”Gå alltid en extra runda i bostaden”
Foto: Colourbox
Boende | Säkerhet

”Gå alltid en extra runda i bostaden”

Julen är fin, men brandfarlig. I adventstid ökar bostadsbränderna dramatiskt, och i december sker över 40 procent av de bränder som orsakas av levande ljus.

Publicerad 2014-12-02

Levande ljus är inte den vanligaste brandorsaken, utan orsakar bara knappt tre procent av alla bostadsbränder, enligt MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Men just i december ser det annorlunda ut. Då står levande ljus för nästan 12 procent av de inträffade bränderna och är därmed den näst vanligaste kända orsaken till bostadsbränder. Bara så kallad soteld är vanligare.

– Vi ska naturligtvis inte sluta med levande ljus i höst- och vintermörkret, men vi måste bli mer varsamma hur vi handskas med levande ljus för att minska riskerna för bostadsbränder, säger Anders Lundberg, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på myndighetens hemsida.

Ljus utan uppsikt orsakar bränder

Den vanligaste orsaken till ljusbränder är att ett tänt ljus lämnats utan uppsikt. Ibland hinner ljuset brinna ner och antända ljusstaken, ibland välter ljuset eller antänder en gardin som fladdrar till.

– Några bra knep är att alltid ta en extra runda i sin bostad innan man går ut och kolla att alla ljus är släckta och att spisen är avstängd, bara använda ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara och att se till brandvarnaren fungerar, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Kontrollera också att alla brandvarnare hemma fungerar.

Alkohol och cigaretter

Advent och jul innebär inte bara tända ljus, det är också många som passar på att umgås lite extra och minglar med vin eller glögg. Man kanske rent av passar på att feströka lite.

Generellt är rökning, alkohol och läkemedel en farlig kombination när det gäller brand, enligt MSB. Rökning är faktiskt den allra vanligaste orsaken till bränder som leder till dödsfall. Och bland såväl yngre som äldre är det många av dem som omkommer i bränder som har druckit alkohol.

Tar du någon form av läkemedel gäller det att vara extra noga. Sömnmedel kan göra så att du inte vaknar av brandvarnaren.
Enligt MSB har människor många i åldern 65+ som omkommit i bränder tagit sömnmedel, lugnande, smärtstillande eller antidepressiva medel. Det gäller drygt 40 procent av kvinnorna och drygt 30 procent av männen.

Brandsläckare i julklapp

Genom att aldrig röka inomhus och genom att använda ljusstakar av brandsäkert material, utan lättantändliga dekorationer som mossa eller träfigurer, så har du tagit stora steg mot en säkrare jul.

– Och för att öka brandsäkerheten hemma bör man ha såväl en hand-brandsläckare som en brandfilt. Kanske ett bra julklappstips! säger Hans Andersson.

 

Frida Andersson Johansson

Den här artikeln är hämtad från Veteranens arkiv.

TIPS:

Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta och spisen är avstängd (det kan vara svårt att se om ljusen är tända eller släckta i dagsljus, känn med handen om du är osäker).

Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.

Glömmer du ljuset är risken för brand mycket stor.

Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar. Brandvarnaren ska vara placerad i taket, läs instruktionerna.

Ställ inte ut gammalt julklappspapper i trapphuset. Det är din väg ut om det börjar brinna!

Förvara inte heller julklappspappret på balkongen. En felriktad nyårsraket kan lätt starta en brand.

En brandfilt och en 6 kg pulversläckare bör varje hem ha. Det är nästan alltid någon annan än räddningstjänsten som släcker en brand.

Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.

Källa: MSB, Brandskyddsföreningen och Sveriges räddningstjänster

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas