Seniorens Må bra-expert Madelein Månsson ger tips om hur du får upp pulsen och lusten på din dagliga morgonpromenad.
Efter nästan tre månaders självvald hemkarantän började det kännas svårt och ensamt att hitta lusten och motivationen för att träna. De flesta av oss vet att om vi rör på oss lever vi längre, får bättre minne, lägre blodtryck och blir sjuka mer sällan. Ändå kan det vara svårt att komma igång.
Jag hittade tillbaka till lusten med inspirerande musik i omväxlande takt. Här kommer mitt förslag på hur du får upp pulsen – och lusten – på din dagliga morgonpromenad.
Musiktips -promenad med tempoväxling
1. Long Train Running, The Doobie Brothers
2. Sommar och sol, Sven-Ingvars
3. Tragedia, Marc Anthony
4. I love the nightlife, Alicia Bridges
5. Get lucky, Daft Punk
6. The Wanderer, Status Quo
7. I’m your Boogie Man, KC & The Sunshine band
8. I can help, Billy Swan
9. Heartache No 9, Delegation
10. Torparrock, Sven-Ingvars
11. Who’s gonna follow you home, Jerry Williams & The Boppers
12. Let the good times roll, B.B. King & Bobby Band
13. Respect, Aretha Franklin
Njut av musiken. Lyssna på texten. Sjung gärna med.
Min musiklista ska du spela i föreslagen turordning och jag kan garantera att du kommer att svettas. Det är totalt 13 låtar och hela listan tar 48 minuter. Börja gärna lite försiktigt med kanske bara fem låtar för att långsamt öka upp till alla 13.
Sträck på dig, skjut fram bröstet samtidigt som du försiktigt pressar ihop skulderbladen. Sänk axlarna och höj blicken. Många äldre går med rund rygg och tittar ner i marken. Försök istället att ”titta långt” och fäst blicken vid horisonten.
Om möjligt starta din promenad med att gå mot solen så att du får solen i ansiktet, inga solglasögon i början av promenaden, låt solen väcka din kropp och pendla med stora armtag. Njut av musiken. Lyssna på texten. Sjung gärna med.
Ska du göra denna promenad varje dag? Jag tycker det blir alltför jobbigt. Det räcker om du gör den 2-3 gånger i veckan. Ta lite lugnare promenader resten av veckan.
Dubbel effekt på rundan
Större delen av mitt liv har jag irriterat mig på allt skräp som mina medmänniskor kastar på marken, gräsmattan och trottoaren. Nu har jag vänt på problemet. Jag sätter handen i en plastpåse och plockar upp skräp som jag lägger där det hör hemma, i papperskorgen.
Jag känner mig nöjd över hur fint det blir och så får jag lite rörelseträning på köpet.
Ur geriatrikern Louise Aronsons bästsäljande bok Elderhood: En 95-årig man kommer till läkaren med ett värkande knä och undrar vad han kan göra åt det.
Vad väntar du dig? Knät är 95 år, säger läkaren.
Ja, men det är mitt andra knä också, säger 95-åringen, och det besvärar mig inte det minsta.
Håll avstånd. Träffas utomhus. Var rädd om dig.