1) Vad är ett seniorlån?
Ett seniorlån är ett bostadslån som riktar sig till den som är lite äldre och som vill få lite mer pengar att leva för. Som säkerhet krävs att du har antingen en villa, bostadsrättslägenhet eller ett fritidshus med låneutrymme kvar. Du belånar bostaden, men behöver varken amortera eller betala räntor.
2) Varför kan jag som bor i hyresrätt inte få ett sådant lån?
För att bevilja ett seniorlån kräver bankerna den bästa säkerhet en privatperson kan ha, och det är en bostad. Men har du ett fritidshus som går att belåna, kan du ansöka om ett seniorlån med det som säkerhet även om du bor i hyresrätt.
3) Hur gammal måste man vara?
De flesta banker har en nedre åldersgräns på mellan 55 och 60 år. Handelsbanken har ingen minimiålder och hos Länsförsäkringar förhandlar var och en individuellt.
4) Måste jag berätta för banken hur jag tänker använda pengarna?
Nej.
5) Hur betalas pengarna ut?
Du kan antingen få ut en klumpsumma, eller ett bestämt belopp varje månad.
6) Vilket sätt är bäst?
Det beror på hur du har tänkt använda pengarna. Om du behöver ett extra tillskott till pensionen är månadsutbetalningar bäst. Men om du har tänkt använda pengarna till att exempelvis renovera är det bäst att ta ut hela summan på en gång och placera på ett sparkonto med
hög ränta.
7) Vad kostar ett seniorlån?
Allmänt kan man säga att seniorlån blir dyrare än vanliga bolån. Förutom räntan, som varierar på samma sätt som vanliga boräntor, tar alla banker ut avgifter. Om banken behöver ta ut nya pantbrev på huset tillkommer kostnaden för det. Det blir 2 procent på det lånade beloppet, alltså 10 000 kr för ett lån på en halv miljon kronor.
8) Är räntan avdragsgill på samma sätt som andra låneräntor?
Ja, räntan är avdragsgill i deklarationen. För Hypotekspension läggs räntan på hög och betalas först när lånet löses. Såhär står det på Hypotekspensions hemsida: ”Då du säljer din bostad kommer med största säkerhet en realisationsvinst att uppstå. På den vinsten utgår en reavinstskatt. Alla upparbetade räntor kan du då dra av mot realisationsvinsten och därigenom minska skatten.”
9) Vad händer med lånet när jag dör?
Då dras seniorlåneskulden från tillgångarna i ditt dödsbo. Om det uppstår en restskuld i dödsboet tar man av andra tillgångar för att täcka skulden. Om inte det räcker blir banken utan. Dina arvingar ärver inte skulden – men blir utan arv. Svensk Hypotekspension har en skuldfrigaranti som innebär att skulden aldrig kommer att överstiga bostadens värde och belastar inte andra tillgångar i dödsboet. För att klara det åtagandet har de en betydligt lägre belåningsgrad än andra långivare.
10) Kan jag mista mitt bostadstillägg/bostadsbidrag om jag tar ett seniorlån?
Ja, risken finns. För att vara säker vad som händer i just ditt fall bör du alltid kontrollera med Pensionsmyndigheten innan du tar ett seniorlån.
Text: Annika Rosell