Följ med på schnitzlad bana genom Wien. Vilka svängar du än tar så upptäcker du att detta är kulturens huvudstad.
Alla kända (och okända) tonsättare verkar någon gång i livet ha bott just i Wien. Överallt finns skyltar på husväggarna som visar var de bott.
Många har flyttat runt ofta och enbart Schubert har ett tiotal skyltar. Men också konstnärer, författare, filosofer och arkitekter har bott och verkat här, något som inte går att glömma bort, oavsett var i staden man befinner sig.
Veteranen tar sig långt utanför ringleden, den gamla ringmuren, och upptäcker hela tiden nya intressanta kulturyttringar. Arkitektur, konst och musik är en del av stadens själ och det handlar inte bara om barock och wienervalser. Kulturen lever vidare i modern tappning.
Något som många glömmer bort är att Wien är en storstad. Här bor 1,7 miljoner människor och den gamla stadskärnan med sina barockfasader är bara en mycket liten del.
Självklart ska man göra som alla kändisar och vanliga döda alltid gjort och gör – gå på kafé. Det finns kaffehaus överallt. Här sitter man och läser tidningen hela dagen om man vill och kyparna ställer alltid ner kaffe, tårta och vattenglas på bestämda platser så att man ska slippa höja blicken från tidningen.
1 Wienerschnitzel, wienerkorv och wienerbröd
Visst äter man wienerschnitzel, inte minst i turisttäta kvarter. Eller en wiener backhedl, panerad stekt kyckling. Paradrätten heter tafelspitz som är kokt oxkött med grönsaker och gräslökssås.
Till en wienerschnitzel, som ibland är större än själva tallriken, äter man potatissallad med äppelbitar och kapris och till detta dricker man det lokala vita vinet.
Wienerkorven då? Den heter frankfurterkorv och kan ätas på ett würstlstand, ett korvstånd på gatan eller på kafé. Wienerbröd heter copenhager och kan glömmas direkt. Här finns andra läckerheter att mumsa på.
Vill du ordna en picknick så besök matmarknaden Naschmarkt, öppen måndag–lördag, hela dagen. Här finns allt i matväg. Plus barer och restauranger överallt. Tunnelbanestation Kettenbrückengasse, U4.
2 Öl och vin
Skummande öl dricks lite varstans, men glöm inte att Wien grundades av romarna och att man odlat vin i flera tusen år. Det vita vinet från Österrike är mycket hett just nu. Pröva en Grüner Veltliner eller en Riesling. Tar man spårvagn 38 till Grinzing kan man inte missa alla vinställen där odlarna serverar eget vin. Turistiskt? Visst, men charmigt.
Föredrar man öl går man till Gösser Bierklinik, Wiens äldsta restaurang. Där dricker man ölet Gösser och äter österrikiska specialiteter. Steindlgasse 4, mitt i centrum.
3 Här stod psykoanalysens vagga, förlåt soffa
Freud föddes i nuvarande Tjeckien men flyttade till Wien 1891 där han blev känd som psykoanalysens grundare. 1938 flydde Freud med sin familj till London. Bostaden med mottagningen i Wien finns bevarad med en del originalmöbler, samlingar och foton. Innanför dörren hänger Freuds hatt och promenadkäpp. Den som vill pröva den berömda analyssoffan blir däremot besviken, den finns i London.
Sigmund Freud museet, Berggasse 19, öppet dagligen kl 9-17.
Freuds favoritkafé var Café Landtmann, som öppnade redan1873. Nuvarande inredning från 1927. Hit gick också Marlene Dietrich. Dr Karl Lüger Ring 4. Freuds favoritkaka var en Gugelhupf, en variant på tigerkaka.
4 Tårtor och vispgrädde
Att banta just i Wien känns onödigt plågsamt, men den som tycker att det blir för många bakelser kan ta ett varv eller två i någon närbelägen park.
Hur många bakelser hinner man avsmaka på en vecka? Många. Inget tillfälle är fel för en kopp kaffe och en bakelse. Varianterna på kaffe och varm choklad med vispgrädde är otaliga.
Sachertårtan har bakats enligt hemligt recept sedan 1832. Man kan äta den på plats på Café Sacher, Philharmonikerstrasse 4, eller köpa den med sig hem.
