Vandra på Öland
Reportage | Resa

Vandra på Öland

Öland är mer än bara sol och bad. Sveriges näst största ö bjuder på storslagen natur och vackra vandringar. Senioren har provat fyra olika leder.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-07-17

Öland kanske får de flesta att tänka på sol och bad. Ölands norra udde brukar ligga i topp på antal soltimmar. Men om du vill byta lata dagar i solstolen mot något mer pulshöjande finns en uppsjö av vandringsleder att välja på. Vi spanar in utbudet på norra Öland.

Spf seniorerna, öland, Sonja Ekstrand, Bitte Goderlöv, Valborg Elglund
Sonja Ekstrand, Bitte Goderlöv och Valborg Elglund är SPFare på norra Öland. Foto: Kristina Wirén

Varierande landskap

– Det bästa med norra Öland är variationen. Det finns alvarmarker, skog och sjöängar. På södra Öland har du det flacka landskapet som har sin tjusning, men variationen i naturen här uppe tycker jag är fantastisk, säger SPF Seniorerna-medlemmen Sonja Ekstrand som bor på norra delen av ön.

Fyra olika vandringsleder

Vi ska provgå fyra leder som finns i Alböke socken, strax norr om Borgholm. Alla utgår från bensinstationen i Ormöga. Samtliga är under en mil långa. Välj mellan alvarvandring, kustvandring, byavandring eller vandring i fågelmark.
Ett tips är att passa på att titta på kameler som betar i hagarna på Ormöga kamelranch. Eller varför inte provrida de ståtliga djuren på ranchen som startades av Bengt Erlingsson, känd som kamelbonde som sökte kärleken i tv-programmet Bonde söker fru.

Kristina Wirén, Alböke, kyrka, Alböke kyrka
Den första stenkyrkan i Alböke är troligen från tidigt 1100-tal och ersattes av nuvarande kyrka som blev klar 1862. Foto: Kristina Wirén

Byavandring: 6,7 kilometer

Promenera genom Alböke by. Här går det också utmärkt att cykla. Vi passerar en av socknens tiotal bevarade väderkvarnar innan vi kommer fram till byns centrum.
Vi stannar till vid kyrkan och går in för att titta på dopfunten som är från tidigt 1200-tal.
Rester av grundmurar till den medeltida stenkyrkan från 1100-talet finns under markytan. Kyrkan som står här i dag blev klar 1862 och ersatte den tidigare kyrkan. Utanför träffar vi tre SPF-kvinnor som bor på norra Öland.
– Våren är speciell, med alla orkidéer som blommar, säger Sonja Ekstrand.
Bitte Goderlöv håller med och tillägger att även hösten är otroligt vacker.
– När det börjar bli rött och gult och alla träd och växter skiftar färg, när björkarna står gula och man tycker det ser ut som om det växer guldpengar i hela björken. Det är sagolikt vackert, säger hon.
Valborg Elglund vandrar ofta på den avlånga ön.
– Det finns många vackra ställen att ta sig till för vandring men cykelleder kan man också använda som vandringsleder om man vill ha det lite lättare, säger hon och tipsar om Bolinleden på norra Öland. Den är namngiven efter Bert Bolin som är professor i meterologi och en av grundarna till FNs klimatpanel.

borgholm, öland, slottsruin, kristina wirén
Borgholm slott är öns landmärke och många besökare lockas att utforska ruinen. På sommaren hålls konserter på borggården. Foto: Kristina Wirén

Alböke alvar: 6,5 kilometer

Njut av havsutsikt på Alböke alvar som ligger vid den västra kusten. Öland är känd för sina alvarmarker, som är flacka hällmarker på hård kalkberggrund.
Internationellt sett är alvar en unik naturtyp. Alvar som liknar den öländska finns även på Gotland, Dagö och Ösel men även i Västergötland.
Denna vandring bjuder på både fågelliv och blommor. I maj kan du se och höra strandskata, sädesärla, lärka, tofsvipa och ljungpipare (alvargrimma). Majviva och humleblomster växer här, också kabbeleka på platser där det är mer fuktigt. Jordklöver, mandelblom och getväppling växer på lite högre och torrare delar.
Öland är också känt för sina orkidéer. Växten gillar solljus och trivs i kalkberggrund och kort vegetation. På Alböke alvar växer flera olika färgsprakande orkidéarter, som Sankt Pers nycklar, ängsnycklarna och Adam och Eva. Vid Trinnhorvan finns en 20 meter lång skeppssättning. En stor sjökämpe från bronsåldern sägs vara begravd där.

Kristina Wirén, öland, Alböke, alvar, orkidé
Öland är känt för sina orkidéer. På Alböke alvar växer flera olika färgsprakande orkidéarter. Foto: Kristina Wirén

 

Foto: Kristina Wirén
Bruddesta fiskeläge är troligen från början av 1800-talet. Sjöbodarna, som är av öländsk kalksten och täckta med vass, är skyddade som byggnadsminne. Foto: Kristina Wirén

Kustvandring: 7,6 kilometer/9,3 kilometer

Sträckan är också cykelvänlig men hoppa av cykeln för att gå längs med stranden. Det är geologiskt fascinerande att ströva på strandvallen som består av kalksten, alunskiffer, lerskiffer och sandsten.
I det gamla fiskeläget i Bruddesta strosar vi runt sjöbodar som är skyddade som byggnadsminne. Allt som hörs är fågelkvitter.
På stranden möter mjukslipade klapperstenar havsvattnet som stilla slår in mot land. En svan doppar huvudet i vattnet. Här kan det passa att slå sig ner och njuta av medhavd fika och bara sitta och titta ut på havet.

Öland, vandra Foto: Kristina Wirén
Utforska leden där våtmarkerna bidrar till ett rikt fågelliv. Foto: Kristina Wirén

Vandring i fågelområde: 7 kilometer

För dig som vill kombinera att röra på kroppen och uppleva fågelliv är denna tur en god idé. Vandringen går genom Gillsby mossar som är ett par alvarsjöar. Våtmarkerna är gynnsamma för fågellivet.
Grågäss och enkelbeckasiner ses under våren, häckande tranor från tidig vår till sen höst.
I det rika fågellivet ingår också havsörn som ofta jagar i området. Brun kärrhök och ängshök häckar här.
Orkidéer trivs i de fuktiga ängsmarkerna och i alvarsmarken.
Här går du genom ett Natura 2000-område, som av Länsstyrelsen valts ut som en skyddsvärd plats.
När du strövar genom det skyddade området passerar du fem stättor. Här kan du vara helt ensam med natur och djur långa stunder.

Fakta Öland

Seniorguide norra Öland

Resa dit: Bil över Ölandsbron. Tåg, buss eller flyg till Kalmar. Därifrån går bussar.
Med Silverlinjens bussar kan man åka direkt från Stockholm till norra Öland. Det är inte tillåtet att cykla över Ölandsbron.
Cykelfärjan Dessi går sommartid mellan Kalmar och Öland. Ölandsfärjan MS Solsund trafikerar Oskarshamn på fastlandet och Byxelkrok på norra Öland under sommarmånaderna.
www.olandsturist.se/sv/farja

Boende

Lyx: Hotell Borgholm. Dubbelrum från 1 395 kronor.
www.hotellborgholm.se
Mellan: Ölands Ro, bed&breakfast. Tvåbäddsrum från 850 kronor. www.olandsro.se
Budget: Djupviks camping. Enkel camping med torrklosetter och pump med färskvatten. Inga elplatser eller dusch. Dygnsavgift 130 kronor men billigare för cyklister, gångare och ensamma tältare. www.djupvikscamping.se

Bästa tiden: För vandring vår och sommar, men även hösten är fin.
Passar för: Alla. Det finns en stor mängd ställen att övernatta på: campingar, gårdar med rum för uthyrning, värdshus, bed&breakfast och hotell. Under högsäsong kryllar det av loppisar, kaféer och restauranger. Det finns även hantverksbodar, keramikverkstäder och utställningar. Många lantbrukare har gårdsbutiker med närodlade grönsaker. Stränder finns det gott om.
Seniortips: Skäftekärr järn-åldersgård. www.skaftekarr.se
Missa inte: Att äta kroppkakor.

Länkar

 Vandringar Alböke socken: fiskeoland.hemsida24.se/guide-paket/vandringsleder-9407183
Cykla fyr till fyr: www.olandsleden.se

Dölj faktaruta

Text: Anna Smedberg
Foto: Kristina Wirén

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-07-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas