”Som att bo i Spanien”
Foto: Tomas Söderberg
Boende | Bostad

”Som att bo i Spanien”

Är du sällskapligt lagd? I Bovierans allt fler bostadsrättsprojekt runt om i landet spelar samvaron med grannarna en stor roll. Vi hälsade på bland växter, hundar och en och annan spindel i Norrtälje.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-05-15

Det är tidig mars. Vit snö, brun modd. I ett lantligt villaområde strax utanför Norrtälje svänger vi in mot vad som ser ut som ett ordinärt trevåningshus i tegel. Den som rundar byggnaden ser dock att det här är någonting annat. Mellan huskropparna tornar en hög glasvägg upp sig. Innanför skymtar palmblad.

Värmen lockar

Det här är Bovieran, ett koncept många har åsikter om. Det har kallats lyxboende, andra anser att byggena är klumpiga och likformiga. Somliga ryggar inför tanken att leva så tätt inpå grannarna men många lockas av värmen i vinterträdgården och det sociala.
Lars Elvermark möter oss. Han är husansvarig i bostadsrättsföreningen, inflyttad från Örebro med fru och hund för att komma närmre barnbarnen. Och han trivs bra.
–Jag har skidorna stående på altanen. Det är bara att sätta på dem och skida rakt ut. Hur många kan göra det?

Det kan ta en halvtimme, timme innan man kommer till bilen.

Karpdamm och olivträd

E18 löper intill, bortom den syns sjön Limmarens is. Vi lämnar vägbrus och vårvinter, slussas genom en mörk entré med postfack och sittbänk och kliver ut i ljus och grönska. Doften och luften för tankarna till en plantskola. Det glasade taket är högt ovanför.
Här finns palmer, papegojblommor, karpdamm och olivträd. Gångar i rödaktig sten leder genom växtligheten. I lägenheterna runt omkring bor ett 80-tal personer, de flesta pensionärer men inte alla.

Bovierans signum

Vi slår oss ner vid ett av trädgårdsborden med föreningens trivselgrupp. Längre bort finns motionscyklar och vilstolar. Vid boulebanan finns en mindre byggnad med toalett så att man slipper gå upp till sin lägenhet. Vinterträdgården är Bovierans signum och nog känns det ganska lyxigt.

Tur att här fanns folk

– Det är lyx att ha kontakt med grannarna, säger Margaretha Gräsman.
Hon flyttade hit från Rimbo med maken Lennart när huset stod klart 2014. Och de fick särskilt stor anledning att uppskatta sina grannar när Lennart en dag fick hjärtstopp i porten.
– Då hade jag turen att här fanns folk. Och en läkare.

En trygghet

Närheten mellan grannarna skapar en trygghet för den som är ensam, menar de. Har någon inte synts till på ett tag reagerar man.
Det sociala var en anledning till att Roland och Siw Eriksson kom hit från Upplands Väsby för ett och ett halvt år sedan. Nu bor de i en av de större treorna, med öppen planlösning. Vardagsrum och kök vetter mot utsidan, ett rymligt sovrum och ett lite mindre extrarum har fönster mot vinterträdgården. Och sällskap finns utanför dörren.
– Det kan ta en halvtimme, timme innan man kommer till bilen, skojar Roland.

Många aktiviteter

Både Gräsmans och Erikssons är med i trivselgruppen. Föreningen har dessutom en trädgårdsgrupp, stick- och snack-café och bokcirkel.
Det spelas boule fyra dagar i veckan, där finns yoga, qui gong, meditation och en snickarverkstad.

Valfritt att vara med

Vill man ha sällskap när man ser på film, fotboll eller hockey så är det inga problem.
– Men det är valfritt att vara med, säger Siw.
– Så fort man stänger ytterdörren blir det tyst, intygar Roland.

Inget för asociala

Ibland är det lugnare. På sommaren försvinner de flesta. Många reser även bort under vintern. Fast vill man ha det väldigt lugnt och tyst omkring sig är det nog inte här man ska bo, medger Siw och får medhåll från de andra.
– Man ska inte vara asocial. Då finns risk att man blir ganska ensam, säger Margaretha.

Lite småkryp

I tryggheten ingår också att hålla obehöriga ute. I varje lägenhet finns en bildskärm kopplad till porttelefonen. Bara hemtjänsten och tidningsbudet har kod. Ett och annat kryp kommer dock in.
– Alla Bovieror har lite småkryp. Här finns inga fåglar och stormar, säger Siw och lyfter bort en spindel.
För att minimera ohyra får julgranar bara tas in via balkongerna på utsidan. Och uteväxter ska inte vinterförvaras under glastaket.