På damtoaletten i utrikeshallen på Wiens flygplats står en våg som räknar ut exakt kaloriintag om man vill gå ner i vikt. Ironiskt? Vet inte, glömde kolla ankomsthallen.
5 Klädsel/kläder/affärer
Turister känns alltid lätt igen. Bekväma skor och sportjackor i violett, grönt och rosa. Detta blandas med de bofastas korrekta men färglösa klädsel. Höjdpunkterna upplever man kvällstid i centrum då stiliga damer i långa aftonklänningar glider mellan taxibilar och lyxrestauranger.
Om man vill klä sig i loden eller se ut som på ett folkloristiskt vykort ska man shoppa hos Tostmann & Co K, Schottengasse 6. Men betydligt roligare är det på många andra ställen. Till exempel på Mariahilferstrasse med närliggande kvarter. Här finns bland annat Schöps, en österrikisk kedja med kläder för inte purunga. Chickast och dyrast är det i centrum, mellan Hofburg, Graben och Kärntnerstrasse.
6 Musik och berömda tonsättare
Den som är förtjust i musik får sitt lystmäte. Men det gäller att vara ute i god tid för att boka biljetter på både Staats-oper och Volksoper. På vissa av de populära turistmålen ges nonstop-konserter utomhus som en sann musikälskare helst ska undvika.
Om man vill besöka de berömda tonsättarna i annan miljö åker man till Centralkyrkogården där Beethoven, Brahms, Strauss och Schubert är begravda. En av Europas största kyrkogårdar. Missa inte den judiska delen. Zentralfriedhof, Simmeringer Hauptstrasse 230-344. Mozart ligger begravd på den förfallna kyrkogården St Marx. Dit kan man ta spårvagn 71.
7 Kvällsliv = kaféliv
Kafélivet passar alla; förälskade par, ensamma kvinnor, unga som gamla. Man kan sitta i timmar utan att någon höjer på ögonbrynen. Börja med frukost, fortsätt med lunch, eftermiddagskaffe, avsluta med middag och kanske kvällskaffe. Många kaféer är öppna fram till småtimmarna.
Klassiska American Bar ritade Adolf Loos 1908 och där ser det likadant ut idag. Öppet mellan kl 17-02. Kärtner Durchgang 10. Loos ritade också Cafe Museum, Operngasse 7. Hans stol i böjträ är en av de mest kopierade i världen.
Vill du lyssna på levande jazzmusik är Porgy & Bess ett bra val med så kallad mogen publik. Riemersgasse 11.
8 Arkitektur med bravur
När man tröttnat på barockstilen åker man och tittar på Friedensreich Hundertwassers hus. Ett färgglatt och lekfullt utformat ekologiskt hyreshus som byggdes på mitten av 1950-talet ligger i korsningen Kegelgasse och Löwengasse.
Andra spännande byggnader är Otto Wagners Majolikahaus i jugendstil från början av 1900-talet (bredvid matmarknaden Naschmarkt). Den kände filosofen Ludwig Wittgenstein (1889-1951) ritade lite oväntat ett hus till sin syster. Finns på Parkgasse 18, tunnelbanestation Rochus Gasse.
9 Konst – missa inte Kyssen
MQ är förkortningen för Museumsquartier, ett av världens största kulturcentrum. Mumok, Moderna konstmuseet, är en märklig byggnad, stor, mörk och kompakt. Bredvid ligger motsatsen, Leopold museum, som är byggt av vit sandsten. Här finns världens största Schielesamling och verk av Klimt och Kokoschka.
Mer av Klimt finns på Seccesion. Friedrichstrasse 12. I källarvåningen finns Beethovenfrisen, 36 meter unik tolkning av nionde symfonin. Berömda »Kyssen« hänger på Belvedere.
10 Svenskare än svensk – Josef Frank
Josef Frank föddes i Wien där han utbildade sig till arkitekt. Han ritade ljusa och moderna bostadshus. För att få hemmet riktigt trivsamt och ombonat ansåg han att det behövdes minst fem olika mönster i samma rum. Frank flydde till Stockholm där han blev Svenskt Tenns symbol för svenska överklassens goda smak. Han ritade mer än 200 mönster i sitt liv, 2 000 möbler och otaliga inredningsdetaljer.
Några av hans hus kan man fortfarande se i Wien. Bland annat Simmeringer Hauptstrasse 142-150 och Haus Wilbrandtgasse 12.
