Bli din egen chef
Foto: Jesper Gustafsson
Jobba | Jobba efter 65

Bli din egen chef

Allt fler seniorer väljer att jobba vidare efter 65-årsdagen. Och andelen egenföretagare ökar. Fördelarna är många, inte minst ekonomiskt. För Lisbeth Sager blev det en chans att göra det hon alltid drömt om.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-01-31

Andelen företagare bland seniorer som jobbar är hela 42 procent, visar en undersökning som SPF Seniorerna gjorde i februari 2015. Att kunna styra över sin tid och bestämma själv hur mycket man vill jobba är åtråvärt för många, inte minst när man börjar bli äldre.

Ny möjlighet

Späckade arbetsdagar och ständiga tider att passa ger som bekant inte mycket utrymme över för egna drömmar och visioner. Men när man går i pension kan det finnas nya möjligheter, nya sätt att jobba vidare på – för den som vill och fortfarande har ork.

Kommunchef

Lisbeth Sager var tidigare kommunchef, och hade fullt upp dagarna i ända. På fritiden tyckte hon om att sy och designa kläder, men det var alltid svårt att få tiden att räcka.
– Många gånger kände jag mig väldigt frustrerad, jag hade kolossala lager av garn och tyg som bara låg där och tittade på mig. Jobbet inom kommunen tog det mesta av min tid. Det var i högsta grad ett administrativt jobb, med allt vad det innebär av budget, utredningar, leda och coacha, säger Lisbeth.

Planerade

Lisbeth såg till att ligga steget före, hon planerade sin avgång i förväg och siktade på att gå i pension redan vid 62.
– Jag visste sedan länge att jag faktiskt ville hinna med någonting annat också, så jag trappade ner successivt. Jag hade sparat i pensionsförsäkringar så att det ekonomiska glappet inte skulle bli så enormt.

Eget vid 62

Vid 62 års ålder skaffade hon sin första F-skattesedel, och så var hon igång. Hobbyn fick äntligen ta större plats i hennes liv.
– Det är inte så svårt som många kanske tror. Man inbillar sig att det är så krångligt, men man kan få bra hjälp både på Nyföretagarcentrum och på Skatteverket, det är bara att fråga när det är något man undrar över. De finns där för att hjälpa en.

Hantverk

Nu för tiden sitter Lisbeth i princip varje dag i sin ateljé och syr. Just nu på en dopklänning till ett barnbarn. Designen är helt hennes egen. Två andra beställningar på klänningar ligger också och väntar. Och så gör hon vigselkuddar, eftersom hon även arbetar som vigselförrättare. Att äntligen få jobba med händerna och skapa har gett mersmak, hon har också börjat arbeta med glas.
– Det trodde jag aldrig att jag skulle göra, men så gick jag en kurs och lärde mig, och nu har jag börjat göra bland annat smycken och fönsterdekorationer i glas.

Väljer själv

Det allra bästa med att vara sin egen tycker Lisbeth är det här med att vara sin egen chef.
– Jag väljer själv precis hur mycket jag vill sitta i min ateljé och sy. Ingen kan komma och säga något till mig om hur länge eller hur fort jag ska jobba. Det är det som är den stora skillnaden tycker jag. Man är inte heller piskad att dra in en månadslön, vilket också det innebär en frihet man aldrig tidigare haft.

Text Ulrika Palmcrantz  Foto Jeppe Gustafsson

Vi startade eget

starta egetHenry Eriksson, 74, Viskafors. Driver egen flyttfirma specialiserad på seniorer:
– Jag och en vän tyckte att det behövdes en flyttfirma som inriktade sig på äldre och deras behov när de ska flytta. Så vi startade en sådan, och det känns väldigt bra. Jag trivs så bra med upplägget att jag bara hoppas att jag ska få vara frisk, för jag vill inte sluta. Min fru undrar ibland varför jag vill fortsätta jobba, och det är för att jag är mer road av fysiska arbetsuppgifter än ren förströelse.
– Fördelen med att ha eget företag när man är pensionär är att man inte behöver jobba 50-60 timmar per vecka för sin utkomst. Vi jobbar ”objektsvis”, efter att vi får in våra uppdrag helt enkelt. Kan inte bli bättre.

Starta egetAnnika Edin, 65, Sundsvall. Har egna företaget Lek & visa:
– Jag släppte tryggheten när jag var 63, och sa upp mig från jobbet inom hemtjänst för att starta ett företag och hålla på med musik och text. Ambitionen är att ge ut min egen musik, och även uppträda med den. Jag har alltid många idéer om vad jag vill göra, men jag är dålig på att sälja in dem. Men på något vis har det alltid gått ändå, just när man tror att ”nej, nu får jag nog lägga ned”, så dyker det upp något. Man får in lite extra pengar, och framför allt – ny energi!

Dölj faktaruta
Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-01-31
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas