– Här behöver man inte känna sig ensam. Det är tryggt att veta att jag kan få hjälp den dag jag behöver det, säger Elsa Dahlén, 88.
Redan några steg in i den ljusa entrén får man en känsla av ro och balans. Det klassiska tricket med en enkel fontän som porlar jämnt och stilla fungerar även här på Backen. Ovanför öppnar sig en kupolformad rymd upp till taket på tredje våningen. Arkitektritat av Umeås stolthet Bertil Håkansson.
Vidare till höger en reception, bemannad tre dagar i veckan av husets värdinna Margareta Öquist, och till vänster hyresgästernas alla vita brevlådor på en vägg. Det känns modernt.
Rakt fram ett allrum med soffor, bord och stolar, kaffeautomat och tidningsställ, öppen spis, och utanför en uteplats i sydvästläge.
– Här brukar jag gå och dricka kaffe dagligdags för att prata med några grannar eller bara läsa lite i någon av dagstidningarna som huset prenumererar på, berättar Elsa Dahlén. Det är trevligt och enkelt.
Möbler i ljusa färger, tyger i lite mörkare, en personlig ton. Hemmalikt, men inte hemlikt.
– Ändå tänker nog många av oss att det här är vårt sista boende, men det är absolut inte något vårdhem. Det känns som ett vanligt eget hem, det är bara det fina att det också är nära till både trygghet och gemenskap. Jag tycker det är helt perfekt, säger Elsa Dahlén.
Integritet inget problem
Fyravåningshuset är byggt i vinkel. På varje plan där vinkelbenen möts finns gemensamma utrymmen.
På andra våningen en matsal – där den som vill kan få en lunch för 57 kronor, vilket ungefär en fjärdedel av hyresgästerna väljer varje dag.
På tredje planet ett sällskapsrum och bibliotek med internet- och mejlutrustad dator.
Högst upp på fyran en relaxavdelning med bastu, träningsrum med cyklar och en bubbelpool.
Från dessa gemensamma ytor – sammanlagt 300 kvadratmeter – går korta korridorer med dörrar in till lägenheterna. Allt är nära, några få steg skiljer det lättillgängliga och gemensamma från det helt privata.
– Jag tycker det är enkelt att välja om man vill umgås eller vara för sig själv. Det passar mig bra att få träffa grannar på en brasafton i caféet eller att bara vara för mig själv i min egen lägenhet, säger Elsa som har funnit ett par nya vänner bland grannarna.
Får man alltid ha sin privata sfär utan att betraktas som tråkmåns?
– Absolut, och det är många som väljer att vara mest för sig själva, medan andra kan sitta timmavis i caféet varje dag. Det känns lätt att göra som man vill, säger Elsa.
Trygga med personalen
En tredjedel av husets hyresgäster har hemtjänst, men inte Elsa som klarar sig med att köpa en del hushållsnära städtjänster.
De fem, sex personer som jobbar med hemtjänsten hör till husets personal som också sköter om restaurangen. De boende och hemtjänstpersonalen är väl bekanta med varandra.
– De finns alltid i huset och bidrar till tryggheten, säger Elsa.
Känner alla till namn
Insikter om vård och omsorg om äldre har gått hand i hand med kompetens i byggande och förvaltande av fastigheter när Backens trivselboende har tagit form.
Huvudägarna är Nils-Eric Öquist, med erfarenhet inom bland annat it och miljöteknik, och Grethel Moberg som har förestått ålderdomshem och varit lärare.
Anders Öquist är en tredje nyckelfigur i företaget. På hans visitkort står ”projektutvecklare” och ”fastighetsförvaltare”.
– 50 procent av omsättningen i Bäckbacka kommer från omsorgsdelen, 50 procent från fastighetsdelen. Jag tror att det är helheten som är styrkan på Backen. Det är inte så många företag som kombinerar fastighetsägande och skötsel med ett omsorgs- och servicekoncept för de boende.
Det som finns hittar man i så fall på bostadsrättssidan, säger Anders Öquist som tillbringar en eftermiddag i veckan på Backen och då också fungerar som kontaktperson och en sorts Fixar-Malte.
– Vi har en dessutom vaktmästare som gör många sysslor som de boende behöver hjälp med. Men det räcker till mig också. Det gör att jag har lärt känna alla boende till namn.
Text och foto: Jan Arleij
Läs mer:
Kommentar:
Umeå kan inspirera Borg
Man kan inte bygga bort ensamhet med hus
Regeringen bestämmer sig i höst
Foajen. Foto: Jan Arleij.
Backens Trivselboende
• Färdigbyggt i januari 2007
• 62 fullt utrustade och kompakta lägenheter med öppen planlösning – 46 2:or mellan 46 och 54 kvadratmeter och 16 3:or på cirka 64 kvadratmeter.
• Hyror mellan 5 800 och 8 200 kronor
• Snittålder bland hyresgästerna är cirka 80 år
• Ingen biståndsbedömning för att få lägenhet – Bäckbacka AB håller i kön
Finns i huset
• Café
• Bibliotek
• Sällskapsrum
• It-hörna
• Relaxavdelning med bastu och massagebadkar
• Matsal
• Husvärdinna
• Gästrum
Detta är en trygghets-bostad
Äldreboendedelegationen lanserar begreppet trygghetsbostäder. Utmärkande för dem är att de ska
• vara hyresrätter
• ha gemensamhetslokal
• ha personal som ska bistå vid social samvaro och aktiviteter
• göra det möjligt att äta gemensamt
• inkludera trygghetslarm för den som vill.
Anders Öquist och Elsa Dahlén.
Foto: Jan Arleij