Våld är aldrig ett privat problem. Det är något som vi måste bekämpa tillsammans, skriver ledande S-politiker från Region Jönköping.
”En vecka fri från våld” är en viktig påminnelse om att våld i nära relationer är ett av våra största samhällsproblem. Våldet drabbar alla åldrar – även äldre. Det är viktigt att uppmärksamma att äldre också utsätts för våld i sina nära relationer, där det ofta handlar om fysiskt, psykiskt, sexuellt eller ekonomiskt utnyttjande av en partner, släkting eller annan närstående.
Kvinnor löper störst risk att utsättas för våld i nära relationer, men även män kan drabbas. Våldet kan förvärras av isolering, sjukdom eller beroendeförhållanden, vilket gör det särskilt viktigt att synliggöra och bryta våldet i äldres liv. Många våldsutsatta äldre känner skam eller rädsla för att berätta, särskilt om de är beroende av sin förövare för omsorg eller ekonomi.
Genom att våga se, fråga och agera kan vi bidra till ett samhälle där även äldre känner sig trygga och respekterade.
Region Jönköpings län arbetar aktivt för att förebygga och bekämpa våld i nära relationer på flera nivåer. Inom hälso- och sjukvården erbjuds utbildningar som ”Ställa frågan om våld” och särskilda resursteam finns för att stödja både våldsutsatta och medarbetare inom hälso- och sjukvården i mötet med våldssituationer. Vårdcentraler och socialtjänst är nyckelaktörer i arbetet med att fånga upp våldsutsatta äldre och erbjuda stöd. Utöver detta har Region Jönköpings län implementerat våldspreventiva metoder och utbildningsprogram som syftar till att öka medarbetarnas kompetens och förmåga att agera i situationer där våld förekommer.
”En vecka fri från våld” påminner oss om att våld aldrig är ett privat problem – det är ett samhällsproblem som vi måste bekämpa tillsammans. Genom att våga se, fråga och agera kan vi bidra till ett samhälle där även äldre känner sig trygga och respekterade.
Rachel De Basso (S), Regionstyrelsens ordförande Jönköpings län
Desiré Törnqvist (S), Regionfullmäktiges ordförande Jönköpings län