Har vi råd att flytta?
Sugen på nåt mer lättskött? Foto: Colourbox
Boende

Har vi råd att flytta?

Gunnar och Ulla Andersson, båda 75, bor i ett stort hus sedan 30 år. Nu vill de flytta till ett mindre och bekvämare hus, men tycker att de får skatta bort alldeles för mycket av vinsten.

Publicerad 2011-05-25

De kan få uppskov för en del av skatten, säger Björn Petrén, mäklare.

– Det blir inte så mycket pengar kvar att köpa nytt hus för. Så vi bor nog kvar. Men det är synd, det blir ingen cirkulation om äldre inte kommer loss. Vårt hus är 160 kvadratmeter i två plan och har dessutom en inredd vind. Det är idealiskt för en barnfamilj som behöver lite större ytor, säger Gunnar Andersson.
Paret Andersson betalade 280 000 kronor för sin villa i Tumba, strax söder om Stockholm, 1973. Strax därefter anlade de en pool på tomten för 100 000 kr.

Idag är huset nog värt 3 miljoner kronor, tror Gunnar. Vid en försäljning skulle reavinsten då bli 2,620 miljoner kronor sedan makarna dragit av köpesumman för huset och pengarna de investerat i poolen.
Med en reavinstskatt på 22 procent skulle de tvingas betala 576 000 kronor i skatt. Då återstår 2,424 miljoner. Men den enplansvilla som makarna Andersson gärna vill köpa kostar 2,5 miljoner kronor. Pengarna räcker alltså inte.
– Det blir ingen bra affär. Vi har dessutom ett lån på 800 000, så vi stannar hellre i vår villa och tar hjälp med saker som behöver renoveras, säger Gunnar Andersson som tidigare renoverat en stor del av huset själv.

Uppskov med skatten
Fastighetsmäklare Björn Petrén på Svensk fastighetsförmedling i Botkyrka kommun, där Tumba ligger, upplyser dock makarna Andersson om att de kan få uppskov med att betala skatten på en del av vinsten, maximalt 1,450 miljoner kronor.
Väljer de att göra så får de betala en årlig avgift på en halv procent av beloppet till skattemyndigheten. Avgiften är dock inte avdragsgill eftersom det är just en avgift och inte en ränta.
Gunnar Andersson tycker att det låter fördelaktigt. Det innebär att han och Ulla behöver betala reavinstskatt på ”bara” 1,170 miljoner kronor av vinsten vid försäljningen av sin villa. Resten kan de alltså skjuta upp och ta med sig in i nästa bostad.

Den omedelbara reavinstskatten blir då 257 000 kronor, mindre än hälften än om de betalar hela skatten vid försäljningen. Beloppet som blir kvar att köpa hus för är nu 2,743 miljoner. Det blir alltså lite pengar över att betala av lånet med.
– En enplansvilla är dessutom billigare i drift och lättare att sköta. De slipper också att gå i trappor, påpekar Björn Petrén.

Han råder dem som funderar på att sälja att kontakta en mäklare som hjälper till att räkna ut hur mycket pengar de får behålla när de säljer sin bostad.
– Om skillnaden mellan försäljningspriset och priset man köper för överstiger reavinsten får man inte skjuta upp någon reavinstskatt alls.

Många drar sig för att flytta
Göran Kenne är fastighetsmäklare på Mäklarringen i Svalöv utanför Helsingborg. Han framhåller att många äldre drar sig för att flytta. I Svalöv som är ett typiskt villasamhälle med 5 000 invånare bor många äldre i 150 kvadratmeter stora villor från 1970- och 80-talen. Problemet är att det finns för få mindre bostäder för dem att flytta till. Det gör att många bor kvar alldeles för länge tills de inte längre orkar sköta sina hus.
– Det behövs byggas fler seniorbostäder. Idealet för mina kunder är ett radhus på tre till fyra rum. Eller en mindre bostadsrätt, men det saknas sådana också och då återstår hyresrätt i ett större samhälle, säger Göran Kenne.

Många äldre uppfattar att det blir dyrare när de flyttar till något mindre. De som bott i sin villa sen 1970-talet och betalat av sina lån har en driftskostnad på cirka 3 000 kronor i månaden.  En hyrestrea kostar cirka 6 500 kronor i månaden.
– Mentalt tycker de att det blir dyrare, fast de får loss en massa pengar vid försäljningen av huset. Men den äldre generationen vill ogärna göra av med kapital. De är rädda för att pengarna inte ska räcka livet ut och vill att barnen ska få ärva när de dör.

Text: Annika Danielsson




Vill du flytta?

Göran Kenne, 66 år, är fastighets-mäklare för Mäklarringen och särskilt inriktad på frågor som rör veteraner. Nu svarar han på frågor från våra läsare på nätet.

Han är jurist och fastighetsmäklare sedan 31 år och bosatt i Helsingborg. Känd som mäklare i TV4:s serie Såld på hus.

– Unga människor flyttar oftare än äldre. De känner inte samma oro vid en flytt. Många äldre har bott mer än halva sitt liv i sitt hus eller lägenhet, då är det svårare att rycka upp rötterna och frågorna ser helt annorlunda ut, säger Göran Kenne.

Skriv till webben@veteranen.se och märk mejlet »Flyttankar«. Eller skicka ett brev till »Flyttankar«, Veteranen, Box 22574, 104 22, Stockholm.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas