Det är inte svårt för en 50-åring eller en 60-åring att hitta ett nytt jobb. Det hävdar Carina Lindfeldt, som är ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.
Hon hänvisar till statistik från Trygghetsrådet.
– Den visar att det inte är någon som helst problem att få ut dem i arbetslivet igen om de har rätt kompetens. De har kort startsträcka och kompetens slår ålder, säger hon.
En stor del av problematiken kring ålder och svårigheten att hitta ett nytt arbete ligger hos den arbetssökande själv, tycker Carina Lindfeldt. Många intalar sig själva att de är för gamla och den föreställningen måste vi komma bort ifrån. Sverige skulle må bra av en positivare bild, betonar hon.
Arbetslösheten bland ungdomar är också ett problem, anser Carina Lindfeldt. Idag är ungdomar i genomsnitt 28 år när de börjar arbeta och det är för sent både med tanke på deras eget bästa och samhällets.
Carina Lindfeldt hävdar att genomsnittsåldern hos många småföretag har stigit genom åren som en följd av lågkonjunkturer. De med kortast anställningstid har fått gå först och det är ofta unga människor. En rationell arbetsgivare vill därför föryngra personalstyrkan.
Svenskt Näringsliv delar inte pensionsåldersutredningens slutsatser. En skärpning av diskrimineringslagen och en höjning av pensionsåldern till 69 år är fel väg att gå, menar de.
Istället för att höja pensionsåldern till 69 år vill Svenskt Näringsliv ha flexiblare regler i LAS. När en anställd fyller 67 år har arbetsgivaren i dag en månad på sig att säga upp den personen. Många arbetsgivare utnyttjar den möjligheten.