”Mellan 90 och 100 – TÅ ser tillbaka och blickar framåt.” Så lyder rubriken när Sveriges äldste föredragshållare (?) är i farten. Text och foto: Hans Olov Ohlson
Den gamle Tv-mannen Torsten Åhlander i Luleå har hunnit bli 93 år. Ändå håller han nästan på som att han har en deadline att passa, som han hade under åren som journalist på Sveriges Radio och Sverige Television.
Bland de ”äldre äldre” märker han att det är en hel del som känner igen hans namn och hans röst. Han gjorde trots allt många minnesvärda program när han som pionjär var med och startade Tv-redaktionen i Luleå i början på 1960-talet.
Drygt ett par decennier var han där reporter, producent och distriktschef. Efter det drev han eget företag med videoproduktion i ytterligare många år.
Sin första pensionsutbetalning fick han för snart 30 år sedan. Närmast omgående engagerade han sig i SPF. I nio år var han ordförande för SPF-föreningen hemma på Mjölkudden i Luleå och i sju år var han ordförande för SPF-distriktet i Norrbotten. Dessutom deltog han på nationell nivå.
Numera har han avvecklat förtroendeuppdragen, men aktiv är han fortfarande. Nu är han ute och pratar om ämnen som engagerar honom.
Ska vara underhållande och vetenskapligt
Första åren handlade det om minnet. Rubriken var ”Men var la jag nycklarna? Men slog jag av spisen? Vad är det nu han/hon heter?”
– Jag kallade det kåseriföredrag. Det skulle vara både underhållande och vetenskapligt, säger han.
Han hade en tes han alltid framhöll: ”Tänk på vad du gör när du gör det så kommer du ihåg att du har gjort det.”
– De föredragen var roliga att hålla för de var uppskattade, säger han och återberättar ett minne.
En hundraårig tiobarnsmamma
Efter en föredragning i Piteå kom en man fram och tackade. Han hade känt igen sig, det där att åka iväg och frun plötsligt säger: ”Strykjärnet!” Bara vända hem och kolla. Men nu hade mannen löst problemet. ”Hur?” undrade Åhlander. ”Jag tar med mig strykjärnet”, svarade mannen.
Åhlander brukar också berätta om de många människor han mött under sitt journalistliv. Ibland handlar det om specifikt om Hilma Nilsson, en hundraårig tiobarnsmamma med kristallklart minne och fantastiska livsöde.
– Hon dog när hon var 102 år gammal, men minnet består! säger han.
Skillnad på ordet gammal i olika kulturer
Senaste året har han plockat ihop lite tankar och fakta om att vara ”Mellan 90 och 100”. Då berättar han populärvetenskapligt om hög ålder. Bland annat pekar han på skillnaden i hur olika kulturer ser på ordet ”gammal”.
– I en kinesisk ordbok finns bara positiva omdömen. Slår du upp det i en svensk bok kommer ord som utlevad, slut, något helt annat, säger han.
Han berättar om vad han själv upplever som fördelar och nackdelar med hög ålder, samt pratar om medellivslängden och om det som forskarna kallar ”blå zoner”. Det är fem ställen på jorden där människor blir mycket äldre än genomsnittet och är mer fria från sjukdomar.
Har hållit hjärnan igång
Platserna har flera saker gemensamt:
Människorna där lever utan stress. De äter förståndigt, vissa nästan helt vegetariskt. De har förfäder som blivit gamla och alltså en bra gensuppsättning. De har en uppgift in i det sista. De känner att de ingår i ett socialt nätverk och gör nytta.
– Det ämnet har också slagit väl ut. Många känner igen sig.
För egen del har han nog alltid tänkt på hur han levt. Natur och friluftsliv har livet igenom varit hans stora intressen, men också i övrigt har han varit engagerad i en rad olika sammanhang. Han har hållit hjärnan igång.
Första tv-kanalen utanför storstäderna
– Med det jobb jag haft har jag förstås ett försprång mot de som haft mer monotona jobb, tror han.
Som den jämte han är började han som ung jobba på Östersund-Posten. Senare blev det Sveriges Radio och Sveriges Television. Tv-jobbet lärde han sig på Aktuellt och 1963 fick han erbjudande om att vara med och starta Tv-produktion i Luleå, den första TV-redaktionen utanför storstäderna. Eric Forsgren och han blev pionjärer.
I norra Sverige och på Nordkalotten åkte Tv-teamen omkring i sin stora Ford Fairline med släpet fyllt av utrustning.
Då hade det kunnat ta slut
– Det hände när vi kom ut i byarna att folk kom rusande och trodde att det var en orkester som skulle spela!
Mest var det roligt, men det kunde också bli farligt. Som den gången de flög i ett litet Cessnaplan längs Polcirkeln. F 21 i Luleå hade inte fått veta att Tv-teamet hade tillstånd att flyga i området. Flottiljen skickade upp ett Lansenplan som flög in under Cessnan och sedan steg snabbt framför det lilla planet så att det hamnade i jetstrålen. Cessnan singlade som ett höstlöv, men på något mirakulöst sätt undvek de en katastrof.
Flög Concorde från Paris till Dakar
– Ett av de mer dramatiska tillfällena under de där åren, konstaterar han.
En annan flygtur han minns väl var den då han fick följa med Concorde från Paris till Dakar.
Nog har han fog för att summera:
– Det har varit ett omväxlande liv.
Har varit – och fortsätter vara. Snart halvvägs mellan 90 och 100 fortsätter Sveriges förmodligen äldste föredragshållare att blicka framåt.