Ett besök i Vadstena är att uppleva flera århundranden av spännande svensk medeltidshistoria. Här finns ett sagornas slott, unik klostermiljö och en stadsmiljö som bevarat sin charm och sitt kulturliv. Text Karin Riikonen Foto Henry Lundholm och Karin Riikonen
Vi kör genom Östgötaslätten en tidig försommardag. Lukten av jord sveper in genom de öppna bilfönstren. En bonde plöjer sin åker, himlen är blå med enstaka moln och måsarna flyger efter traktorerna. Vi passerar många gårdar och pittoreska stugor på vägen och framme i Vadstena vid Vätterns östra strand möts vi av en magisk syn. Sjön ligger alldeles spegelblank och det mäktiga renässansslottet tycks sväva i vattnet.
Med sina tinnar och torn är det ett riktigt sagoslott med en historia som sträcker sig tillbaka ända till 1540-talet. Då beslöts att rikets försvar behövde förstärkas och kung Gustav Vasa lät bygga ett befäst slott med kanontorn och breda vallgravar. Om fienderna uteblev eller fokus bara riktades om är osäkert, men det dröjde inte länge innan slottet byggdes om för att bli ett ståtligt residens för kungligheter. Gustav Vasas yngste son Magnus flyttade in och det kom att förbli ett kungligt renässansslott under 150 år.
Vi ställer bilen och promenerar längs strandpromenaden för att komma till Dahlströmska gården, vårt hotell för några nätter. Den solbelysta sjön och naturen med sina stora ekar är vacker och rogivande. På promenaden passeras flera medeltida byggnadsverk och söta glasskiosker.
Efter en knapp halvtimme dyker hotellet upp, ett vitputsat stenhus inne i en kringbyggd gård. Här har Birgittasystrarna bott under en period, byggnaderna har också fungerat som sädesmagasin och under en tid som mentalsjukhus. Mårten Skinnare, en rik köpman på 1500-talet, lät uppföra Vadstena hospital för de fattigaste och gav staden ett rykte om att här erbjöds boende och vård åt fattiga pilgrimer. Det var ur detta mentalsjukvården växte fram på olika ställen i staden.
En slingrande knarrande trätrappa tar oss upp till vårt rum med fönster mot både öster och väster, kakelugn, en stor träsäng och tapeter med gammaldags blomstercharm. Vi känner av den historiska storhetstid Vadstena har sin grund i.
Efter lunch på Vadstena klosterhotell återvänder vi till slottet där guiden Eva Mattsson möter upp, i tidsenliga kläder för att föreställa Drottning Katarina Stenbock som blott 16 år gammal blev Gustav Vasas tredje fru. Rundturen tar oss till balsalen med dess fantastiska takmålningar, de kungliga sovrummen, köket och matsalen.
Eva berättar om hur man levde och bodde under medeltiden. Är man äventyrligt lagd kan man gå på den dramatiserade nattvandringen som börjar några timmar innan klockan slår midnatt, i ett helt mörklagt slott. På slottet finns flera intressanta utställningar med konst, smide och operakostymer.
På Storgatan ligger Gamla konditoriet.
– Jag älskar mitt kafé, säger ägaren Jonna Rosén medan hon häller upp kaffe till de nybakade wienerbröden.
Det är ett uppskattat konditori med ett stort utbud av klassiska bakverk och smårätter. Inredningen består av antika möbler, men med en personlig inredningsdetalj som återkommer i form av prickar i rött och vitt.
Det är lite Pippi Långstrump över både miljön och kaféägaren själv, som bär förkläde och hårband med stora rosa prickar. Vi vandrar vidare på kullerstensgator och passerar många små trähus med grindar som leder in till pittoreska innergårdar med gårdslängor.
På en av dessa gårdar har konstnären och fotografen Mattias Liljeqvist sin ateljé. Mattias ägnar sig åt fotografi med naturen som tema och har specialiserat sig på att skapa lugnande skogsmiljöer till offentliga byggnader. Inspiration hämtar han från ekoparken Omberg, en artrik naturskog med storslagen utsikt ner mot Vättern.
Mattias bodde tidigare i södra Sverige, men valde att flytta hit för några år sedan. Något han inte ångrar.
– Här finns allt jag behöver. Det är lätt att ta sig runt i stan och jag gillar charmen som finns kvar, det skapar ett levande centrum. Här finns inga gallerior men desto fler lokala hantverks- och klädaffärer, konstgallerier, bokantikvariat, en bra saluhall och möjlighet att bada året runt i Vättern.
Vi strosar vidare och hittar en mysig gränd där Restaurang Bakgatan ligger och bestämmer oss för att äta middag. Kvarterskrogen satsar på en närodlad meny och nyfångad fisk från Vättern.
Det smakar ljuvligt med färska småtomater från Adolfsnäs handelsträdgård, nyfångad regnbågsfilé med potatispuré och rostad fänkål, en svalkande citronsorbet med marinerade jordgubbar och rostad choklad. Mätta och nöjda tillbaka på boendet reflekterar vi över tystnaden och somnar gott.
Nästa dag börjar på Pilgrimscentrum, en andlig mötesplats för ”människor på väg” och ett centrum för pilgrimer som vill ha vägledning kring vandringar, samtal och vila.
Hit kommer pilgrimer från världens alla hörn för att besöka pilgrimernas skyddshelgon Heliga Birgitta. På ett år besöker omkring 100 000 pilgrimer Vadstena. På området finns också möjlighet att gästa Mariagården som erbjuder olika retreater eller att bo på ett enkelt härbärge.
Med en vandringskarta är det lätt att ta sig runt på egen hand. Första stoppet blir vid klosterruinerna från 1300-talet, där munkar och nunnor levde helt åtskilda från varandra (men historien förtäljer att de kommunicerade med varandra genom täta trägaller).
Klosterkyrkan med sin höga tunna spira och blåtonade stenkropp är ett av Vadstenas stora dragplåster. Kyrkan invigdes år 1430 efter en ofattbar byggnadstid på hela 60 år. Den är uppförd efter de mått och ritningar som Heliga Birgitta sägs ha mottagit från Kristus själv.
Birgitta helgonförklarades efter sin död i Rom 1373 och fick alltså inte själv tillfälle att besöka kyrkan men hennes kista finns att beskåda i Sankta Birgitta klostermuseum.
Ett stenkast från Klosterkyrkan bor Birgittasystrarna, där vi ska träffa en av nunnorna. Under pandemin har de inte tagit emot gäster men har nu äntligen fått öppna sitt gästboende igen.
Längs en lång gul stenmur står den tunga träporten öppen som leder till en fantastisk trädgård. Syster Monica-Clara tar emot och visar runt i trädgården som de själva sköter.
Hon har bott på klostret i närmare 40 år. Nu är de bara sju systrar kvar. I gästhuset kan man bo i enkel- eller dubbelrum och helst stanna minst två nätter. Systrarna finns där om man vill samtala och kyrkan är öppen dygnet runt för gästerna.
Längs med kartstigen finns spännande konst och skulpturer. Det är en solig dag och många tar ett dopp längs strandpromenaden där man byggt vallar av sten så att vattnet inte ska nå upp på land.
Vadstena lär dig mycket om vårt lands historia och vi kommer att sakna lugnet och de tysta nätterna.
Seniorguide Vadstena
Resa dit: Bil: små böljande vägar genom solrosfälten från E4an. Tåg: till Linköping, sedan buss. Cykel: fina vägar från Bergs slussar längs med Göta kanal till sjön Boren och sedan Vadstena.
Boende: Tummens – ett eget litet båthus! www.tummens.com
Starby Hotell – trevligt boende med spa, bar, toppenrestaurang med fantastisk frukost. www.starbyhotell.se
Dahlströmska gården, byggd 1836, charmigt med toppenservice. www.hotelldahlstromskagarden.se
Restauranger: Hörnet och Bakgatan, båda har toppkvalitet på mat och dryck.
Rådhuskällaren, Vasa och Borgmästaren med utmärkt ölsortering, samtliga ligger runt Stora Torget.
Ejnebergs Bistro, bra smörrebröd.
Ladugård 206 med bistro, café och saluhall. Charmigt med utmärkt mat.
Se och göra: Besöka historiska byggnader, loppisar och kaféer. Gå vandringsleder, bada mitt i stan, besöka Skulpturparken och flera gallerier. Fiska kräftor i augusti då alla går ”man ur huse”, även turister får fiska en utvald helg.
Kuriosa: Ingmars Bergmans film Lustgården spelades delvis in i Vadstena. Fotbollspelaren Stina Blackstenius är uppväxt i Vadstena. Knyppling är ett levande hantverk i staden med anor från 1700-talet.
Prisläge: Normalpriser, mer åt det billigare hållet. Restauranger och boende i alla prisklasser.
Bästa tiden: Maj-september, men man kan även åka skidor i Ombergsliden på vintern och besöka Storgatan i vinterskrud.
Passar för: Kultur- och historiskt intresserade, gourmeter och frisksportare.