11 Njutning för trötta fötter
Trött på sevärdheter, trött i benen? Tillbringa en heldag på spa-anläggningen Therminal Oberlaa där det finns uppvärmda bassänger både utomhus och inomhus, bubbelpool, massage, skönhetsbehandlingar mm.
2 timmar kostar 12,60 euro, en heldag 18,35. Kurbadstrasse 14.
12 1800-talets Lady Di
16 år gammal gifte sig Elisabeth med sin 23-årige kusin Franz Josef I och blev kejsarinnan Sissi, sin tids Lady Di, vacker, olycklig, med ätstörningar och elak svärmor. Hennes liv slutade dramatiskt när hon blev mördad av en italiensk anarkist i Schweiz 1898.
Sissi bodde på det enorma slottet Hofburg där man kan besöka de kejserliga rummen, se hennes träningsrum där hon gjorde allt för att behålla sin smärta midja.
Sissis favoritkafé var Café Demel, Kohlmarkt 14, där hon brukade äta en liten violsorbet.
13 Wienkänsla att ta med
Vad köper man med sig hem? Gott kaffe i snygg burk från Sachers. Självklart choklad i form av Mozartkugeln eller Sissi Taler. Annan choklad i fantasifulla former i stiliga askar hittar man hos Altmann Kuhne, Graben 30.
De stora varuhusen har livsmedelsavdelningar med vin, kaffe, tårtor och annat som får en att känna sig som i Wien hemma i det egna köket. På matmarknaden kan man köpa ostar och goda korvar. Populärt är också porslin och kristall.
14 Hit och dit
Redan på flygplatsen kan man köpa taxiresa till och från hotellet, man betalar ett fast pris. Två minuter innan avtalad tid för hemresan står taxin och väntar utanför hotellet.
Beroende på hur länge man stannar köper man ett kort som gäller på tunnelbana, buss och spårvagn. 72 timmar kostar 13,60 euro. Det finns inga biljettautomater eller spärrar i Wien, men då och då dyker kontrollanter upp.
15 Allergiker lever farligt
Wien är en ren och prydlig stad. Men ett stort minus är att alla röker överallt, i tunnelbanan, på kaféer och restauranger.
Hundar? Överallt. Blir mycket väl mottagna på restaurangerna där de får egen vattenskål. Måste dock bära munkorg när de reser kommunalt.
16 Lektyr på resan
Ta med boken »Den tredje mannen« av Graham Greene. Finns också som film. Handlingen utspelas i Wien år 1948 då centrum är sönderbombat. I filmen ser man en scen från det berömda Pariserhjulet i det stora grönområdet Prater.
Text och foto: Ingrid Wikholm
SENIORGUIDE
WIEN
Resa dit: Enklast och billigast är att åka lågprisflyg. Norwegian flyger direkt från Stockholm.
Prisläge: Ganska lätt att hitta billiga restauranger och förvånansvärt billigt med en god lunch eller middag. Men det finns också lyxrestauranger som håller hög prisnivå. Att åka kommunalt är billigt och bekvämt, det finns olika varianter på turistkort. Taxi till och från flygplatsen sker till fast pris och är prisvärt.
Bästa tiden: Hit kan man resa hela året. Klimatmässigt är vår och höst bäst, lagom varmt. Kulturutbudet är på topp året runt, inte minst runt jul och nyår då konserter, baler och julmarknader avlöser varandra.
Passar för: Ett mål för alla kulturintresserade med ett överflöd av musik, konst och arkitektur. I centrala stan är det mycket turister och man känner sig varken udda eller särskilt utsatt om man reser ensam.
Missa inte: Att höja blicken när du är på promenad. Det finns fantastiska husfasader med vackra detaljer högt upp.
Seniorvänligt: I centrum är det promenadvänligt och mycket tätt mellan caféerna. Tillgängligheten är stor även om en del gamla byggnader saknar hiss. Medelåldern på turister är hög.
Varning för: Bakverken som lockar överallt. Man äter lätt alldeles för många i en stad där det aldrig är fel att slå sig ner med en kopp kaffe och en bakelse oavsett vilken tid det är på dygnet.
Turistinfo/Länkar: Vienna 1, Albertinaplatz/Maysedergasse, www.info.wien.at