I vår tredje del om seniorer i Norden har vi kommit fram till Island. Precis som i Norge ligger pensionerna högre här, men det gör priserna också.
Kristjan Hauksson kommer och hämtar med sin fyrhjulsdrivna bil inne i centrala Reykjavik. Det är en solig morgon och vi kör ut mot de yttre delarna av Reykjavik där han och hans fru Erla bor i ett relativt nybyggt område med moderna, ljusa lägenheter. Det skulle nästan lika gärna kunna vara ett lägenhetsområde utanför någon medelstor stad i Sverige, bara det att när man höjer blicken och tittar lite längre bort ser man snötäckta berg och vita vidder. Det isländska landskapet är mäktigt, magiskt. Det gör något med själen.
Sommarhus med utsikt
– Vi flyttade hit för snart fem år sen och trivs jättebra. Det är lugnt och skönt. Jag skulle inte vilja bo inne i centrum, säger Kristjan.
När deras två döttrar var små bodde de på norra Island, i den lilla orten Siglufjordur där både han och Erla är uppvuxna. Idag har de ett sommarhus där och Erla har två systrar som fortfarande bor kvar.
– Det är väldigt vackert i Siglufjordur. Vi byggde vårt sommarhus där i samband med att jag gick i pension för fyra år sen. Ett hus efter svensk modell faktiskt. Jag såg det och tänkte att ett sånt hus vill jag ha i Siglufjordur. Utsikten från det huset är ”a million dollar view”, säger Kristjan stolt och visar bilder på huset som ligger i en vik med berg på ena sidan och en vacker fjord på den andra.
Jobbat med fiske
Det är där de håller till hela somrarna. De älskar lugnet, tystnaden och den storslagna naturen. Plus att det är deras rötter. Här har Kristjan jobbat i morfars fiskeföretag sen han var liten. Det finns ett inramat foto på väggen hemma i lägenheten där han står med två av sina systrar och plockar ner fisk i stora tunnor som skulle exporteras till Sverige.
– Som vi jobbade! Hela somrarna från att jag var ganska liten. Vi jobbade allihop men vi tyckte att det var roligt. Idag ska ju inte ungdomarna jobba mer än några timmar per dag, men vi jobbade hela dagarna.
Om vi handlar en matkasse här får vi minst två i Sverige för samma pris.
Gifte sig unga
Erla och han känner varandra sen 10-årsåldern och nästa år firar de guldbröllop. De var bara 18 och 20 när de gifte sig. Ett år senare kom första dottern.
– Ja, nästa år blir det guldbröllop, säger Erla och ser lite drömsk ut.
På frågan hur de ska fira det tänker de båda en stund och säger att de väl åker någonstans kanske.
– Eller så blir det bara till Siglufjordur, säger Kristjan och skrattar.
Amerikaresa
Om två veckor ska de i alla fall åka på semester till Florida med några vänner. De ser fram emot värmen. För är det något de saknar på Island är det just värme. Blir det några dagar med tjugo grader på sommaren får man vara glad, säger Kristjan. Men annars älskar de allt här. Det är ju här de har sitt liv.
– Men ibland säger jag till Erla att vi kanske bara skulle köpa ett litet hus i Sverige och bo där och åka till Siglufjordur på sommaren. En av våra döttrar bor utanför Helsingborg och så har vi vänner i Småland. Ett hus där kostar ingenting och det är mycket billigare att leva i Sverige också, säger Kristjan.
Dyrt att leva
Han har ganska bra koll på priser eftersom de åker regelbundet till Sverige och hälsar på dottern med familj.
– Alla vet att det är dyrt på Island ändå säger de ofta från högre håll att det inte alls är så stor skillnad. Men det är det, jag vet det! Om vi handlar en matkasse här får vi minst två i Sverige för samma pris. Det enda som är billigare här är varmvattnet.
Erla hämtar kvittot från senaste mat-inköpen och vi konstaterar att en liter mjölk här kostar närmare tjugo kronor, kycklingbröstfilé 160 kr per kg, fläskkött lika mycket.
Erla Björnsdottir och Kristjan Hauksson
Ålder: 67 och 69
Bor: Reykjavik, sommarhus i Siglufjordur på norra Island.
Familj: Två döttrar, Sigga, 48, och Halla, 43, med respektive. Fyra barnbarn: 18, 21, 23 och 27.
Tidigare yrken: Erla har jobbat på bank, Kristjan på AGA Gas i 25 år. Han är även snickare.
Många äldre har det svårt
Just nu kokar det av missnöje bland de sämst ställda på Island, berättar Kristjan. En strejk bland bussförare och annan servicepersonal var utlyst till idag men har blivit uppskjuten på framtiden.
– De sitter i förhandlingar nu, men kommer de inte fram till något kan det bli storstrejk i maj, säger Kristjan.
De tycker båda att det är hemskt att se att det är så många äldre som inte har det så bra på Island.
– Det gör faktiskt ont i hjärtat att se. Det är inte värdigt. Äldre, arbetarklassen och handikappade eller sjuka har det inte bra ställt alls och det är fel. Det är ju de äldre som byggt upp landet, säger Kristjan.
Blir inte mycket över
En vanlig medelpension på Island ligger runt 20 000 svenska kronor per månad. Det är högre än i Sverige, men så är levnadskostnaderna också högre här.
– Man har konstaterat att man behöver runt 420 000 ISK (drygt 30 000 SEK) per månad för att klara sig här. Ändå är en vanlig pension runt 300 000, och en vanlig lön för enklare yrken ligger också så lågt. När det kostar 250 000 i månaden att hyra en liten lägenhet i Reykjavik säger det sig självt att det inte går ihop, säger Kristjan.
Sålt hus med vinst
Själva har de det ganska bra. Dels har båda haft bra jobb och pensionssparat. Sedan har de också byggt fem hus genom åren på egen hand som de sedan sålt vidare med vinst. Där har deras grundkapital skapats, vilket gör att de inte har lån på lägenheten de bor i nu. Något de är glada för, eftersom bolån på Island kan vara en ganska dyr affär. Förutom ränta och amortering räknas lånen dessutom upp med inflationen.
– Vi har just tittat för en av våra barnbarns räkning på hur mycket det skulle kosta honom om han lånade till en lägenhet. Det blir alldeles för dyrt och dessutom osäkert eftersom man inte vet hur mycket lånet kan komma att räknas upp. Många unga bor därför kvar hemma länge här på Island.
Fakta Islands pensionssystem
- Det finns drygt 66 000 ålderspensionärer på Island. Befolkningen totalt är på cirka 338 000.
- Det isländska pensionssystemet består av folkpension och ett tilläggspensionssystem. Därutöver finns möjlighet till särskilt inkomststöd för de pensionärer som har det sämst ställt.
- Den allmänna pensionsåldern för folkpension på Island är 67 år. Däremot kan det variera mellan olika pensionskassor när man får börja ta ut sin tjänstepension, intervallet är 65-70 år.
- För att få allmän folkpension ska du ha bott i landet i minst tre år mellan 16 och 66 års ålder. För att få full pension ska man ha bott i landet i 40 år, annars räknas den ned proportionerligt.
- Har du hög tjänstepension eller andra inkomster vid sidan av, även ränteinkomster på banken räknas in, kan folkpensionen komma att räknas ned.
För varje månad man väntar med att börja ta ut sin folkpension höjs den med 0,5 procent. Man kan som längst vänta till 72 års ålder, då har den stigit med 30 procent. - Full folkpension ligger på 248 000 ISK/månad, motsvarande drygt 19 000 SEK.
- Den som bor ensam kan även ha rätt till ett hushållstillägg på 62 695 ISK (knappt 5 000 SEK).
Källa Tryggingastofnun www.tr.is
Även om jag är frisk nu är jag inte lika pigg som tidigare.
Klarar sig bra
Erla och Kristjan har ungefär 700 000 (ca 50 000 SEK) tillsammans varje månad att leva på.
– Det klarar vi oss bra på, säger Kristjan, vi har marginal.
Pensionsåldern på Island är 67 men både Kristjan och Erla gick något tidigare. Kristjan för att han fick ett bra avtal från jobbet när han var 65. Erla för att hon blev sjuk 2016 och därefter fick även hon ett avtal från banken hon jobbade på.
Inte lika pigg
– Jag fick tarmcancer och gick under behandling ett helt år. Efter det erbjöd banken mig ett avgångsvederlag och det passade mig bra. Även om jag är frisk nu är jag inte lika pigg som tidigare.
– Nej, du blev aldrig sjuk förut men nu kan du ju bli förkyld ganska lätt och ha lite ont här och var, säger Kristjan.
Vill njuta av livet
De vill ta hand om sig, leva bra och njuta av livet. Göra en resa till värmen då och då och vara i huset i Siglufjordur. Umgås med barn och barnbarn. Det är inte svårt att få tiden att gå. Dessutom har de nästan alltid något litet byggprojekt på gång. Just nu håller de på med en bygglovsansökan för att få göra en liten utbyggnad på sommarhuset.
Utanför de stora fönstren i vardagsrummet där vi sitter drar ännu ett snöväder in. Hastigt och som från ingenstans singlar det plötsligt fullt av vita små flingor i luften.
– Det blir skönt att åka till värmen snart, konstaterar Erla och ler.
Text: Ulrika Palmcrantz
Foto: Gassi Olafsson