Uppskovsskatten är borta och nu är det enklare att deklarera när du sålt din bostad. Det gäller både nya och gamla uppskov. Det skriver Seniorens ekonomiexpert Annika Creutzer om. Läs mer nedan.
Bostaden är såld och nu är det dags att deklarera. En glad nyhet i år är att uppskovsskatten är borta, både på nya och gamla uppskov. Tidigare var skatten ungefär 5 000 kronor per år och uppskjuten miljon i vinst. Nu får vi helt enkelt ett skattefritt lån av staten. För försäljning under 2021 går det att få uppskov med upp till tre miljoner av vinsten.
Sålde du en bostad för några år sedan, och ångrar att du inte valde uppskov, kan du i vissa fall ansöka om uppskov i efterhand. Sök på ”Ansökan om uppskov i efterhand” på Skatteverkets hemsida, där finns information och möjlighet att göra det elektroniskt om du är inloggad med bank-id.
Att deklarera en bostadsförsäljning tillhör det riktigt knepiga enligt Skatteverket som uppmuntrar elektronisk deklaration där vissa uträkningar sker automatiskt till skillnad från på pappersdeklarationen. För att underlätta finns numera en rad beräkningshjälper på myndighetens hemsida. En är ”Räkna ut avdrag för renoveringar och nybyggnation”. Många renoveringar räknas bara som underhåll och då kan de endast dras av om de utförts under de senaste fem åren. Andra åtgärder är så kallade grundförbättringar och då finns ingen tidsgräns. Dessutom finns möjligheten att göra avdrag för kostnader i samband med försäljningen som styling, mäklararvode och annonsering.
För dig som säljer din bostad i år med deklaration nästa år är mitt tips att det är bäst att räkna ut vinsten av bostadsförsäljningen så nära inpå kontraktsskrivningen som möjligt. (Det är detta datum som räknas, inte när alla pengar betalas eller när det är tillträde.)
För det första är det skönt att ta tag i kvitton och annat som har med den sålda bostaden att göra när allt är aktuellt. Många mäklare hjälper gärna till, ibland mot en extra avgift i mäklararvodet.
För det andra är det bra att få fram vinstsumman i god tid till februari nästa år då skatt över 30 000 kronor ska betalas in för att undvika skuldränta. Det finns en beräkningshjälp för att uppskatta vinsten och numera finns även en utförligare tjänst för bostadsförsäljning som kan sparas till våren då deklarationen ska in.
Denna tjänst är öppen för försäljningar i år som ska deklareras nästa år.
Annika Creutzer är Seniorens ekonomiexpert. Hon är ekonomijournalist och nationalekonom. 2009 blev hon utsedd till Årets finansiella folkbildare och hon har även suttit sex år i Pensionsmyndighetens styrelse.
Månadens fråga
Vi bor i Sverige men vistas stora delar av året i Spanien. Den dag vi går bort vill vi givetvis att det är svensk arvsrätt som gäller eftersom vi inte har någon arvsskatt i Sverige. Kan vi vara säkra på att det blir så?
/Frågvis
Annika svarar: Ni bör skriva ett testamente där ni uttrycker att ni vill att svensk arvslagstiftning ska gälla. Lagstiftningen ändrades för ett antal år sedan. Den som fortfarande är skriven i Sverige men vistas långa tider i ett annat EU-land som Spanien kan numera omfattas av spansk arvsskatt. Det gäller om dödsfallet inträffar där och det inte står i testamentet att svensk arvslagstiftning ska gälla.
Stora gåvotiden är här
Dop, bröllop och studenten. På våren brukar det bli många tillfällen till gåvor inom familjen. Nordea gjorde 2011 en undersökning om hur mycket presenterna kostar. Här har jag räknat om beloppen till dagens penningvärde.
Studenten får i genomsnitt presenter till ett värde av närmare 8 000 kr! Föräldrarnas presenter har ett snittvärde på 2 250 kr, mor- och farföräldrarna ger för 1 350 kr och andra släktingar och vänner för mellan 350 och 450 kr. När det gäller dopgåvor är mor- och farföräldrar mest generösa med ett snitt på knappt 1 600 kr. Föräldrarna snittar på 900 kr och övriga släktingar och vänner ger för 350-450 kr. Undersökningen visade också att den som är singel lägger nästan lika mycket på en present som ett par gör.