göra egenbehandling med varma bad, avslappning och massage. För det tredje kan små akupunkturnålar göra små underverk. Eller, ännu effektivare, nålar med bedövningsmedel, så kallade triggerpunktsblockader, som görs av många smärtläkare.

Begreppet triggerpunkt används om de små lokala områden som utlöser kramp och smärta på de mest oväntade områden i närliggande muskler. De kan alltså användas vid behandling.  Kartorna över triggerpunktsområdena påminner om de som används av kinesiska akupunktörer. Men kunskapen finns i alla kulturer.

Min farmor som var en i den första kullen som fick sjuksköterskeexamen i Jämtland hade av samerna i fjälltrakterna lärt sig knep som att tandvärk lindras av att man masserar i tumvecket, ett vanligt område på både akupunktur- och triggerpunktsplanscher. Sån behandling lärde hon mig som barn när jag var på besök i Föllinge på 50-talet.

Björn Bragee är Seniorens expert på seniorhälsa.
Han är läkare och specialiserad på smärta.

Månadens fråga

Jag har värk i musklerna, kan det vara farligt?
/Smärtsamt

Björn svarar:

Om du får ny och oväntad muskelvärk, som inte ger med sig, bör det få dig att söka läkare. Det kan nämligen vara reumatisk polymyalgi eller någon annan inflammatorisk smärta som kräver kraftfull behandling med kortison eller andra läkemedel. Det kan också vara ett symtom efter borrelia-, TBE- eller covid19- infektion.  Men vanligast är trots allt att det är ofarlig belastningsvärk. 

Dölj faktaruta
Björn Bragée
Publicerad 2024-08-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas