Bedrägerier mot äldre – ”Var inte så artiga!”
Foto: Colourbox
Ekonomi & Pension | Brott mot äldre

Bedrägerier mot äldre – ”Var inte så artiga!”

Psykolog Görel Kristina Näslund tycker att det pratas alldeles för lite om bedrägerier mot äldre. Därför bestämde hon sig för att skriva en bok i ämnet med tips och råd om hur man bäst skyddar sig.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-02-04

Det är den här typen av guidebok vi tråkigt nog behöver idag, skriver Jan Olsson, Polisens nationella bedrägeriexpert, i förordet till boken Bara Bluff. Undertiteln till boken är Din överlevnadsguide i en värld där bedragarna bara blir fler och fler.

Allt mer förslagna

Huvudförfattaren Görel Kristina Näslund är psykolog och har tidigare skrivit en bok om psykopater.
– Sedan dess har jag varit intresserad av området lögner och bedrägerier. När Macchiariniaffären rullade upp tänkte jag att nu är det dags att jag skriver en bok om det här ämnet. Bedragarna blir alltmer förslagna.

Tas upp för sällan

Medförfattare är Sofia Ardelius som läser kriminologi på universitetet.
– Vi tänker väldigt lika kring det här båda två. Dels att det är förfärligt att det finns så många skrupelfria personer, dels att det tas upp för sällan, säger Görel Kristina.

Vi har spelat in dig när du tittat på porrfilm och om du inte betalar skickar vi filmen till alla dina vänner och bekanta.

Utpressarmejl

Bara de senaste dagarna har hon själv fått sex stycken utpressarmejl. I dem står det saker som: ”Vi har spelat in dig när du tittat på porrfilm och om du inte betalar skickar vi filmen till alla dina vänner och bekanta.”
– Jag kan ju rycka på axlarna åt ett sådant mejl eftersom jag vet att jag inte varit inne på någon porrsajt. Men många blir skärrade över den här typen av mejl och betalar in summan de begär.

Var på din vakt

Görel Kristina menar att alla, särskilt äldre eftersom de är mest utsatta, måste ha ett annat förhållningssätt till sin omgivning.
– Vi äldre har ju ”nackdelen” att vi är så artiga. Vi tycker att man ska svara i telefon när det ringer och hjälpa till om någon ber om det. Men ibland kan det här ligga oss i fatet. Man måste vara på sin vakt.

Banken ringer inte

Den vanligaste formen av bedrägeribrott är de som sker över telefon.
– De ringer och säger att de är från banken eller från polisen. Det ska man aldrig, aldrig tro på. Lägg på bara! Nyligen ringde en ung tjej till mig som presenterade sig som Malin Olsson. Hon lät väldigt vänlig och förtroendeingivande, sa att hon ringde från min bank och att det hänt något med mitt bankkonto så kunde jag vänligen ta fram min bankdosa och logga in mig? Nu förstod jag direkt vad det var, men jag inser hur lätt det är att trilla dit. De låter ju så pålitliga.

Det är inte vi som ska skämmas, det är bedragarna!

Luras i flera steg

Bedragarna ändrar hela tiden sitt förfaringssätt. Ett exempel som tas upp i boken är att någon ringer upp, presenterar sig som polis och säger att man sett att du blivit id-kapad och i detta nu är någon i färd med att handla från ditt konto i Tyskland. Men lugn, de kan hjälpa dig! Strax ringer ytterligare en person upp, som säger sig vara banktjänsteman. Även han låter förtroendeingivande. Han ger dig ett nummer så att du kan ringa upp och få hans identitet bekräftad och när du gör det svarar mycket riktigt en kvinna i bankens växel. I det här läget kan ju även den mest luttrade tro att det faktiskt stämmer.

Görel Kristina Näslunds tips

  • Anmäl din telefon, både fast och mobil, till NIX-registret som gör att telefonförsäljare inte får ringa till dig.
  • Skicka aldrig, aldrig pengar till någon du bara haft kontakt med via nätet. Ett vanligt trick är att sol- och vårare charmar in sig och sedan ber att få låna pengar för att kunna komma och besöka dig.
  • Spärra din adress. Skulle någon id-kapa dig kan de ändra din folkbokföringsadress och sedan till exempel beställa nytt bankkort i ditt namn som går till nya adressen. Du kan förhindra det genom att spärra obehörig adressändring på Skatteverkets hemsida. Då kan bara du och ingen annan ändra din adress.
  • Om du handlar på nätet – se till att sidan du handlar ifrån har en så kallad 3d secure för säkra kortbetalningar, leta efter en symbol för hänglås eller nyckel. I annat fall kan du betala mot faktura i efterhand istället. Det kan kosta lite extra, men å andra sidan är du då säker på att varan verkligen levereras.
Dölj faktaruta

Många åker dit

Vad du inte vet är att bedragarna innan de ringt upp dig knappat in ditt personnummer. Om du då knappar in inloggningskoden är det de som blir inloggade och får full access till ditt konto…
– Många åker dit, även yngre. Det är inte vi som ska skämmas, det är bedragarna!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-02-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas