Regeringen vill att vi ska jobba allt längre, men hur ser det ut på deras egen arbetsplats? Regeringen 2010 är yngre än på länge och på departementen verkar trenden gå mot en yngre arbetskår. Finns en förutfattad mening att yngre fattar bättre beslut?
Regeringen vill låta människor arbeta fram till 69-års ålder. Det var en av punkterna som de fyra borgerliga partierna presenterade i sitt valmanifest. För att kunna genomföra en förändring i pensionssystemet måste Socialdemokraterna stödja det. Regeringen har bjudit in partiet till överläggningar. Det återstår att se vad resultatet blir.
Fler äldre måste arbeta
Bakom regeringens politik ligger flera förklaringar. För det första sjunker andelen förvärvsarbetande de närmaste åren och det är viktigt att fler äldre fortsätter att arbeta för att välfärden ska kunna finansieras. Dessutom lever vi längre och det är inte ovanligt att människor uttryckligen vill fortsätta arbeta när de fyllt 67 år. Många trivs med sitt yrkesliv.
Allt yngre politiker
Samtidigt upplever många att Sverige representeras av allt yngre politiker. I riksdagen finns år 2011 bara åtta ledamöter över 65 år. Vid en regeringsbildning är det viktigt att lika många män som kvinnor utnämns till ministrar, men att hitta representanter för den äldre befolkningen tycks inte vara lika intressant.
Föryngring i regeringen
Regeringen har vid de två senaste valen istället genomgått en föryngring. Genomsnittsåldern hos dagens regering är 47,5 år. Utrikesminister Carl Bildt (M) är äldst med sina 61 år. Efter honom är näringsminister Maud Olofsson (C) och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) de äldsta regeringsledamöterna, båda är 55 år. Yngst är EU-minister Birgitta Olsson (FP), 35 år. Hälften av regeringsledamöterna, tolv stycken, är 35-47 år.
Mångfald gäller inte ålder
Staffan Björnberg, talesperson för föreningen Äldres rätt i samhället, tycker att de politiska partierna och deras valberedningar sorterar bort personer som är 65 år och äldre. Han menar att det finns en tyst överenskommelse kring detta.
– Man är noga med diskrimineringsgrunder som kön och etnicitet, men inte när det gäller ålder. Det ser ungefär likadant ut hos alla partier, säger han.
Text: Peter Söderlund
Detta är bara ett utdrag ur en längre artikel, som du hittar i Veteranen nr 1, 2011. Där hittar du även fler artiklar och statistik i ämnet ”Maktens unga ansikte”. Artiklarna är de första i en serie om Ålderism.
Citat ur resten av artikeln:
”representationen av personer som är 65 år och äldre är lägre än representationen av ungdomar”
”tempot är högre inom politiken idag”
”Arbetsgivarverket och fackförbunden Saco-s, ST och Seko är överens om att äldre personer bör ge plats åt yngre”