Bovieran

Bovieran lanseras som 55+-boende, men i själva verket är gränsen 45+ utan hemmavarande barn. Är man två räcker det att en fyllt 45.
På Bovieran i Norrtälje bor både hundar och katter. Andra Bovieror har hårdare relger kring husdjur.

Temperaturen
Uppvärmningen av vinterträdgården drar energi. Om någon månad sätter föreningen i Norrtälje solpaneler på taket för att dra ner på elkostnaden. Man tittar också på bergvärme.
Under vinterhalvåret sänks temperaturen till 12 grader i sex veckor, så växterna får vila.
Fläktar trycker ner värmen till marken. På sommaren hålls temperaturen i schack så att det inte blir för varmt.

Månadsavgift
I Norrtälje finns 48 lägenheter fördelade på tvåor och treor. Samtliga har balkong mot utsidan och möjlighet till sittplats på insidan. I Bovierans nyare koncept ryms fler men något mindre lägenheter.
Kvadratmeterpriset för en Bovieran-lägenhet varierar över landet, i nuläget ligger de mellan 20 000 och 40 000 kr / kvm. Månadsavgiften ligger i regel mellan 3 000 och 5 500 kronor, beroende på boyta.

Här finns Bovieran
Det första Bovieran-huset byggdes i Partille med inflyttning 2009. Efter att bostadsbolaget Balder steg in 2013 har byggandet fått ny fart.
Inflyttade projekt finns i: Enköping, Falkenberg, Falun, Haninge, Helsingborg, Järfälla, Kalmar, Linköping, Norrköping, Norrtälje, Nyköping, Öckerö/Hönö, Örebro, Partille, Sala, Skövde, Strängnäs, Varberg, Västerås.

Påbörjade projekt
Borgholm, Eskilstuna, Karlstad, Landskrona, Södertälje, Staffanstorp, Vänersborg, Växjö.

Kommande orter
Haninge-Vega, Höganäs Strandbaden, Höganäs Viken, Salem, Stenungsund, Svedala, Trelleborg, Ystad.

Dölj faktaruta

Extra vardagsrum

Det finns desto fler pelargoner och orkidéer utanför de röda dörrarna där varje lägenhet har rum för en sittplats. Eftersom här är skyddat kan man vara fri i sin utsmyckning. Några har pyntat med fotografier, andra med små skulpturer. Ett gäng sitter utanför en av lägenheterna på bottenplan, omgivna av växter, hundar och rullatorer.
– Det är ett extra vardagsrum, säger Lars Elvermark.

Man ska inte vara asocial. Då finns risk att man blir ganska ensam.

Varierar i pris

Tack vare vinterträdgården, gästlägenheten som kan hyras för 200 kronor, och föreningslokalen man kan låna gratis när man är många eller ska göra någonting speciellt, behöver man ingen stor lägenhet, menar han.
Kvadratmeterpriset för en Bovieran-lägenhet varierar över landet, det ligger ibland under och ibland över genomsnittspriset på orten. Bovierans idé är att använda samma koncept överallt för att slippa rita nytt. Då loftgångar kantar sidan mot vinterträdgården räcker en hiss till tre huskroppar, och tomterna ligger ofta lite avsides, som här.

En bit till Centrum

Strax utanför går bussen in till centrum, om än inte så ofta som invånarna i huset skulle önska. Parkeringsplats går att hyra till varje lägenhet, och det byggs en hel del runt omkring. Kanske kommer en Ica eller en pizzeria så småningom, tror Roland.
– Man vet ju när man flyttar in att det är en bit från centrum, påpekar Lennart.

”Det här är Rivieran”

Vinterträdgården sköts i huvudsak av en trädgårdsfirma, men Roland har hjälpt till att installera ett bevattningssystem. Och när Senioren är där sätter muraren Raimo Eerola, som också bor i huset, kantsten kring gångarna.
– En del går med rullator runt här, säger Lars.
–Man kan gå med stavar också. Särskilt när det när snöigt och kallt, säger Siw. Går du några varv kommer du upp i ganska många steg.
– Det är som ett hotell nere i Spanien, säger Roland.
– Då har de kommit fel, för det här är Rivieran, skojar Lars.

Text: Frida Andersson Johansson
Foto: Tomas Södergren

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-05-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas