Ta mig till havet…
Ethel Andersson. Foto: Kristina Wirén
Boende

Ta mig till havet…

Är det möjligt att flytta till en ny stad på äldre dar? Ethel Andersson var 74 år när hon flyttade 20 mil till en stad där hon inte kände någon alls. Bara för att få åldras vid havet.

Publicerad 2011-06-02

En grå och dimmig novemberdag för fyra år sedan tittade Ethel Andersson ut genom köksfönstret från lägenheten i Jönköping, staden hon bott i de senaste 25 åren. Hon konstaterade att hon inte gillade utsikten – ett tegeltak på huset mittemot.

Ethel Andersson bestämde sig för att åldras vid havet. Några månader senare flyttade hon 20 mil österut till Oskarshamn vid Östersjökusten. Där fanns varken släkt eller vänner.
– Äldre människor säger alltid att livet inte blev som de tänkt sig. Om man frågar vad de tänkt sig får man inget svar, för de har inte tänkt, säger Ethel Andersson.

Hennes råd till andra pensionärer är därför att fundera på framtiden och att våga göra en förändring.
– Tänk efter vad du vill och gör slag i saken. Det är nu du måste flytta, det går inte att vänta. Om du blir sjuk är det omsorgen och barnen som bestämmer var du ska bo. Det är en riskabel inställning att skjuta på förfarandet att man en dag inte kommer att kunna röra sig i samma utsträckning som i dag. Det gäller att våga ta tag i frågan medan man kan.

För Ethel var det framför allt en sak som var viktig vid valet av bostad.
– Tänk på utsikten. Den dag du inte kan gå ut själv är det vad du får titta på från morgon till kväll. Du vill inte se på något som gör dig deppig.

Ethel bor på sjunde våningen i ett hyreshus med hiss. Hon har en magnifik utsikt över Oskarshamn. Från vardagsrummets fönster ser hon Gotlandsfärjan komma och gå. På vintern njuter hon av att se snöbeklädda trädtoppar och på sommarkvällar betraktar hon solnedgången från balkongen.
I hyreshuset finns ett trygghetsboende som befintliga hyresgäster har förtur till. För även där har Ethel tänkt till. Nu är hon pigg men krämporna kan komma.
– Blir jag riktigt illa däran behöver jag bara flytta ner en våning för att få service.

Hon valde Oskarshamn efter att ha sett lägenhetsannons i en tidning. Hon hade varit i staden en gång på 1960-talet. När hon återvände för fyra år sedan kände hon direkt att hon trivdes.
Vännerna beskrev flytten som att ”ge sig ut obeväpnad i djungeln”. Barnen blev väldigt överraskade. De föreslog att Ethel skulle möta havet längre norrut för att ha närmare till Stockholm och Uppsala där de bor med sina familjer. Ethel ville söderut.

– Barnbarnen kommer och hälsar på ändå. Idag blir inte barn och föräldrar kvar på samma ort. Jag tycker inte att man har rätt att sätta barn till världen och tro att det är självklart att de tar hand om en när man blir gammal. De har mycket att stå i ändå. Tänk om mina barn skulle känna att de var tvungna att komma hem till mig varje dag och laga mat? Det är inte bra för relationen. Det är inte vänner eller släktband som ska avgöra din framtid.

Ethel har inte känt sig ett dugg ensam i sin nya hemstad. Hon promenerar eller tar sig runt med buss för att utforska omgivningarna. Två gånger om dagen surfar hon på internet och mejlar till barn och barnbarn. På förmiddagen läser hon flera dagstidningar. Hon stickar, lyssnar på musik, ser på tv och läser böcker.
– Jag har aldrig tråkigt.

Ethel får besök av familjen och vänner. Hon har även fått nya bekanta i Oskarshamn. Framförallt är det grannar som hon lärt känna i farstun eller på sammankomster i huset.
Hon är nöjd med flytten till Oskarshamn.
– Detta har jag valt. Här ska jag sitta till ”the bitter end”. Jag tror faktiskt att om man trivs där man bor så mår man bättre och lever längre, säger Ethel.

Text: Anna Smedberg
Foto: Kristina Wirén

Vi flyttar till barnbarnen

Närhet till barn och barnbarn är i många fall avgörande för vart äldre personer flyttar. Om de överhuvudtaget gör det. Många bor redan nära sina vuxna barn.

Anna Hjälm som är doktorand vid Umeå universitet har nyligen studerat hur äldre personer bor och flyttar i förhållande till sina vuxna barn. Forskningen visar att det är ovanligt att äldre personer flyttar. De som gör det vill bo närmare något av sina barn.
– Barnbarn är ruskigt attraktivt och en anledning till flytt i båda riktningarna, både att mor- eller farföräldrar flyttar eller att deras barn gör det, säger Anna Hjälm.

Men det kan finnas annat som lockar till bostadsbyte än barn och barnbarn.
– När man som äldre vill ha bättre närhet till service eller, som tidigare forskning visat, söker efter en mer attraktiv livsstil som till exempel utlandsboende.

Bland högutbildade och gifta par, där båda makarna lever, är det mindre vanligt att flytta riktigt nära sina barn.
Forskningen visar att de flesta äldre föräldrar redan bor nära sina barn.
– Hela 85 procent bor inom fem mils avstånd från ett eller flera av sina vuxna barn.

Anna Hjälm tror att kommande pensionärer blir mer mobila.
– De grupper som går i pension nu har bättre ekonomi, högre utbildning och bättre hälsa. Bland dem kommer rörligheten att vara större. De kanske inte kommer att flytta oftare men troligtvis reser de mer och har kanske mer periodiska boenden i till exempel en sommarbostad.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas